Til innholdet

SJEFSTRATEGEN I SOMMERSYMFONIEN

Publisert: 28.06.2017



I Valdres har det vokst frem en topp internasjonal musikkfestival og en møteplass for unge klassiske musikktalenter. Valdres Sommersymfoni er både en utklekningsanstalt og et utstillingsvindu for dette. Suksessen skyldes ikke tilfeldigheter, men vel gjennomtenkt strategi.


TEKST HILDE HOLBÆK-HANSSEN
FOTO TOM HENNING BRATLIE


– Hvorfor akkurat Valdres, Alf Richard Kraggerud?

– Fordi Valdres er et spesielt egnet sted å arrangere en festival. Her er det mulig å skape den nærhet som trengs for å komme tett inn på musikken og musikerne, og rammen rundt er selve Valdres med alt det området kan by på, forklarer Sommersymfoniens direktør. I tillegg til musikkopplevelser på internasjonalt toppnivå, kan publikum nyte landskap, tradisjoner og matkultur.

Stort publikumsgrunnlag
Valdres tredobler, ifølge ordfører Inger Torun Klosbøle, sitt innbyggertall i helger, høytider og ferieperioder, og Nord-Aurdal er Norges største helårs campingkommune. Dette gir et betydelig publikumsgrunnlag.

– Valdres hyttebefolkning får med denne festivalen utvidet ferien med en ny dimensjon, legger Kraggerud til. Kunstnerisk leder Guro Kleven Hagen har dessuten funnet frem til noen perler av konsertsteder i alle kommunene, som gjør festivalen helt spesiell. Fra Nytun høyfjellstue, der publikum får en gourmet-middag med et like utsøkt program mellom rettene, til hjemme-hos-konserten som Valdresfolket får konkurrere om. Tidligere har vi benyttet både Brannstasjonen og et fjøs i Skammestein.

Stein på stein
Parallelt med sommerkurset for musikkelever fra seks til 18 år, som har gått siden 1994, har festivalen fått vokse frem trutt og jevnt. Langsom vekst er en vesentlig byggestein i Kraggeruds filosofi.

– Vi har hatt offentlige konserter fra dag én, så festivaltanken har vært med hele veien. Men en festival må, som musikere, få utvikle seg år for år. Da blir fundamentet godt nok.

Den samme tankegangen har han benyttet ved Barratt Due musikkinstitutt, rugekassen for unge musikere som man har merket seg langt utover landets grenser. Her begynner opplæringen tidlig, talentene får muligheter, og unge studenter får spille sammen med profesjonelle. Dette går igjen på Sommersymfonien, der gjestende kunstnere på internasjonalt toppnivå underviser og spiller med de yngste. På den måten opplever barna hele spennet fra eget nivå og helt til topps.

To dirigenter, hvorav en direktør, i sving på Sommersymfonien.

Inspirert av utviklingpsykologi
– Da jeg studerte pedagogikk ble jeg inspirert av utviklingspsykologen Lev Vygotskij og hans tanker om hvordan man ser potensialet i unge mennesker og utvikler det. Når vi gir de lengst komne talentene festivalen som arena og lar dem musisere sammen med profesjonelle, er det med utgangspunkt i disse ideene. Da strekker de seg maksimalt mot sine forbilder.

Høyt ansett festival
Kraggerud er kjent for å sparke sine elever ut i verden for å venne dem til større forhold tidlig. – Det fins historier om norske fotballspillere som imponert gir seg til å fotografere Wembley når de spiller landskamp der. Jeg vil at våre studenter skal være bedre forberedt på store forhold, og ikke stille med handicap når de får oppdrag utenlands eller er med i internasjonale konkurranser.

– De første årene krevde kurset mest planlegging, nå er det festivalen som gjør det; to års planleggingshorisont er nødvendig om man skal få tak i de beste. Med langsiktig planlegging, er vi havnet i et sjikt hvor det er naturlig for store kunstnere å komme.

For noen år siden ville vi neppe fått Janine Jansen hit, sa Kraggerud før festivalstart. Nå måtte Janine Jansen melde avbud i siste øyeblikk på grunn av akutt sykdom. På under en time klarte kunstnerisk leder å få et annet internasjonalt toppnavn, Truls Mørk, til å stille i hennes sted. Hvilket også sier litt om festivalens anseelse.

Internasjonalt kontaktnett
– Når Trondheim Symfoniorkester i år åpnet festivalen, har så godt som alle norske symfoniorkestre gjestet oss. Det er selvfølgelig store økonomiske løft, men viktig både for publikum og de unge musikerne. Jeg vil påstå at norske orkestre sjelden har et så stort ungt og begeistret publikum som de får her, smiler Kraggerud.

– Med Guro Kleven Hagen som kunstnerisk leder har festivalen fått tilgang på hennes internasjonale kontaktnett. Hun makter å bygge videre på det hun har gjort tidligere. Årets program peker på samme måten fremover mot neste år, når vi feirer 25-årsjubileum. Vår ambisjon er en festival med konserter på høyt internasjonalt nivå, hvor det beste av Valdres knyttes til musikk og der publikum ønsker seg tilbake, avslutter Alf Richard Kraggerud.

Sommersymfonien innvier ny utescene på Valdres Folkemuseum med vakker utsikt, småregn og Dvoraks 8. symfoni