Til innholdet

HEMSINGFESTIVALEN 2019

Publisert: 28.09.2018



Hemsingfestivalen la frem sitt program onsdag 26. september, samtidig som de la ut ny nettside, der både program og billetter er tilgjengelig.

Årets tema er Røter og forgreiningar, der røttene representerer tradisjonen og grenene representerer nåtid og fremtid. Sentralt i programmet står Hemsing-familien, med de to kunstneriske lederne, Ragnhild og Eldbjørg, begge fiolinister på internasjonalt nivå samtidig som de trakterer hardingfela med den største selvfølgelighet, dertil lillebror Andris som har opptil flere topplasseringer i det norske spelemannsmiljøet og mor Bente, som ikke bare har vært inspirator for sine barn, men også har hatt en betydelig karriere som fiolinpedagog og utøvende musiker. Alle er i sving både praktisk og musikalsk i de fem dagene festivalen varer, 20. – 24. februar.

De internasjonale gjestene på festivalen er, som vanlig, hentet fra øverste hylle: pianisten Michal Friedlander og hennes ektemann Karl-Heinz Steffens, tidligere sjefdirigent i Den Norske Opera & Ballett, men her stiller han som klarinettist – han var soloklarinettist i Berliner Philharmoniker i mange år. En annen pianist er Julien Quentin, Eldbjørgs faste akkompagnatør. Cellistene Andreas Brantelid og Adam Krzeszowiec samt bratsjistene Georgy Kivalev og Milli Maijala utgjør, sammen med Hemsingsøstrene de klassiske solostrykerne på festivalen. Domorganist Kåre Nordstoga medvirker, og den britiske fløytisten Sharon Bezaly stiller med sin 24 karats gullfløyte!

Noen ensembler blir det også plass til. Modigliani Quartet fra Paris feirer i år sitt 15-årsjubileum med konserter på flere av verdens fremste konsertscener – inkludert Aurdal Kyrkje! Familien Hemsing er ikke eneste musikerfamilie i Aurdal. Derfra kommer også Svein Erik Sagbråten, som etter avsluttet karriere som tenorsolist ved Den Norske Opera & Ballett, har flyttet hjem igjen og startet Valdres Kammerkor, der han har rekruttert de beste stemmene i dalføret. En viktig faktor for den oppsiktsvekkende rekrutteringen Valdres har hatt av norske toppstrykere, er barne- og ungdomsorkesteret Valdresstrykerne. De har en selvfølgelig plass i festivalen, som også har egne barnekonserter med Bente Hemsing og hennes mangeårige samarbeidspartner Stein Villa.

Temaet Røter og forgreiningar blir spesielt synlig med tre av gjestene: Brødrene Gjermund og Einar Olav Larsen, samt Lasse Thoresen. De to førstnevnte utgjør, sammen med Hemsing-søstrene, ensemblet To Damer, To Herrer, som siden 2011 har operert i grenselandet mellom folkemusikk og klassisk. Gjermund Larsen har komponert flere verk til ensemblet, og stiller også med egne verk denne gang.
Komponisten Lasse Thoresen får en sentral rolle på festivalen, også som kåsør og programleder. Han har samarbeidet tett med Hemsing-søstrene: flere av hans verker tar utgangspunkt i både norsk og internasjonal folkemusikk og «forgrener seg» langt inn i samtidens tonespråk. Blant verkene som skal fremføres er Ragnhild Hemsing og Frikar-ektemann Hallgrim Hansegårds tolkning av solofiolinstykket YR. Andre verk av Thoresen på festivalen er Invocation of Crystal Waters, Tideverv, Turr brunn og Med åpen hånd eller knyttet neve.

Et viktig poeng for festivalen er at den arrangeres i Aurdals vakre vinterlandskap. Den legges hvert år til vinterferieuken, slik at en stor hyttebefolkning kan ta del i konsertene og kombinere dem med skiturer til Aurdal fjellkirke. Og har man ikke hytte kan man ta inn på festivalhotellet Nythun, som er kjent for sin utsøkte og særdeles kortreiste mat. Her finner også flere av konsertene sted, og vertinne Marit tar noen pauser fra kjøkkenet og stiller som skiguide til fjellkirken. Andre festivalarenaer er Frydenlund Skysstasjon, som har huset og inspirert både Grieg og Hamsun i lengre perioder, Noraker Gård og Frikar-smia, som byr på Virtuosquiz!

Bilde: Eldbjørg og Ragnhild Hemsing lanserer programmet for 2019-festivalen på Sentralen i Oslo. Foto: Lene Hovi/Valdres Natur- og Kulturpark