Til innholdet

DOVREJUL 2018

Publisert: 10.12.2018



Mens landet for øvrig er opptatt med julekonserter i alle sjangerfasetter, forbereder man seg øverst i Gudbrandsdalen til romjulen. Annet hvert år arrangerer brødrene Bjørn Sigurd og Per Arne Glorvigen festivalen Dovrejul. Det kan høres ut som et koselig norsk folkemusikkarrangement, men sikter langt videre enn som så. I år slår de til med temaet Dovre i verda!

Temaet slås tydelig fast i åpningskonserten i Dovre kirke 28. desember: Pilegrimer i middelalderen, utvandring på 1800-tallet, innvandring i dag… Dovre har alltid vært en del av den store verden. Den første musikken fra den store verden som var å høre på Dovre var nok religiøs og klassisk musikk i kirkene; denne kvelden representert ved Schumann og Mendelssohn med strykere fra KORK og pianisten Paul Wilmot. Allerede fra 1930 hadde Dovre noe så eksotisk og unorsk som en strykekvartett. Den legendariske Angardskvartetten spilte til dans og underholdning i mer enn 40 år og et utvalg av denne musikken står på programmet: Dovreleikar, arrangert av komponisten Ole Hjellemo (1873-1938) oppvokst på Dovre og som vies spesiell oppmerksomhet under årets festival. Om ham – og årets tema – forteller festivalen:

Tidleg på 1900-talet var det to strykekvartettar i Dovre og folkemusikk frå bygda vart arrangert for denne elles så udølske klassiske besetninga, mellom anna av dovringen Ole Hjellemo. Hjellemo var jamleg på Dovre og fekk starta Angardskvartetten, ein strykekvartett beståande av folkemusikarar. Hjellemo arrangerte slåttar for denne kvartetten. Men kvartetten spelte òg frå det tyske klassiske repertoaret. Dovremusikken vart tidleg ein del av den store verda! I dag har Dovre teke imot flyktningar frå Iran, Afghanistan og Somalia. Desse set sit preg på bygda og Dovrejul spør seg, korleis kan vi nærma oss desse i festivalen og samstundes få fordjupa og skape forståing for det dei har vore igjennom.

Strykekvartetten får også med seg virtuosen Javid Afsari Rad på santur (et persisk folkeinstrument) og tekstoppleseren Safa Abubasha, som kom til Nord-Gudbrandsdalen som kvoteflyktning. Hun leser tekster om innvandringen til Dovre og andre småsteder i Norge. Vi får også høre utvandrernes historier i form av Amerikabrev sendt til Dovre rundt 1890. Duoen Bjørn Kåre Odde (fele) og Ole Nilsen (trekkspill) spiller både svingende tradisjonsmusikk og ny folkeinspirert musikk av Wolfgang Plagge, og får med seg Bjørn Sigurd Glorvigen som synger lokale stubber samt Per Arne Glorvigen som spiller temperamentsfull tango.

På den andre konserten, 29. desember i Dombås kirke, blir det urfremførelse av et bestillingsverk av Bjørn Kåre Odde, basert på den tradisjonelle dansemusikken fra Gudbrandsdalen. Her medvirker komponisten selv på fele, TrondheimSolistene og Glorvigen-brødrene. Urfremførelse blir det også – 83 år på etterskudd – av Ole Hjellemos Symfoni nr. 4. Komponisten fullførte symfonien i 1935, men den ble aldri fremført. Partituret er restaurert av dirigenten Terje Boye Hansen, som gjennom mange år har nedlagt et stort arbeid med å gjøre glemte orkesterverk tilgjengelige. Det nye orgelet i Dombås kirke blir også innviet denne kvelden, med Francis Poulencs Konsert for orgel, strykere og pauker, fremført av den franske organisten Paul Wilmot.

Festivalmusikerne stiller også opp på formiddagskonsert på Fredheim Aldersheim og ikke minst med «Nachsprell» etter begge konsertene.

Bilde: Bjørn Sigurd og Per Arne Glorvigen. Fotos: Knut Utler og Wikipedia