Til innholdet

NOEN UTENLANDSKE FESTIVALER – 2017 : 2

Publisert: 09.06.2017



Omtale av noen viktige klassiske festivaler i utlandet i perioden juli og august. Høstens festivaloversikt kommer i august.


AV MAREN ØRSTAVIK


Cheltenham Music Festival
Storbritannia 1. – 16. juli

Cheltenham Music Festival er blant Storbritannias eldste festivaler, etablert i 1945, og legger vekt på å være en arena for ny musikk. Cheltenham Festivals byr på mindre festivaler gjennom hele året, med jazz, vitenskap, musikk og litteratur. Den store musikkfestivalen finner sted i første del av juli, og i år kommer blant andre Bryn Terfel med et recital-program, ensemblet I Fagiolini med Monteverdis Orfeo og Pavel Haas Quartet med Beethoven, Martinů, og Smetana. Festivalen har et omfattende komponistprogram for unge komponister, og blant urpremierene er John Caskens nye verk om Alma Mahlers forhold til maleren Oskar Kokoschka, Kokoschkas Doll. Mange av konsertene følges opp eller innledes av interessante debatter, som Chineke! Orchestra’s uredde diskusjoner om klasse, etnisitet og mangfold i den klassiske musikken.


Festival Aix-en-Provence
Frankrike, 3. – 22. juli

Musikkfestivalen i Aix-en-Provence har siden 1948 vært en av de store musikalske begivenhetene i det sørlige Frankrike i sommerhalvåret. Hovedvekten ligger på opera, men det store programmet har rom til det meste – også kammermusikk, solokonserter og instrumentalmusikk på topp internasjonalt nivå. Under temaordet Libertá presenteres blant annet Mozarts Don Giovanni, Bizets Carmen og Stravinskys The Rake’s Progress – alle uttrykk for hver sin form for frihet. De to sistnevnte har det strålende Orchestre de Paris i orkestergraven, mens Don Giovanni spilles med Le Cercle de l’Harmonie. I tillegg vises urpremieren på belgiske Philip Boesmans nye opera Pinocchio. Det er den klassiske barnehistorien, men ikke en opera for barn, presiseres det i programmet. Festivalen har også et akademi av høy kvalitet, som lar unge utøvere kommer sammen for å spille og lære gjennom mesterklasser, seminarer og konserter.


Savonlinna operafestival
Finland, 7. juli – 4. august

Operafestivalen i Savonlinna sørøst i Finland holder flere av konsertene og forestillingene sine i middelalderslottet Olavinlinna, bygget i 1475. I år markerer festivalen Finlands 100 år lange historie som selvstendig nasjon med blant annet urpremieren på den 82 år gamle finske komponisten Aulis Sallinens nye opera The Castle in The Water. Savonlinna har også en ny produksjon av Mozarts Die Entführung aus dem Serail på programmet, samt en ny versjon av Verdis Rigoletto. Flere store internasjonale kompanier kommer dessuten til Finland i disse ukene: Bolsjoj-teatret har med seg Tsjaikovskijs Iolante og en konsertversjon av Eugene Onegin, mens Teatro Real Madrid kommer med Bellinis I puritani og Sibelius’ Kullervosymfoni. Mange av operaene spilles parallelt, så her går det an å få med seg flere høydepunkter på få dager.


Kuhmo Chamber Music
Finland, 9. – 22. juli

Kuhmo Chamber Music er en av Europas mest respekterte kammermusikkfestivaler. Årets tema er zap – et spill på zapping mellom TV-kanaler, og en måte å vise hvor ulike opplevelser man kan få ved å zappe mellom konserter og kulturuttrykk. I år strekker musikken seg fra Bach til Piazzolla, fra fuge til fri-impro, med 68 konserter over to uker. Hovedvekten ligger på klassikerne innen kammermusikkrepertoaret, men festivalen er opptatt av å vise bredden innen sjangeren. Begivenhetene åpner med en konsert med musikk fra ulike epoker i New York, og avslutter med en nytolkning av Händels Messias for en rapper, jazzband, kammerkor og -orkester.


BBC Proms
Storbritannia, 14. juli – 9. september

BBC Proms er verdens største festival for klassisk musikk, og så etablert som en musikkfestival kan bli. Gjennom hele sommeren fylles konserthus og parker i hele landet med orkestre og solister fra en lang rekke nasjoner, og avslutningskonserten Last Night of The Proms blir kringkastet til TV-apparater over hele verden. Årets festival markerer den amerikanske komponisten John Adams’ 70-årsdag, med en rekke konserter. Blant andre høydepunkter er Daniel Barenboim med Staatskapelle Berlin og Elgars Symfoni nr. 2 (15.-16. juli), Thomas Søndergård med BBC National Orchestra of Wales og et program bestående av Sibelius, Rakhmaninov og Sjostakovitsj (17. juli), og en serie med alle Mahlers symfonier. Ekstra stas er det også at Oslo Filharmoniske Orkester er invitert til å spille i Royal Albert Hall 29. august. De har med seg det samme programmet som spilles ved sesongåpningen i Oslo noen få dager før: Stravinskys Ildfuglen, Rakhmaninovs fjerde klaverkonsert med solist Leif Ove Andsnes, og Sjostakovitsj’ Symfoni nr. 12.


Herrenchiemsee Festspiele
Tyskland, 18. – 30. juli

De kongelige bygningene på øya Herreninsel i Chiemsee, Bayerns største innsjø, består av et gammelt kloster fra 700-tallet, og et «nytt» slott bygget for Kong Ludvig 2. av Bayern rundt 1880. I disse historiske og herskapelige omgivelsene finner Herrenchiemsee-festivalen sted, i år under temaet Von Gott und Göttern – Barocke Wege. Med barokken, 1700-tallets opplysningstid, samt det guddommelige som overordnet ramme står mange av de største klassikerne i høysetet: Händels Messias, Bachs Johannespasjon og Magnificat, samt Pergolesis Stabat Mater. Men rammene er ikke absolutte – i Herrenchiemsee er det også plass til Beethoven, Liszt, Mozart, selv Grieg og Bruckner. Blant høydepunktene er konserten Baroque Twitter, med en rekke tidstypiske arier fremført av sopran Nuria Rial sammen med Kammerorchester Basel. Den 23. juli er det Monteverdi-aften med det ypperlige tidligmusikkensemblet Anima Eterna Brugge, med far og sønn Christoph og Julian Prégardien, og vår egen Marianne Beate Kielland som solister.


Bregenzer Festspiele
Østerrike, 19. juli – 20. august

Den storartede utescenen på innsjøen i Bregenz gir en stemningsfull opplevelse av det store operarepertoaret. I år er det Bizets Carmen i Kasper Holtens regi som fyller hovedscenen, fremført av Wiener Symphoniker, Praha Filharmoniske Kor og Bregenz’ eget Festspielchor. Opplevelsen er rimeligere på hverdager, med billetter ned til 30 euro. Inne i Bregenz Festspielhaus spilles dessuten Rossinis Moses i Egypt. På Werkstattsbühne urfremføres Zesses Seglias nye opera To The Lighthouse 16. august. De med dårlig tid kan prioritere det solide Nederlandsk Blåseensembles lynkonsert Ringen på 90 minutter, som raser gjennom Wagners Das Ring der Nibelungen på  rekordtid.


Verbier Festival
Sveits, 21. juli – 6. august

Vakre Verbier er ikke bare et vintersportssted, men tiltrekker seg også kremen av klassiske utøvere til den to uker lange musikkfestivalen i slutten av juli. I år kommer blant andre en rekke imponerende pianister, blant andre Nikolai Lugansky med et soloprogram med musikk av Tsjaikovskij, Chopin og Rakhmaninov, Evgeny Kissin med Beethoven og Rakhmaninov, Grigory Sokolov med Mozart og Beethoven, András Schiff med Bach og Bártok, og Daniil Trifonov med Mozart og Mahler. Solistene inngår dessuten i stjernespekkede kammerkonstellasjoner, med blant andre Janine Jansen, Joshua Bell og Martin Fröst. I tillegg hentes det inn store dirigentnavn til å lede Verbiers eget Festival Orchestra, som Antonio Pappano og Gianandrea Noseda.


Salzburger Festspiele
Østerrike, 21. juli – 30. august

Den tradisjonsrike Salzburg festivalen, avholdt første gang i 1920, har alltid store navn og produksjoner å skilte med, og preger Mozarts fødested med opera, teater og konserter av høy kvalitet og store internasjonale stjerner hele sommeren. Her kan man plukke fritt blant en lang rekke operaer, fra Mozarts La clemenza di Tito via Verdis Aïda til Sjostakovitsj’ Lady Macbeth fra Mtsensk og Bergs Wozzeck, samt tre Monteverdi-operaer: Orfeo, Ulysses vender tilbake og Poppeas kroning. Orkestrene er, som alltid, top notch: Musicaeterna spiller Mozart, Wiener Philharmoniker spiller Sjostakovitsj og Verdi, English Baroque Soloists spiller Monteverdi med John Eliot Gardiner ved roret. Av solister kan nevnes pianistene András Schiff, Grigory Sokolov, Evgeny Kissin, Martha Argerich, Mitsuko Uchida og Maurizio Pollini med en rekke recitaler, samt sangeren Matthias Goerne i lied-samspill med Daniil Trifonov, og Nina Stemme i Lady Macbeth. De færreste tilbringer hele sommeren i Salzburg, men festivalen tilbyr overkommelige pakketilbud med et utvalg konserter på tre til fem dager, som gjør det mulig å få med seg mye på kort tid.


Bayreuther Festspiele
Tyskland 25. juli – 28. august

Wagnerfestivalen har funnet sted i det som var Richard Wagners hjemby de siste 11 årene av hans liv, nesten hvert år siden 1876. Her fikk komponisten bygget sitt eget festspillhus, spesielt konstruert for å vise Wagners egne operaer. I dag drives den av komponistens barnebarn, Katharina Wagner. Festivalen tiltrekker seg alltid store stjerner, og her er det mulig å få med seg de største Wagner-tolkerne i flere operaer på få dager: Die Meistersinger von Nürnberg, Tristan og Isolde, og Parsifal spilles. Det gjør også hele Nibelungen-ringen i Frank Castorfs kritikerroste regi, dirigert av Marek Janowski. Billettene er nesten alltid utsolgt lang tid i forveien, men det går noen ganger an å hente returnerte billetter samme dag som forestillingene.


Incontri in Terra di Siena
Toscana, Italia, 29. juli – 5. august

Incontri-festivalen i La Foce er en liten festival i forhold til de europeiske bautaene i Sveits, Østerrike og Tyskland, men La Foce tilbyr en konsentrert kammermusikk-festivalopplevelse på absolutt toppnivå gjennom én uke i et av Italias vakreste områder. Pianisten Alessio Bax er nylig tilsatt som kunstnerisk leder, og spiller selv ved flere anledninger, blant annet åpningskonserten sammen med Lucille Chung (klaver) og Antonio Lysy (cello). Til festivalen kommer også Henning Kraggerud og Lise Berthaud, til samspill med blant andre Bax og Escher Strykekvartett, og Joshua Bell med en Brahms-hyllest bestående av Fiolinsonate i d-moll op. 108 og Trio for horn, fiolin og piano op. 40. Festivalen tilbyr også vinsmakingskombinasjoner.


MA-festival Brugge
Belgia, 4. – 13. august

Musica Antiqua-festivalen i Brugge er blant de mest kjente og viktigste tidligmusikkfestivalene i verden i dag. Den har funnet sted hvert år siden 1963, fokuserer på historisk oppføringspraksis, og er ledende i å fornye og utvide konseptet tidligmusikk. I år setter festivalen Dantes Guddommelige komedie i sentrum, og utforsker både underverdenen og himmelen i programmet. Det betyr en oppsetning av Monteverdis Orfeo, men også musikk av Heinrich Schütz, William Lawes og Cristóbal de Morales, samt Carl Philipp Emanuel Bachs Auferstehung und Himmelfart Jesu. Her er noen av verdens beste tidligmusikkutøvere: B’Rock Orchestra, Hathor Consort, Hofkapelle München og Vocalconsort Berlin. Festivalen holder også en internasjonal tidligmusikk-konkurranse for unge utøvere, hvor finalistene opptrer for publikum mot slutten av festivalen.


Edinburgh International Festival
Storbritannia, 4. – 28. august

Edinburgh har en rekke festivaler å by på gjennom sommerhalvåret, men den internasjonale festivalen i august er blant de mest spennende samlingene for klassisk musikk, opera, dans, teater og kunst i Storbritannia. Festivalen har også en karakteristisk blanding av tradisjonelle høykvalitetsproduksjoner, og mer eksperimentelle forestillinger rettet mot et yngre publikum. Blant årets utøvere er Nederlands Dans Theater, Bryn Terfel, Mitsuko Uchida og Sir Andrew Davies. Bergen Filharmoniske Orkester kommer med oppsetningen av Brittens Peter Grimes. Blant nyere kunst kan publikum oppleve Mark-Anthony Turnages opera Greek, sangeren PJ Harvey, og en presentasjon av Marin Creeds kunstnerskap som lander et sted mellom performance, komposisjon, filosofi og humor.


Lucerne Festival
Sveits, 11. august – 10. september

Lucerne stiller de store spørsmålene i år med temaet identitet – det samme som Festspillene i Bergen. Og meningen er høyst politisk. Ifølge programmet ønsker festivalen å utforske musikalske manifestasjoner av temaet, og sette det i sammenheng med dagens opphetede diskusjoner rundt globalisering, migrasjon og isolasjonisme. Rent konkret betyr det at den nederlandske musikkdramatikeren Michael van der Aa er årets festivalkomponist – han arbeider i krysningen mellom musikk, film og teater. To unge stjerner får også spesiell oppmerksomhet: Fiolinisten Patricia Kopatchinskaja og cellisten Jay Campbell er begge utøvere med en frisk og utforskende holdning til den klassiske musikkens identitet. Bernard Haitink og Riccardo Chailly er blant dirigentene, og komponisten Wolfgang Rihm holder seminar. I tillegg kommer Daniel Barenboims West Eastern Divan Orchestra, Camerata Zürich, Shanghai Symphony Orchestra, English Baroque Soloists og Mahler Chamber Orchestra. Festivalen tilbyr en blanding av tradisjonelle symfonikonserter, utendørsmusikk ved den vakre Lucerne-sjøen, performancekunst på lokale klubber, foredrag og minikonsertserien «40min».


Östersjöfestivalen i Stockholm
Sverige, 21. – 29. august

Årets Østersjøfestival gir et bukk og et nikk til Finland, i anledning feiringen av landets 100 år som selvstendig nasjon. Det blir blant annet en samarbeidskonsert der kunstnerisk leder Esa-Pekka Salonen leder et orkester med studenter fra både Juilliard School of Music i New York og Sibelius-akademiet i Helsinki. Festivalen åpner med den kritikerroste forestillingen fra Aix-en-Provence: Stravinskys oratorium Oedipus Rex og Salmesymfonien med Salonen på podiet, Kungliga Hovkapellet og den anerkjente operaregissøren Peter Sellars. Også i år er Mariinskij-teatrets orkester gjest ved festivalen, og dirigent Valerij Gergijev kan lokke med Wagners Parsifal og Rhingullet. I tillegg retter festivalen oppmerksomhet mot miljøet med urfremføringer av to bestillingsverk: Marie Samuelssons Seasons – Fem årstider og Anders Hillborgs Aeterna.


Legg igjen en kommentar