Til innholdet

HOVEDSTADENS KIRKEMUSIKKFEST

Publisert: 10.03.2017



17.–26. mars går den 17. Internasjonale Kirkemusikkfestivalen av stabelen i Oslo med en rekke store satsinger som markeringer av 50- årsjubileet for Martin Luthers teser på kirkedøren i Wittenberg, Telemanns død for 250 år siden, samt kvinners plass i kirkemusikken.


TEKST: BENTE JOHNSRUD
TOPPFOTO: MARCO BORGGREVE. Cappella Amsterdam og Daniel Reuss fremfører pasjoner og klagesanger.


Åpnings- og avslutningskonsertene presenterer to av kirkemusikkhistoriens bautaer: Først ut er J.S. Bachs Johannespasjon, i en sjelden oppført versjon fra 1725, med blant annet flere koraler enn versjonen fra 1724. Verket fremføres av den tyske kor- og orkesterinstitusjonen Balthasar-Neumann, under ledelse av sin grunnlegger Thomas Hengelbrock. Avslutningskonserten byr på en rekonstruksjon av urfremføringen av Mozarts Requiem, med det skotske koret og orkesteret Dunedin Consort under ledelse av John Butt. Han har gått til kildene for å gjenskape publikums opplevelse i 1791, der solister deltok i korpartiene, og tempovariasjonene fulgte menneskets puls når intensiteten økte.

Jordi Savall fremfører tidligmusikk fra Balkan.
Foto. David Ignaszewski

Jordi Savall
I år gjester også den spansk-katalanske gambisten og musikkviteren Jordi Savall og ensemblet Hespèrion XXI. De tar publikum med til Balkan, som rommer en mengde folkeslag, religioner og språk – og dermed et hav av ulike musikalske uttrykk. Bal-Kan har gått sin seiersgang gjennom Europa. Savall er musiker, orkesterleder, musikkforsker, pedagog, historieforteller, nytolker, turnerende kunstner, grunnlegger av plateselskapet Alia Vox. og han er utnevnt til EUs ambassadør for interkulturell dialog.

Kvinner i kirkemusikken
I år legges vekt på nålevende og tidligere kvinnelige komponister og utøvere innen kirkemusikk. Få av disse har fått plassen de fortjener i historiebøkene. Festivalen byr på et internasjonalt prosjekt som belyser kvinners manglende tros- og ytringsfrihet i Iran: i Prison Poems har komponisten Lasse Thoresen tatt utgangspunkt i poesien til den iranske lyrikeren Mahvash Sabet. Hun har siden 2008 sittet fengslet for sin tilhørighet til bahá’í-troen.

Folkemusikerne Benedicte Maurseth og Berit Opheim har skrevet Tidekverv, som fremføres ved vårjevndøgn. Cecilie Ores Dead Pope on Trial, basert på historien om pave Formosus som etter sin død ble gravd opp og stilt for retten, fremføres av Nordic Voices, om også fremfører Maja Ratkje. Sinikka Langeland vil tolke dikt av Tomas Tranströmer i konserten The Half-Finished Heaven.

Organisten Inger-Lise Ulsrud spiller verk av Jeanne Demessieux og Signe Lindeman. Publikum får også oppleve dirigentene Vivianne Sydnes, Soon-Mi Chung, Grete Pedersen og Kristin von der Goltz.

Gjestende vokalensembler
Cappella Amsterdam, under ledelse av Daniel Reuss, vil med programmet Passions and Lamentations fremføre pasjoner og klagesanger av komponister fra renessansen til vår tid. Det London-baserte koret Tenebrae ledes av grunnlegger og kunstnerisk leder Nigel Short, kjent fra The King’s Consort og The Tallis Scholars. Publikum får høre The Romantic Legacy of Renaissance Polyphony, et konsertprogram som strekker seg fra spansk og italiensk renessanse til tysk romantikk.

Telemann
Barokkanerne og Det Norske Solistkor med dirigent Grete Pedersen fremfører oratoriet Die Donner-Ode, skrevet etter jordskjelvet i Lisboa i 1755. I tillegg fremføres Miserere av Jan Dismas Zelenka, en av Telemanns kolleger i Dresden. Norsk Barokkorkester, ledet av Kristin von der Goltz, gir seg i kast med kantater fra Harmonischer Gottes-Dienst, med sopranen Robin Johannsen. Telemann blir det også i familieforestillingen Telemann for barn, med Young Strings of Norway, ledet av Soon-Mi Chung. Konferansier Minken Fosheim gir samtidig smakebiter på Eventyret om Telemann, som urfremføres under festivalen i 2018. Professor Frode Thorsen vil i foredraget Telemann i samtid, nåtid og fremtid sette komponisten inn i en større samtidig sammenheng.

Concert Clemens.

Luther
Ved siden av å være teolog og reformator var Martin Luther en stor salmekomponist. Dette får man høre i en lunsjkonsert og i flere festivalhøymesser. Jakob Buchanans Luther-suite, urfremføres av det danske koret Concert Clemens med jazz-kvartett. Det tyske orkesteret Musica Fiata og koret La Capella Ducale vil under ledelse av den britiske dirigenten Roland Wilson fremføre et utvalg av J.S. Bachs Luther-kantater. Domkantor Kåre Nordstoga inviterer til en senkveldkonsert med et program viet Martin Luther, og spiller utdrag fra Bachs Clavierübung III og Store orgelmesse, basert på Luthers katekisme og tilhørende salmer. Luther markeres også under orgelkonserten med Marcus André Berg, som fremfører variasjoner over Vår Gud, han er så fast en borg av blant andre Charles-Valentin Alkan, Georg Böhm, Max Reger og Naji Hakim. Og Alf van der Hagen vil i sitt foredrag Bach er utenkelig uten Luther følge sporene fra Luther gjennom Bachs kirkemusikalske verker.

Orgel og høymesser
Kantor Inger-Lise Ulsrud tar i en matinékonsert i Uranienborg kirke for seg kvinnelige orgelkomponister. I tillegg blir det musikk av Ad Wammes, Olivier Messiaen, samt Paul Ayres’ Toccata over Beatles-låten All You Need is Love. Hans Fagius tar turen fra Sverige og holder både mesterklasse og senkveldkonsert ved det nybyggede barokkorgelet i Svenska Margaretakyrkan. Den populære Boysen-bussen inviterer til orgelomvisning i hovedstaden med Bjørn Boysen som guide, der han viser frem orgler han selv har hatt et personlig forhold til i løpet av sin yrkeskarriere.

Det blir hele ni festivalhøymesser over hele Oslo, der Kirkemusikkfestivalen byr på Bach-kantater, Mozart-messe med barne- og ungdomskor, et korjubileum, og to urfremføringer.


Legg igjen en kommentar