VERDIS MACBETH I BERGEN
Verdis opera Macbeth har premiere i Bergens Sentralbad 11. april. Siden 1982 har Opera Bergen forsynt Vestlandets hovedstad med i alt 120 små og store operaproduksjoner. 50 av dem har funnet sted i Grieghallen, noe produksjonsselskapets leder, Anne Randine Øverby karakteriserer som et «verdensmesterskap i opprigg og nedrigg» fordi konserthuset rommer mange aktiviteter og alt av dekorasjoner og utstyr må fjernes mellom hver forestilling. Ved å innta Bergens nedlagte svømmehall, der blant annet stupetårnet benyttes som kulisse, markerer Øverby byens behov for et nytt scenekunsthus. Opera Bergen har ellers tatt diverse andre arenaer i bruk, mest kjent er Bergenhus Festning der de siden 1995 har hatt sin utendørs Sommeropera.
Det faktum at byen i løpet av disse 35 årene har fått et statlig finansiert operaselskap – Bergen Nasjonale Opera – stopper ikke Øverbys utrettelige engasjement for sitt prosjekt. I følge formålsparagrafen er Opera Bergen en ideell og selvstendig organisasjon, har ikke noe økonomisk formål og skal samarbeide med andre institusjoner, hvilket de har gjort – fra Nordnorsk Opera og Symfoniorkester og Festspillene i Bergen til National Centre of Performing Arts i Mumbai og Forbidden City Concert Hall i Beijing.
Sentralt i arbeidet står Bergen Operakor, som er med på de fleste oppsetningene, i likhet med Anne Randine Øverby selv, som ofte er å finne på dirigentpodiet. Det gjør hun også denne gang der hun leder et sammensatt orkester. Til Macbeth har Øverby hentet inn en gammel samarbeidspartner, den argentinsk-danske regissøren Daniel Bohr. I Norge er han mest kjent som tidligere direktør for Festspillene i Bergen og som privat teaterprodusent. Han har ellers satt opp teater-, musikal- og operaforestillinger over det meste av Europa og Sør-Amerika. I tittelrollen kan man oppleve den prisvinnende russiske barytonen Andrej Baturkin, som foruten Bolshoj-teateret i Moskva er kjent fra operascenene i Salzburg, Linz og Paris, samt Wexford Opera Festival i Irland. Bergenspublikummet vil huske ham i tittelrollen i Verdis Nabucco på Sommeroperaen i 2016. I rollen som Lady Macbeth kommer en annen kjenning fra Opera Bergen, den georgiske sopranen Iano Tamar, som spilte Abigaille i Nabucco i 2016 og gjestet i tittelrollen i både Aïda og Tosca i løpet av fjoråret.
Man skulle tro William Shakespeares dramaer burde danne utmerkede utgangspunkt for operaer. Det er gjort mange forsøk, men de fleste har vært mislykket – unntatt Giuseppe Verdis. Han hadde et sterkt forhold til William Shakespeare, og skrev operaer over Macbeth, Otello og Falstaff. Han vurderte også å skrive opera over Hamlet, Stormen, Romeo og Julie og sin favoritt, Kong Lear. At han aldri gjennomførte det, kan skyldes at han var svært opptatt av å yte Shakespeare rettferdighet. Da han skulle komponere Macbeth hadde han ennå ikke vært i England og opplevd en engelsk Shakespeare-oppsetning. Han kunne ikke engelsk, men hans kone behersket språket, og oversetteren og librettisten Andrea Maffei kunne gi råd om engelsk teatertradisjon. Med deres hjelp klarte han å kutte Macbeth ned til et synopsis han ga librettisten Francesco Maria Piave. Han ble imidlertid ikke særlig fornøyd med dennes arbeid og forlangte stadig at teksten skulle kuttes ned til færre ord. Det endte med at han til slutt selv skrev teksten til Lady Macbeths arie «La luce langue» og fikk Maffei til å forbedre librettoen en del steder.
Det skotske dramaet Macbeth var lite typisk for italiensk operatradisjon, men ble ikke desto mindre en stor suksess ved urfremførelsen i Firenzes Teatro della Pergola 14. mars 1847.
I tillegg til premieren 11. april, spilles forestillingen i Sentralbadet 13., 21. og 22. april.