Til innholdet

FØRSTE KVINNELIGE KOMPONIST PÅ WIENER STAATSOPER

Publisert: 12.12.2019



Det klassiske musikkliv i Wien har aldri ligget i forkant når det gjelder likestilling. Det tok mange år før Wiener Philharmoniker ville slippe til kvinnelige musikere. Søndag 8. desember gjorde Wiener Staatsoper et kvantesprang da de fremførte sin aller første opera komponert av en kvinne. Den utkårede var Østerrikes egen Olga Neuwirth (f. 1968). Hun er født i Graz, har studert komposisjon og elektroakustisk musikk på Universität der Musik und Darstellende Kunst i Wien og ved San Francisco Conservatory og Music.

Operaen Orlando er bestilt av Wiener Staatsoper og er basert på Virginia Woolfs roman med samme tittel. Den handler om en ung adelsmann ved dronning Elizabeth Is hoff, som forelsker seg, drar ut på militære eventyr for så plutselig å skifte kjønn. Som kvinne opplever hun, uten å eldes, en tidsreise på over 300 år, der hun møter store forfattere og politikere og opplever de skjulte kvinnehistoriene som sjelden kommer med i den offisielle historieskrivningen. I romanen ender historien på samme dag som bokens utgivelse. Neuwirth og librettisten Catherine Filloux har valgt å gjøre en tilsvarende vri med operaen: Historien avsluttes den kvelden hver fremførelse finner sted, hvilket fremover vil si henholdsvis 14., 18. og 20. desember 2019.

Kvinneundertrykkelse har opptatt Neuwirth helt siden ungdommen. Hun vokste opp på den konservative, østerrikske landsbygda og har ifølge et intervju med New York Times, fylt partituret med «androgyne lyder der man ikke helt vet hvem som spiller». Hun ønsker å utfordre publikums evne til å lytte. Et eksempel er en passasje der barn på scenen høres ut som et engelsk guttekor. De møtes av elektroniske lyder fra ulike steder i teateret og spøkelsesaktige lyder fra at annet barnekor oppe fra taket. For å utvide lydspekteret har hun stemt ned hele fiolingruppen en halvtone i forhold til resten av orkesteret, som også omfatter elektroniske instrumenter. Tidsreisen fremstilles med lyder fra ulike epoker, som blant annet cembalolignende lyd fra renessansen og rock og funk fra 1960-tallet.

Hovedrollen spilles, naturlig nok, av mezzosopranen Kate Lindsey, som har lang erfaring med «bukseroller», og får god bruk for sin sangteknikk i forvrengt, barokklignende koloratur. Hun har ellers nok å streve med i Neuwirths higen etter å distansere seg fra vanlige opera-idealer om perfekt teknikk, støtte og vibrato, som når komponisten vi ha toner med mye luft.

Nok av utfordringer for både utøvere og publikum når Orlando slippes løs.

Bilde: Leigh Melrose som Shelmerdine/Greene og Kate Lindsey som Orlando. Foto: Wiener Staatsoper GmbH / Michael Pöhn