Til innholdet

TEKSTER OG DISKUSJON OM DANS

Publisert: 16.11.2018



Den andre utgaven av antologien KOREOGRAFI får Oslo-lansering fredag 16. november i Dansens Hus Oslo. KOREOGRAFI består av elleve nyskrevne tekster av kunstnere virksomme i feltet for dans og koreografi i Norden. Redaksjonen består av Solveig Styve Holte, Ann-Christin Kongsness og Venke Marie Sortland, alle dansekunstnere med base i Oslo. De ønsker å bygge og utvide en rik og kompleks forståelse av begrepet koreografi fra nye vinkler. Det innebærer blant annet en tilnærming til koreografi som et eget kunnskapsfelt, samt gi et bidrag til å skape et større nordisk fagfellesskap. Ambisjonen er å ta vare på et refleksjonsrom rundt tenkning fra og omkring kunstnerisk arbeid.

Bidragsyterne i denne utgaven er Ellen Söderhult, DANSEatelier, Marie Bergby Handeland, Tone Pernille Østern, Galerie, Jana Unmüssig, Ann-Christin Kongsness, Brynjar Bandlien, Satu Herrala, Alexander Roberts, Ilse Ghekiere, Elina Pirinen og Venke Marie Sortland. Felles for bidragene i denne utgaven av KOREOGRAFI er en interesse for det språket kunstnere selv kan utvikle – alle forsøker på ulike vis å finne et produktivt forhold til tekst som uttrykksform. Alle tekstene finnes i både skandinaviske og engelske versjoner. Design er gjort av Helge Hjorth Bentsen.

Redaksjonen har invitert både bidragsytere og andre kunstnere til å samtale under lanseringen: blant annet en tekst som på en humoristisk måte tar for seg forholdet mellom kropp og språk i ulike situasjoner, både på jobb og i mer private øyeblikk, og videre setter spørsmålstegn ved profesjonalitetsbegrepet, og en om de ulike #Metoo-bevegelsene som oppsto i dansefeltene i Norge, Sverige, Belgia og Montreal høsten 2017. Hva innebærer det å være både kunstner og aktivist og hva skjer med disse bevegelsene nå? Hvilket ansvar har scener og institusjoner og kunstnere selv for endring og fremdrift? Hva innebærer det å være både kunstner og aktivist og hva skjer med disse bevegelsene nå? Hvilken ansvar har scener og institusjoner og kunstnere selv for endring og fremdrift?

«Skeive dansehistorier» er både en dokumentasjon av og refleksjon rundt prosjektet Skeiv dansekunst – en samtalerekke arrangert under Pride Oslo i juni.

For mer info og gratis nedlasting av første utgave se her.

KOREOGRAFI er støttet av:
Norsk kulturråd
Nordisk kulturkontakt

Bilde: Dansens Hus. Foto: Ole Walther Jacobsen