
KLART FOR FJORD CLASSICS IGJEN
– Vi skal lage en av de beste klassiske musikkfestivaler i verden, sier Sean Lewis, entusiastisk festivalsjef for Fjord Classics, som nå arrangeres i Sandefjord for andre gang, 26. – 29. juni.
TEKST: MONA LEVIN
TOPPFOTO: Kunstnerisk leder Lars Anders Tomter i Sandefjord kirke. Foto: Annamaria Kowalsky
Fjorårets festival var i største laget, med over 20 konserter på fire dager. I år er den skalert ned til riktig størrelse med 13 konserter. Blant dem er to barnekonserter og en After Classics; en løssluppen kveldskonsert på Draaben, en trivelig musikkbar midt i byen. Alle de regulære konsertene er lagt til Sandefjord kirke med sin herlige akustikk. Der spiller verdenseliten, som Den Danske Strykekvartett og Liza Ferschtman blant mange andre. Årets tema, Der er et yndigt land, forteller at Danmark står sterkt i programmet, både med komponister og musikere. På åpningskonserten presenterer festivalen en uroppførelse av den fremtredende danske komponisten Bent Sørensen, fremført av nettopp Den Danske Strykekvartett og akkordeonisten Andreas Borregaard, som stykket er skrevet til.

Nettverksbygging
For publikum er det viktig med kontinuitet, slik at de føler et eierskap til festivalen. Mange sterke tråder ble knyttet i fjor, og fylket innstilte til en million i støtte i år. Til stor skuffelse vedtok politikerne bare 300.000. Da sa fylket: «Synd at det ikke ble noe av.»
«Vi skal!» sa festivalens lidenskapelige drivere, kunstnerisk leder Lars Anders Tomter og festivalsjefen Sean Lewis. – Nå står vi på egne bein og bygger vår organisasjon trinn for trinn, med kvalitet fremfor kvantitet som byggeklosser.
Etter stor innsats, spesielt med nettverksbygging innad i Sandefjord, særlig rettet mot kultur- og næringsliv, opplever ledelsen en tydelig og økende interesse. Nå begynner folk i byen å støtte festivalen med entusiasme og forståelse, og så er det opp til organisasjonen å omforme dette til økonomisk støtte. Folk har fått øynene opp for at Fjord Classics er et internasjonalt arrangement av høyeste kvalitet.
– Mindre enn det orker vi ikke! Alt ligger til rette her i Sandefjord: kommunikasjon, infrastruktur, publikumsgrunnlag, og det er allerede mye klassisk musikk i byen, spesielt i kirken året rundt. Til Sandefjord kommer man med bil, tog, fly og båt. Vestfold er et stort feriefylke, og halve Oslo er her allerede.
Between Classics
Nytt av året er Between Classics, møter mellom publikum og kunstnerne etter den første konserten hver dag. Det foregår på Atlantic Hotel, et steinkast fra kirken, og her kan alle møtes til uformell samtale, litt mat og drikke, og dele inntrykk.
– Når kveldens første konsert er over, tenker nok mange «Hva gjør vi nå? Vi får vel gå hjem.» Her kan publikum gå på Between Classics før de går på neste konsert, eller bare bli på Between Classics. Atlantic er et knutepunkt, et samlingssted – attpåtil med takterrasse. Alle solistene bor der, og noe av sjarmen med en kammermusikkfestival i en liten by, er de uformelle møtene mellom publikum og musikere. I fjor kunne man for eksempel observere Leif Ove Andsnes i samtaler med beundrere på kirkebakken.
Trekkplastre
I år er det også tunge trekkplastre, som den unge norske tenoren Bror Magnus Tødenes og den like purunge norske cellisten Sandra Lied Haga – begge på spranget inn i internasjonale karrierer. Aksel Rykkvin, som har klart overgangen fra guttesopran til baryton, er et fenomen, i likhet med den svenske trompetist-veteranen Håkan Hardenberger. Han fremfører blant annet verk av den japanske komponisten Toru Takemitsu, også kjent fra musikk til over 100 filmer.

Pianisten Piers Lane har gjort stor suksess med verk av australieren Percy Grainger som dyrket Grieg, og fiolinisten Liza Ferschtman er kjent for sine lidenskapelige tolkninger av klassikerne og sine spennende programmer. Slagverkeren Colin Currie kommer til å sette spiss på barnekonsertene, og ikke minst i samspill med Hardenberger. De tar med seg mye musikk som er skrevet til dem av flere av dagens store komponister. Trompet og slagverk høres neppe så spennende fremført enn dette. Kunstnerisk leder Lars Anders Tomter spiller Bach, og Mozart, Beethoven, Brahms, Schubert og Grieg er godt representert, likeledes musikk i spekteret fra Purcell til Luciano Berio og Arvo Pärt.
Programmering
Sean Lewis kan ikke fullrose Tomters evne til programmering. Han bruker store ord, som «genialt»! -Det er virkelig et privilegium å arbeide med Lars Anders. Jeg har ubegrenset respekt for ham både som musiker og menneske, sier Lewis.
Hver konsert har en tittel og en tråd. Ingen av dem er veldig lange, maks halvannen time uten pause, bare med en femminutters strekk på beina.
– Musikken trenger litt plass, før og etter, og derfor er det også lagt opp til litt informasjon om verkene. Her er det ikke noe som skal forstås, her gjelder det å åpne ører og sinn. Det er som i naturen: Vi ser at den er vakker, dramatisk, brutal eller vennlig, men det er helt unødvendig å forstå den. Bare ta den inn ….
Fullstendig program finner du her.
