Til innholdet

FRA VILLEMANN OG MAGNHILD TIL RICHARD WAGNER

Publisert: 12.06.2019



Gjøril Songvoll, Flagstadfestivalens nye festivalsjef, er et enpersons vulkanutbrudd. Hun bobler over av idévirksomhet og spruter glødende entusiasme i musikkens tjeneste.


TEKST MONA LEVIN
TOPPFOTO: Gjøril Songvoll. Cop. Kjetil Jensen


Kirsten Flagstad Festival på Hamar, den internasjonale operastjernens hjemby, har fått ny festivalsjef, og det vises i en rekke nye prosjekter, i utvidelser og bredde, og ikke minst i nye samarbeidsformer. Gjøril Songvoll, selv sanger, vil dele sin sangglede med alle, og åpner passende med en familiekonsert i Hamardomen på Domkirkeodden. Hun har sørget for at festivalen varer en hel uke fra nå av, ikke fire dager som før, og hun er hørbart fornøyd over å ha innledet samarbeid med Hamar Middelalderfestival. Det allerede gode samarbeidet med Flagstad-museet forsetter og utvides.

Professor Turid Karlsen er kunstnerisk leder av festivalen.

Bredt program
– Festivalen og museet er to forskjellige saker, men entusiasmen for festivalen på museet gjør både idémyldring, planlegging og utførelse sammen med direktøren Annika Åsen til en fryd! sier Songvoll, og legger frem et svært variert festivalprogram i tiden 16.–23. juni: det strekker seg fra barnekor til Wagner, fra operapub til kjempescene på Torget, fra Håkon Kornstad som årets profil (operasanger, jazzmusiker og saksofonsolist) via autentiske middelalderinstrumenter til Forsvarets Stabsmusikkorps. Songvoll understreker at operaprofessor i Stuttgart, Turid Karlsen, og Jan Helge Trøen, tidligere produsent i Den Norske Opera & Ballett er de kunstneriske lederne bak festivalen. Selv er hun «bare» festivalsjef.

Samarbeid på kryss og tvers
Samarbeid er ikke minst viktig med tanke på spennende planer for 2020, når det er 125 år siden Kirsten Flagstad ble født. Da blir det selvsagt stor feiring i Bjørvika-operaen, men Songvoll har lyst til å få med Annika Åsen og Opera Norge-nettverket om en landsdekkende fellesfeiring.

– Det er i underkant av 30 små og store operaaktører her i landet, og Kirsten Flagstad sang i nesten hele Norge, fra Tromsø til Lindesnes – det hadde vært fantastisk å få til et samarbeid mellom alle disse stedene for å feire henne, sier Songvoll som selv har vært med på å grunnlegge Berlevåg operakor.

– Nytt av året er også at festivalen har leid et sted der alle medvirkende får servert lunsj og middag, forteller Gjøril Songvoll, og ser frem til samtaler kunstnere og studenter mellom, og viktige bidrag fra en lang rekke frivillige hjelpere. Som vanlig har vi festivalgudstjeneste på søndagen, med Schuberts messe nr. 2 i G-dur.

Mye for barn
Barn er glad i opera, har det vist seg, og barnas eget operaprosjekt, Kirana, er fantastisk, forteller Songvoll. Her møtes animasjoner, dansere og musikere fra Malta og kulturskolebarn fra Norge i en fargesprakende multimediaforestilling i Hamar kulturhus.

Kunstnere kommer langveis fra, som Turid Karlsen, norsk sangerinne med mange år bak seg på tyske operascener, og Hege Gustava Tjønn, en av de mange norske stemmene på utenlandske scener. Turid Karlsen holder mesterklasser, professor Harald Herresthal holder foredrag, det blir platekåserier og kanskje en ny stjerne innlemmes i Hamar Hall of Fame. Der får publikum vite mer om alle de store norske sangerne, fra Kaja Eide Norena og Kirsten Flagstad selv, til vår tids Knut Skram og Terje Stensvold. Dokumentarfilmen Maria by Callas hører med i det store bildet.

Vokal fest for alle
Flagstad-festivalen er ikke en operafestival i vanlig forstand, men en vokalfestival i Flagstads ånd. Selv uten noen hel operaforestilling blir nok toppen på kransekaken en opera: Tsjaikovskijs Eugen Onegin i konsertformat – noen av de mest kjente ariene i operalitteraturen kommer herfra.

– Tradisjoner er viktige og vi holder fast i det beste av det gamle, men fornyelse er også et gode: når vi nå har fått en stor scene på Torget, skal både gamle og unge publikummere får glede av den. Vi spiller Askeladden og de gode operahjelperne – den er allerede fremført for 4000 barn på Østlandet. Der får vi møte Dronninga av Domkirkeodden, og hun er snill.

– Er det du som synger henne?
– Nei, jeg gleder meg til å synge den heslige heksa fra Helgøya! sier festivalsjefen.