Til innholdet

HORTEN KAMMERMUSIKKFEST

Publisert: 11.06.2019Horten Kammermusikkfest fyller 10 år og feirer med den vanlige røde tråden at det ikke skal være noen rød tråd.


TEKST MONA LEVIN
FOTO ETTORE CAUSA

Toppfoto: Kari Ravnan


Deres faste element er «residerende» musikere – festivalmusikere som spiller i forskjellige kombinasjoner i de fleste konsertene. Dessuten får festivalen sitt særpreg basert på hvilke instrumenter kammermusikkfesten inviterer: ett eller to velges til å stå sentralt i programmeringen, og resten av besetningen blir bestemt som resultat av verkene for disse instrumentene. Fire hovedverk (ett for hver av de daglige fire prøveperiodene) suppleres med diverse verk for de andre instrumentene som ikke er «i bruk» i hovedverkene.

Etorre Causa er årets festivalkunstner

Festivalkunstner er bratsjisten Ettore Causa, og blant de fremragende gjestende solistene som utgjør festivalorkesteret, finner vi fiolinisten Elise Båtnes, pianisten Ieva Jokubaviciutes, klarinettisten Marco Thomas, fagottisten Per Hannisdal og hornisten Nicolas Fleury. Aurora kvartett og medlemmer av Kongelige Norske Marines Musikkorps setter også sitt preg på Horten Kammermusikkfest 2019.

2019 er «sangår»
– Men 2019 er også et «sangår», med Ann Helen Moen som sentral profil, forteller festivalsjef- og initiativtager Kari Ravnan – og så slipper hun like godt ut av programsekken at 2020 er et bandoneon-år med Per-Arne Glorvigen, og 2021 blir det store strykeåret med grandiose strykeverk.

– Min inspirasjon har vært mine mange år på Open Chamber Music på Prussia Cove i Cornwall, og tanken er komme seg vekk fra det hektiske hverdagslivet, bo i vakre, rolige omgivelser der man kan fordype seg i arbeidet og la seg inspirere av musikken og naturen, sier cellisten og pedagogen Kari Ravnan.

– Musikerne bor like ved sjøen i nydelige omgivelser og har prøver, konserter og måltider på et lite område og i uformelle former. Det tilfører både samværet og musiseringen ekstra god kjemi, og den forplanter seg til publikum under hele midtsommerfestivalen. «Møt musikerne» før konserten fredag aften i Gamle Horten Gjestegård åpner for samtaler mellom kunstnerne og publikum.

«Ordinære» konserter og fengselsbesøk
I tillegg til de ordinære konsertene, der programmene strekker seg fra Bottesini, Beethoven og Mozart til Nielsen, Sjostakovitsj, Sæverud, Kurtag og Gubaiduilina, vil festivalen presentere en barnekonsert, en vandrekonsert på Karljohansvern med etterfest i pøbben, og en «up and coming»-konsert der de nye stjerneskuddene innen kammermusikk i Norge får vist seg frem, som Grimstad-brødrene. Fredag kveld er viet Beethoven, Mozart og Brahms, og finalekonserten rommer Brahms’ Strykesekstett i B-dur.

– Helt nytt av året, og som en del av 10-årsjubileet, er et lagt inn et konsertbesøk på Bastøy for ansatte og innsatte. Kammermusikk er for alle, og vi vil gjerne dele den med flest mulig, sier festivalsjef Ravnan.

Ravnan er født og oppvokst i Amerika, der hun har fått den best mulige musikkutdannelse ved blant annet både Juilliard School og Eastman School of Music i New York. I Europa har hun studert med Pierre Fournier i Geneve, William Pleeth i London og Sandor Vegh i Salzburg. Hun har vært solist med en rekke store orkestre både i Amerika og Europa, blant andre Aspen Philharmonia, Lincoln Symphony, Aldeburgh Festival Orchestra, Bergen Filharmoniske Orkester, Kringkastingsorkesteret, Den Norske Operas Orkester, Chamber Orchestra of Europe og Ensemble Modern. Hun har en utstrakt karriere som kammermusiker med kjente ensembler som Juilliard Quartet og Beaux Art Trio. Her hjemme har hun vært tilknyttet Barratt Due musikkinstitutt som lektor siden 2008.