Til innholdet

ARV PÅ VALDRES SOMMERSYMFONI

Publisert: 20.03.2018



Årets tema for festivalen Valdres Sommersymfoni er arv. – Det er et tema jeg lenge har ønsket å fokusere på, og i år lå mange ting til rette for det, sier kunstnerisk leder Guro Kleven Hagen. Festivalen byr på et 30-talls konserter og arrangementer i perioden 22. juni til 2. juli.


TEKST HILDE HOLBÆK-HANSSEN
Toppfoto: Tine Thing Helseth spiller på Åpningskonserten


Christian Ihle Hadland

Grieg og litteratur
Det er snakk om kulturarv på flere områder enn musikk. Edvard Grieg la noen av sine vandringer til Valdres, og temaet i hans Ballade op. 24, er basert på en folketone fra Valdres. Dette markeres med en egen konsert: Da Grieg var i Valdres, med Christian Ihle Hadland, Henning Kraggerud og sopranen Ann-Helen Moen. Knut Hamsun skrev romanen Victoria under et rekreasjonsopphold i Aurdal, noe som markeres med et foredrag av professor Vigdis Ystad på Skysstasjonen i Fagernes, etterfulgt av verk av Ernest Chausson og Johannes Brahms. En annen «litterær konsert» er Folkeeventyr på Valdres Folkehøgskole, med musikk der Chopin, Schumann og Elgar har latt seg inspirere av eventyr.

Kunstvandring og stølsvandring
Det fokuseres på billedkunst med kunstvandring i Fagernes og stølsvandring med innlagt konsert. For første gang byr Sommersymfonien på en festivalkunstner, Rolf Gulbrandsen. Ballettarv blir det også med Valdres Sommerballett, som arrangeres på andre året, med opptil flere internasjonale navn på plakaten.

Som vanlig tar festivalen «hele Valdres» i bruk, som konserten Urtonen i Lyskapellet på Beitostølen – den fokuserer rett og slett på verk i C-dur – og Fransk kveld på Brennabu. Årets festival benytter også Hedal Stavkyrkje fra 1100-tallet som konsertlokale for første gang.

«Matarv» blir det når Nythun høyfjellstue byr på en fireretters middag basert på lokale råvarer under en gallakonsert. Matrelatert er også konserten Schubert, ørret og rakfisk – og så kan jo de musikalsk kyndige gjette seg til hva som serveres der. Det er kanskje å trekke det langt å si at også kammerkonserten Blodbryllaupet på Revling gård også er matrelatert, men det fristes i hvert fall med kaffe og kringle i pausen.

Musikalske arvestykker
Men først og fremst er det musikalsk arv festivalen byr på, noe åpningskonserten Fra Holbergs tid til tango bærer bud om: Det Norske Kammerorkester fremfører Griegs Holberg-suite i barokkstil og Sjostakovitsj’ Kammersymfoni. Mellom de to ytterpunktene er Tine Thing Helseth solist i tre verk: Johan Baptist Georg Nerudas Trompetkonsert i Ess-dur, Rolf Wallins Elegi og Astor Piazzollas Oblivion og Liebertango. Programledelse og festivalåpningstale er ved Åse Kleveland. Gratiskonserten på Skiferplassen dagen etter, byr på Arvestykker – hvilket betyr smakebiter fra festivalens program.

En hel konsert er viet Bachs Goldbergvariasjoner med Christian Ihle Hadland, og Beethoven får også briljere alene i konserten I Grevens tid, med den ettertraktede franske strykekvartetten Quatuor Ebène, som festivalen har prøvd å kapre i flere år, samt cellisten Jakob Koranyi, Marianna Shirinyan og kunstnerisk leder Hagen selv. Også de to Wienerskolene får egen konsert.

Det komponistene ikke fikk høre
Den kanskje mest originale konserttittelen er Arven komponistene aldri fikk høre, der unge musikere spiller verk som komponistene selv aldri fikk oppleve, enten fordi de døde før urfremførelsen eller fordi de mistet hørselen.

Det er alltid et godt råd under Sommersymfonien å ta seg en tur til folkehøgskolen og høre fremtidens stormusikere, kursdeltakere fra seks år og oppover, gi konserter hver dag. Nivået er oppsiktsvekkende høyt på mange av dem.

Fullstendig festivalprogram finner du her.

Quatuor Ebène

Legg igjen en kommentar