
KAMMERPØBLER I SOMMERFJORDEN
Fjord Classics arrangeres i Sandefjord for 3. gang. Men det er kanskje 1. gang en slik festival har «Pøbler» som tema! De dukker opp i sommerfjorden 2. -5. juli.
AV MONA LEVIN
Toppfoto: Kunstnerisk leder Lars Anders Tomter, cop. Annamaria Kowalsky/Fjord Classics
– I år lar vi oss inspirere av det usiviliserte, det rå, det opprinnelige, det destruktive, sier festivalens kunstneriske leder, Lars Anders Tomter. Det låter jo ikke bare fristende, men med en viss kjennskap til Tomters humor – og programmeringstalent – er det nettopp hva det er. For var ikke Robin Hood en pøbel i sin tid? Var ikke det franske borgerskapet pøbel for adelen? Og var det ikke de undertrykte russiske masser som gjorde opprør mot tsaren – og endte under en like undertrykkende kommunistisk jernhånd: Stalins? Hersker ikke grusom religiøs ufrihet mange steder i dag? Og har ikke en del rockemusikere et pøbelmerke klistret i pannen?

Revolusjonens barn
Den franske revolusjonen, og idealene frihet, likhet, brorskap, er minst like aktuelle i dag som i 1798. Innen kunstmusikken var få så revolusjonært engasjert og skrev så revolusjonerende musikk som Beethoven, og Beethoven er vesentlig for både årets og neste års Fjord Classics: 2020 er jubileumsår for hans 250-årsdag.
Sjostakovitsj’ musikk representerer på sin side den mest lysende tonekunst som er skapt under trykk av sensur og overvåking. I Stravinskys Historien om en soldat forhandler felespilleren ganske rått med djevelen om sin fiolin. Mozart var en «silkeramp» som henga seg til tidens «ulyder» – tyrkisk musikk var ikke velsett i Wien. Og festivalkomponisten, den estiske Erkki-Sven Tüür begynte karrieren som rockemusiker.
Bad Boys of Music
Vakre Sandefjord kirke er Fjord Classics’ eget konserthus, og i festivalperioden er det minst to konserter daglig. Den første er rene ønskekonserten, med Sjostakovitsj’ to stykker for åtte strykere, Arvo Pärts ikoniske Spiegel im Spiegel, hans venn Erkki-Sven Tüürs Strykekvartett nr. 1 og Beethovens Klavertrio nr. 7 i B-dur. Senere samme kveld presenteres musikalske «Rampestreker» av Hindemith, Strauss, Widman og Mozart, og det er lov å le!
Neste dag, 3. juli, byr på tre konserter: matineen «Bad Boys of Music», med Tüür igjen, den amerikanske futuristen George Antheils halsbrekkende sonate for fiolin, klaver og trommer, Stravinsky og Sjostakovitsj. Den tidlige kveldskonserten står først i kontrabassens tegn, med musikk av Nordheim og Tüür, samt Debussy og til slutt Beethovens Septett i Ess-dur, før «Den største bølla i klassen» – Beethoven, ja – får hele programmet for seg selv kl. 21.

Høy gåsehudfaktor
Torsdag formiddag er det Mozarts tur til å prege repertoaret, blant annet skal Yngve Søberg synge utvalgte operaarier. Brahms dominerer på tidlig kveldstid i programmet «Til skogs», og kl. 22 er det klart for Schuberts Winterreise, igjen med Søberg. Festivalen lover stearinlys og høy gåsehudfaktor! Siste dag speiler musikken «Ulv i fåreklær» – den har undertoner som ikke avsløres på overflaten. Avslutningen står i livsgledens tegn, med Bartóks Kontraster, skrevet for Benny Goodman, Schumann-sanger, nok en hilsen fra Erkki-Sven Tüür, og Mendelssohns sprudlende strykeoktett, skrevet da han var 16 år.
Musikerne
Sandefjordingen/Newyorkeren Camilla Kjøll (som vi skal komme tilbake til senere) tiltrer i år som festivalleder ved bratsjisten Lars Anders Tomters side. Begge har store oppgaver under festivalen, men har også samlet et stjernelag av norske og utenlandske musikere, blant dem Goldmund-kvartetten og Sitkovetsky-trioen – også i forskjellige konstellasjoner utenfor sine faste ensembler. I rekken av solister er pianisten Mikhail Lifits og fiolinisten Alexandra Conunova blant annet kjent for sitt glitrende samspill i Prokofjevs Sonate for fiolin og klaver, som står i festivalprogrammet. Store pianistnavn som Wu Quian og Marianna Shirinyan kommer, cellistene Alexander Chauschian, Isang Enders og bassisten Dan Styffe sørger for de dype strykeklangene, og blant blåserne finner vi klarinettisten Julian Bliss, hornisten Andrej Zust og fagottisten Per Hannisdal.
Musikk og mennesker
Mellom ettermiddags- og kveldskonserten inviteres det daglig til Between Classics på festivalhotellet Atlantic, bare noen meter fra Sandefjord kirke. Der kan publikum få noe å spise og drikke, og der kan de også møte musikerne i uformell sammenheng.
Nettsiden www.fjordclassics.com rommer både informasjon og lytte-eksempler på festivalmusikken.