Til innholdet

KAMMEROPERA OM ALFRED NOBEL

Publisert: 04.03.2020



Cumulus Teatret og Det Kongelige Teater presenterer Dødens Købmand, komponisten Peter Bruuns psykologiske opera om Alfred Nobel og kvinnene i hans liv – etter alt å dømme den første opera om dynamitten og Nobelprisenes far.

Operaen starter med en optimistisk vitenskapsmann som vil skape en bedre verden, der krig vil være et overstått stadium. Hans dynamitt blir en stor suksess og forretningene blomstrer. I løpet av operaen blir Nobel en plaget og desillusjonert våpenfabrikant, i konflikt med seg selv og sin omverden. Ensom og i eksil testamenterer han størstedelen av sin enorme formue til innstiftelsen av Nobelprisene. Var det, slik Albert Einstein sa, av dårlig samvittighet eller var det i håp om en bedre fremtid?

Selv om Alfred Nobel aldri giftet seg, ble to kvinner avgjørende i hans liv. De representerer to sider av en tid da den moderne kvinnebevegelse vokste frem og ressurssterke kvinner gjorde seg gjeldende i det offentlige rom, mens kvinner flest fortsatt levde på menns nåde. Nobel var ulykkelig forelsket i den intellektuelle Bertha von Suttner, som med romanen Ned med våpnene ble en frontfigur i fredsbevegelsen og samtidig en del av den gryende kvinnefrigjøringen. I skarp kontrast til von Suttner sto hun Nobel ikke ville være bekjent av; elskerinnen, blomsterpiken Sofie Hess. Nobel turte ikke presentere henne for sin omgangskrets, men var avhengig av henne hele livet; han fortsatte å støtte henne økonomisk, også etter at hun ble gravid med en annen mann. Operaen kretser om de tre personenes kjærlighetsforhold og innbyrdes innflytelse på hverandres liv. Dødens Købmand er et psykologisk drama om det å være i konflikt med seg selv og å søke etter kjærlighet og et verdig ettermæle.

Dødens Købmand spilles på Takkelloftet 31. mars til 5. april. For mer informasjon, se her.

Bilde: Alfred Nobel