Til innholdet

BERLIOZ OG GUBAIDULINA PÅ FESTSPILLENE I BERGEN

Publisert: 13.02.2018



Festspillene i Bergen har lansert årets program, som går fra 23. mai til 6. juni.

På musikkfronten vil festspillkomponist Sofia Gubaidulina (født 1931) prege programmet. Den russiske komponisten vil selv overvære konserter med blant andre akkordeonisten Geir Draugsvoll og fiolinisten Gidon Kremer som solister. Av klassiske utøvere kan festspillene by på stornavn som barytonen Sir Bryn Terfel, tenoren Joseph Calleja, fiolinistene Janine Jansen og Charlie Siem, pianistene András Schiff og Leif Ove Andsnes – flere av dem i samspill med unge musikere.

Samarbeidet mellom Festspillene, Musikselskabet Harmonien (Bergen Filharmoniske Orkester) og Bergen Nasjonale Opera om store produksjoner fortsetter, i år med Hector Berlioz’ rekviem Grande messe des morts som åpningskonsert i Grieghallen. Festspillene benytter over 40 arenaer og «i andre enden av skalaen» kommer de intime konsertene i komponisthjemmene, Edvard Griegs Troldhaugen, Harald Sæveruds Siljustøl og Ole Bulls Lysøen. I år legges et nytt komponisthjem inn på listen: Lysgården på Landås, der Grieg tilbrakte sin barndoms somre og dit blant andre Ole Bull kom ridende og forklarte gutten at han skulle «reise til Leipzig og blive spillemester».

Årets røde tråd er «tro og tvil», et tema festspilldirektør Anders Beyer mener angår hele samfunnet. På programmet står virtual reality med både gratis VR-lounge i Grieghallen og forestillinger som tematiserer den digitale tidsalderen.

– Hva kan vi egentlig tro på i dag? Kunsten er en mektig rettesnor til både etablerte og nonsjalante holdninger, fordi den peker på viktigheten av å legitimere tvilen, flertydigheten og kompleksiteten. På Festspillene presenterer vi mange alternativer, men ingen alternative fakta eller fasitsvar, sier Beyer.

I tillegg kommer hundrevis av mer tradisjonelle uttrykk som konserter, forestillinger og utstillinger. Men om formen er tradisjonell, er mye av innholdet nytt: syv urpremierer, to skandinaviapremierer, fem norgespremierer og flere nye musikkverk.

– Mye er så ferskt at jeg ikke en gang selv vet nøyaktig hvordan alle hjørner av festivalen kommer til å se ut og høres til slutt. Mange produksjoner skapes i disse dager, og det kommer til å eksplodere av nyskapning, energi, skaperglede og fest, sier festivaldirektør Beyer.

Bilde: Årets Festspillkomponist Sofia Gubaidolina. Foto: Bodil Maroni Jensen.