Til innholdet

JULIFESTIVALER I UTLANDET

Publisert: 27.06.2019



Her er et utvalg klassiske julifestivaler i utlandet. Følgende festivaler startet i juni og fortsetter ut i juli: Ravenna Festival, Audi Sommerkonserter, KissingerSommer, Arena di Verona. De kan du lese om her.

Nash Ensemble er et av årets høydepunter på Cheltenham Music Festival. Foto: Hanya Chlala/ArenaPAL

Cheltenham Music Festival
Storbritannia 5. -14. juli 2019

Nordisk korklang får spesiell plass på Cheltenham Festival i år, når koret The Carice Singers presenterer det de karakteriserer som «Northernness» i konserten Sounding North. Norge er representer med Grieg og et folketonearrangement av Ørjan Matre. For lesere av Klassiskmusikk.com kan det kanskje også interessere at Stephen Johnson, hvis bok vi presenterte for et par uker siden (Lenke: http://arkiv.klassiskmusikk.com/kan-en-komponist-redde-ditt-liv/), stiller som innleder til en konsert med Sjostakovitsj, med tittelen How Shostakovich Changes Minds. Andre innslag som kan nevnes er konserter med Nash Ensemble, London Symphony Orchestra under ledelse av Elim Chan, City of Birmingham Symphony Orchestra med urfremførelse av Thea Musgraves Trompetkonsert med Alison Balsom som solist.

For fullt program, se her.


Adam Amadors’ opera Les milles endormis får verdenspremiere i Aix-en-Provence. Foto: Patrick Berger

Festival Aix-en-Provence
Frankrike, 3.-22. juli

Musikkfestivalen i Aix-en-Provence er kanskje mest kjent æfor sine operaproduksjoner, med unge sangere i store roller. I år spilles Puccinis Tosca, Wolfgang Rihms Jakob Lenz, Adam Amadors Les milles endormis, Kurt Weills Mahagonny og Michel van der Aas Blank Out. I tillegg fremføres Mozarts Requiem hele åtte ganger og festivalen har et eget kammermusikkprogram. Festivalen har dessuten et akademi av høy kvalitet, som lar unge utøvere kommer sammen for å spille og lære gjennom mesterklasser, seminarer og konserter.

For fullt program, se her.


Bortførelsen fra seraillet står på årets program i Savonlinna operafestival

Savonlinna operafestival
Finland, 4. juli – 3. august

Operafestivalen ved det pittoreske slottet Savonlinna fra 1475 sørøst i Finland satser som vanlig på klassikerne, og i år står følgende operaer på programmet: Barberen i Sevilla, Rigoletto, Bortførelsen fra Serailliet, I Masnadieri, Flaggermusen og et konsertprogram bestående av Mozarts Messe i C-dur, en operagalla og rockekonserten Opera Festival Rocks! med band som Battle Beast, Arion og Wheel. I tillegg reklamerer festivalen med verdens mest effektive – og kanskje originale? – sangkonkurranse, Timo Mustakallio Singing Competition. Den avvikles i løpet av én dag med en businessaktig jury som i et rasende tempo plukker ut finalister og kårer en vinner, som ikke nødvendigvis er den mest avanserte sangeren. Hovedformålet er å plukke ut den med størst potensiale.

For fullt program, se her.


Sommernatt i Kuhmo. Foto: Stefan Bremer

Kuhmo Chamber Music
Finland, 14. – 27. juli

Kuhmo er en av verdens eldste kammermusikkfestivaler og feirer i år sitt 50-årsjubileum med temaet Nostalgia. Det mest iøyenfallende i årets program er publikums mulighet til virkelig å fordype seg i enkeltkomponister. Festivalen starter med fire «en-komponist-konserter» med rene Beethoven-, Schubert-, Dvorák- og Tsjaikovskij-program, før mer tradisjonelle «fler-komponist-konserter» tar over. Men gjennom hele festivalen kan man oppleve slike «rene» program med Bach, Sallinen, Mozart, Pärt og enda noen flere med Schubert og Beethoven. I tillegg blir Rossini, Chopin, Johann Strauss II viet atskillig oppmerksomhet i andre. Det er også grunn til å nevne et cabaretprogram med komponister som Schönberg, Satie, Poulenc, Britten og Davies og en kveld viet Casanovas Venezia, der filmskaperen Lasse Hallström boltrer seg i Vivaldi, Albinoni og deres samtidige. Når man først er i Finland kan det også være grunn til å få med seg Tangoens historie.

For fullt program, se her.


Dirigenten Neeme Järvi startet Pärnu-festivalen for åtte år siden. Foto: Pärnu Music Festival

Pärnu Music Festival
Estland, 15. – 21. juli

Pärnu Music Festival ble, sammen med Järvi Academy, grunnlagt av Neeme og Paavo Järvi i 2011. Den familiære atmosfæren er merkbar for alle musikere, studenter og publikum som besøker den unike kystperlen Pärnu. Neeme Järvi dirigerer åpningskonserten med Tallinn Kammerorkester og Estonian Philharmonic Choir i et Mozart-program med Klarinettkonserten og Vespers. Kristjan Järvi slår seg i år sammen med sin far og bror både som lærer, dirigent og komponist, mens Paavo Järvi dirigerer Estonian Festival Orchestra på to konserter, blant annet Dvoráks Cellokonsert med Truls Mørk som solist. I likhet med norske Fjord Classic, feirer Pärnu-festivalen den estiske komponisten Erkki-Sven Tüürs 60-årsdag. Han blir representert på fem av konsertene, og vil kuratere et eget program med musikk som har påvirket ham. Et spennende innslag blir også konserten North Around the Baltic Sea med verker av komponister fra Estland, Latvia, Litauen og Finland.

For fullt program, se her.


Frauenchiemsee Ruenagel. Foto: Herrenschiensee festival

Herrenchiemsee Festspiele
Tyskland, 16. – 28. juli

I 2000 ble speilsalen i slottet Herrenchiemsee på Herreninsel i innsjøen Chiemsee i Bayern testet ut som konsertsal i en Bach-festival. Resultatet ble Internationalen Herrenchiemsee Festspiele. Programmet har hele tiden vært inspirert av den spesielle magien og klostertradisjonene på denne øya; de strekker seg 1500 år tilbake i tid. Slottet ble bygget av Kong Ludwig 2. på 1880-tallet og her ble den tyske konstitusjon grunnlagt. (Skrevet, datert, ??? (Tror ikke man kan grunnlegge en konstitusjon?) Årets festivalmotto er Et kunstens kongerike, og programmene avspeiler klart et kongelig tema med titler som Virtuoser ved hoffet, Parfyme & musikk, Den dansende dronningen og Keiserkvartetten. Hit kommer orkestre som Concerto Köln, Kammerorchester Basel, Münchner Kammerorchester og Academy of St. Martin in the Fields, og dirigenter som Fabio Biondi og Kent Nagano.

For fullt program, se her.


Scenografien til Rigoletto forberedes på Bregenzer See. Foto: Bregenzer Festspiele

Bregenzer Festspiele
Østerrike, 17. juli – 18. august

Bregenzer Festspiele fokuserer først og fremst på opera på flytende utescene på innsjøen Bregenz. Norske TV-seere vil kanskje huske Kasper Holtens spektakulære Carmen-oppsetning fra 2017, der scenen var bygd opp som en spredt kortstokk? Årets festival byr på operaene Rigoletto, Eugen Onegin, Bernhard Langs Der Ringe og Massenets Don Quichotte. Sistnevnte settes i perspektiv med en teaterforestilling basert på Cervantes roman på Theater am Kornmarkt, som er en av flere andre arenaer under festivalen. Festivalen byr også på konserter, utstillinger og mesterklasser. Årets tittelrolle i Rigoletto er Yngve Søberg, som overtok rollen på  kort varsel.

For fullt program, se her.


Valerij Gergiev er Verbier-festivalens kunstneriske leder. Foto: A.Shapunov

Verbier Festival
Sveits, 18. juli – 3. august

Verbier engasjerte i fjor, til sitt 25-årsjubileum, Valerij Gergijev som kunstnerisk leder. Han åpner årets festival, som vanlig med Verbier Festival Orchestra, med Bartoks Fiolinkonsert, med Kristóf Baráti som solist, og med Sjostakovitsj’ Symfoni nr. 5. Det er nesten ikke ende på store navn på årets program, vi nevner blant andre Daniil Trifonov, Nina Stemme, Evgeny Kissin, Franz Welzer-Möst, Matthias Goerne, Gábór Takács-Nagy, Thomas Hampson, Grigory Sokolov, Lars Anders Tomter, Frans Helmerson, Renaud Capucon, Andras Schiff, Manfred Honeck og Joshua Bell. Nevnes bør også Verbiers sommerkurs, der mange norske musikere opp gjennom årene har deltatt. Å få en plass på disse kursene henger svært høyt, så det er gledelig at den 17 år gamle cellisten Birgitta Elisa Oftestad i år er å finne blant akademimusikerne.

For fullt program, se her.


BBC Proms
Storbritannia, 19. juli – 14. September

BBC Proms er langt med enn Last Night of the Proms, som kringkastes verden over. Dirigenten Sir Henry Woods berømte promenadekonserter begynte i 1895 og festivalen strekker seg over to måneder i konserthus og parker over hele Storbritannia – inkludert Nord-Irland. I Royal Albert Hall foregår det noe absolutt hver eneste av de 52 dagene festivalen pågår, mens programmet ellers er mer spredt. Programmet er så stort at det nesten er enklere å liste opp hvem som ikke deltar på årets festival. Men det kan jo nevnes at Norge er representert med Leif Ove Andsnes, Caroline Wettergreen, Lise Davidsen og Nathalie Stutzmann, som vi regner som norsk så lenge hun er sjefdirigent i Kristiansand!

For fullt program, se her.
Egen oversikt over utøvere finner du her.


Händels opera Alcina står på årets program. Foto: Salzburger Festspiele

Salzburger Festspiele
Østerrike, 20. juli – 31. august 2019

Salzburger Festspiele er en av de virkelig store europeiske festivalene både hva kvalitet og lengde angår. Den pågår i over en måned og har hvert år store navn, kjente orkestre og operaproduksjoner på programmet. Årets operaer er Mozarts Idomeneo, Cherubinis Médée, Händels Alcina, Enescus Ødipus, Offenbachs Orfeus i underverdenen, Verdis Simon Boccanegra, R. Strauss’ Salome, samt konsertproduksjoner av Verdis Luisa Miller og Cileas Adriana Lecouvreur, med dirigenter som Franz Welser-Möst og Valerij Gergijev og sangere som Anna Netrebko, Cecilia Bartoli, Philippe Jaroussky og René Pape. Også orkestrene er plukket fra øverste hylle: Wiener Filharmoniker med Herbert Blomstedt og Riccardo Muti, Symfoniorkesteret til Bayerische Rundfunk med Mariss Jansons og Klangforum Wien for å nevne noen. Programmet rommer også en lang rekke solo-, kammer- og korkonserter.

For fullt program, se her.


Lise Davidsen debuterer ved Bayreuther Festspiele som Elisabeth i Tannhäuser. Foto: Arno

Bayreuther Festspiele
Tyskland 25. juli – 28. august 2019

Bayreuth kan antakelig by på det eneste operahus i verden som er forbeholdt én komponist. Huset ble bygget for Richard Wagner ut fra hans ideal om hvordan hans musikk skulle lyde. Festivalen har funnet sted så godt som årlig siden 1876, elleve år før komponisten døde. Festivalen er en av verdens mest attraktive og billettkøen kan for vanlige publikummere være på flere år. Årets åpningsforestilling er Tobias Kratzers nye oppsetning av Tannhäuser, der Lise Davidsen får sin Bayreuth-debut som Elisabeth, med Valerij Gergijev på dirigentpodiet. Oppsetningen av Lohengrin, der Anna Netrebko synger Elsa i to av forestillingene, ledes musikalsk av Christian Thielemann. Andre forestillinger er Mestersangerne fra Nürnberg, Parsifal og Tristan og Isolde

For fullt program, se her.


La Foce i Val d’Orcia er et av Italias vakreste landskaper. Foto: Incontri in Terra di Siena

Incontri in Terra di Siena
Toscana, Italia, 21. juli – 29. august

Incontri in Terra di Siena presenterer seg som en non-profit kulturorganisasjon som holder til i La Foce i Val d’Orcia, et av Italias vakreste landskaper. Festivalen er ikke stor, men tilbyr et utsøkt kammermusikkprogram på toppnivå. I årets program får man blant andre høre verker av Britten, Mendelssohn, Weber, Stravinsky, Dutilleux, Saint-Saëns, Wolf, Schnittke, Puccini og, for oss kanskje spesielt interessant, Øistein Sommerfeldts Hornlokk, som fremføres av Radovan Vlatkovic.

For fullt program, se her.