Til innholdet

KAMMERMUSIKK, CAFÉKONSERTER OG SILENCE CONCERTS

Publisert: 19.06.2019Beethovens 250-årsdag skal feires i hele verden og i Sandefjord i 2020. Midtåsen Kulturfestival feirer i år også.


TEKST MONA LEVIN
TOPPFOTO: Forestilling med barneballett under Midtåsen Kulturfestival. Cop.  Kulturelt Initiativ


Mottoet for årets festival er «Mens vi venter på Beethoven», og Dag Nilssen og Kulturelt Initiativ byr på 37 forskjellige arrangementer i tiden 7. til 21. juli, med Beethoven rikt til stede i programmene. Alt foregår i og rundt Jahrevillaen Midtåsen, på toppen av byen, og ett av arkitekt Arnstein Arnebergs hovedverk.

– Vi tjuvstarter 22. juni, med Musikk i en nordisk sommernatt, der fjorårets imponerende innhopper, fiolinisten Ludvig Gudim, i år spiller en hovedrolle som Årets fokusmusiker, forteller dirigent Dag Nilssen, som har med seg Vestfold Symfoniorkester, regionale dansere og solistene Beate Mordal og Håvard Stensvold i denne midtsommer-festkonserten. De fremfører romantisk musikk av Hugo Alfvén, Jean Sibelius, Carl Nielsen, Edvard Grieg og Johan Svendsen med flere.

Årets fokusmusiker Ludvig Gudim er med på tjuvstarten 22. juni.

Swing og kjeglespill
Selve kulturfestivalen åpnes av pianisten Christian Ihle Hadland med konsert i Arnebergstuen. Der belyser han de to wienerskolene: den første med wienerklassisismens høydepunkt Ludwig van Beethoven, den andre med det 20. århundres toneangivende og nyskapende Schönberg og Berg, og den mer romantiske Carl Maria von Weber.

Seks sangsolister er med når den allsidige pianisten Ivar Anton Waagaard inviterer til Amerikansk Gullalder II. Fjorårets Bernstein- og Gershwin-konsert ga mersmak, og i år står Cole Porter, Irving Berlin og Jerome Kern på det swingende programmet.
I konserten Trio med kjeglespill og Mozart (det fortelles at Mozart likte å spille kjegler) fremføres Kegelstatt-trioen sammen med Schumanns Märchenerzählungen, Kurtags Hommage á R. Schumann og Piano Trio av Francaix. Klarinettisten er Pierre Xhonneux fra Oslo-Filharmonien, bratsjisten er fjorårets fokusmusiker Eivind Holtsmark Ringstad, og pianisten er Thormod Rønning Kvam. I pausen kan man spille kjegler på terrassen foran villaen …

Så får man krysse fingrene og alt annet for godt vær 14. juli, da utendørskonserten Måneskinnsonaten – hvor alle utøverne i festivalen fremfører musikk til månens pris – finner sted i parken. To dager senere spiller Engegårdkvartetten, en av landets beste, et program som gir et spenn av mer enn 100 år med musikk skrevet i Wien, fra Beethoven til Webern.

Christian Ihle Hadland spiller på åpningskonserten 7. juli.

Unge kunstnere
Dag Nilssen er opptatt av unge talenter. Den nye generasjon solister – New Generation Artists som BBC kaller dem – står for resten av kammerkonsertene. Både Christian Ihle Hadland og Eivind Holtsmark Ringstad har vært representanter for BBCs internasjonale program, og Ringstad var Fokusmusiker under fjorårets festival. Årets, Ludvig Gudim, har studert med selveste Itzhak Perlman ved Juilliard School i New York, og vant nylig en pris i en solistkonkurranse i den amerikanske metropolen.

Unge strykere står også for flere Silence Concerts, meditasjonskonserter i skulpturpaviljongen utenfor villaen, der Kvandal, Mozart, Stravinsky og Bach står sentralt. Hver dag arrangeres også Cafékonserter om formiddagen, og pretalks før kammerkonsertene om kvelden.
Og barna får sitt ved barnefestivalen som byr på henholdsvis Prøysen og skummel Hans og Grete i Midtåsenskogen.

Se hele programmet på her og på Facebook.

Utekonsert ved Jahrevillaen Midtåsen.