Til innholdet

KLASSISKE FESTIVALER I MARS

Publisert: 19.02.2020Her er vår oversikt over klassiske festivaler landet over i mars. Vi tar også med operafremførelser – utenom det ordinære sesongprogrammet på Den Norske Opera & Ballett.

Pianisten Ellen Ugelvik spiller med Bergen Filharmoniske Orkester på Borealis. Foto: Erika Hebbert

Borealis – en festival for eksperimentell musikk
Bergen 4. – 8. mars 2020

I løpet av fem dager presenterer Borealis 35 arrangementer på femten ulike arenaer i Bergen. I alt 61 komponister, enkeltmusikere og ensembler står på plakaten, som Bergens-Filharmonien med Edward Gardner, Carte Blanche, BIT 20, Andreas Ulvo, Ellen Ugelvik, Markus Neset, Okkyung Lee og Temi Odumosu.

For fullt program, se her


Ingegjerd Bagøien Moe spiller tittelrollen i Turandot i Opera Trøndelag

Opera Trøndelag
Stjørdal 5. – 14. mars 2020

Puccini: Turandot
Kimen Kulturhus i Stjørdal presenterer seks forestillinger av Puccinis opera Turandot i mars, når produksjonen som har vært presentert under Operafestukene i Kristiansund forflytter seg nordover. Fortsatt spiller Ingegjerd Bagøien Moe tittelrollen, mens rollen som Kalaf deles mellom Henrik Engelsviken og Thomas Ruud. Regien er ved Ronald Rørvik og musikalsk ledelse ved Torodd Wigum.

For mer informasjon, se her


Det fløytespillende tvillingparet Ingrid og Maria Ose starter egen festival.

Osetvillingane sitt musikkeventyr
Sandane 6.-8. mars

Fløyte-tvillingene Ingrid og Maria Ose oppfyller sin drøm om egen festival hjemme på Sandane. De studerer på Norges musikkhøgskole og Hochschule für Musik und Teater i München, og henter solister både fra inn- og utland når de inviterer til tre konserter i kultursalen og på museet i hjembygden. Henning Kraggerud har det siste året samarbeidet tett med søstrene. På festivalen stiller han både som fiolinist og komponist, blant annet med en urfremførelse av et stykke han har komponert spesielt til søstrene Ose. Andre gjester er Christian Ihle Hadland, gitarist Petter Richter, den britiske cellisten Natalie Clein og harpisten Johanna Ander Ljung.

For mer informasjon, se her


To av ballettene i Mesteraften x 12: Cygne (av Daniel Proietto, danser: Camilla Spidsøe) og Gods and Dogs (av Jiří Kylián, danser: Gakuto Matsui). Foto: Øystein Mamen / Erik Berg

MESTERAFTEN X 12
Den Norske Opera & Ballett 7. mars – 1. april

«Essensen av Nasjonalballetten i dag» kaller ballettsjef Ingrid Lorentzen denne festivalen. Uansett hvilke av de tolv forestillingene man velger, vil man oppleve ballett på sitt beste: klassiske, moderne og helt nye balletter. Blant koreografene finner man navn som Wayne McGregor, Jírí Kylián, Emma Portner og George Balanchine. Hver forestilling rommer flere korte verk og overraskelser i form av små ballettperler. I tillegg blir det et spennende festivalprogram rundt om på huset.

Mer informasjon finner du her


Wolfgang Plagge presenterer sin kammeropera Kullfogden på Vinterfestspill i Bergstaden. Foto: Vinterfestspill

Vinterfestspill i Bergstaden
Røros 12. – 15. mars 2020

Årets vinterfestspill i Røros starter med Pengegalopp i Rørosbanken og avsluttes med Late Night Yoga til klassisk musikk. Mellom disse ytterpunktene kan man oppleve en splitter ny kammeropera av Wolfgang Plagge, basert på Falkbergets figur Kølfogden, Vertavo-kvartetten, tubafenomenet August Schieldrop, mentorprosjektet mellom Røros og Berlin-Filharmonien Konstknekt, Christian Ihle Hadland, Polkabjørn og Heine med jodling og strupesang, Ingebjørg Bratland og fiolinisten Jesus Reina, for å nevne noe.

For fullt program, se her


Randi Stene spille Fricka i Valkyrien i Trondheim. Foto: Steffen Aarfing

Trondheim Symfoniorkester & Opera
Trondheim 12. – 20. mars

Richard Wagner: Valkyrien
Trondheim Symfoniorkester & Operas storsatsing denne våren er Valkyrien av Richard Wagner. I perioden 12. til 20. mars blir det i alt fire fremførelser, tre på kveldstid og en på ettermiddag. De største rollene synges av Ingela Brimberg som Brünnhilde, Mark Stone som Wotan, Marita Sølberg som Sieglinde, Peter Wedd som Siegmund, Randi Stene som Fricka og Runi Brattaberg som Hunding. Musikalsk leder er Patrik Ringborg og regien er ved Kasper Wilton. Forestillingen er produsert i samarbeid med Den Ny Opera Esbjerg.

For mer informasjon, se her


Jordi Savall er tilbake på Kirkemusikkfestivalen i år. Foto: Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival

Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival
Oslo 13. – 23. mars 2020

Kirkemusikkfestivalen i Oslo passerer 20-årsmerket i år med fokus på Beethoven og menneskerettigheter. Dit kommer både gamle venner som Accademia Bizantina med sin dirigent Ottavio Dantone og Jordi Savall med programmet Orpheus XXI som har fokus på flyktninger. Årets største løft er urfremførelsen av den danske komponisten Bent Sørensens Matteuspasjon med Ensemble Allegria og Det Norske Solistkor under ledelse av Grete Pedersen. Som avslutning spiller Hagenkvartetten Beethovens strykekvartetter opp. 95, 18 nr. 2 og 131.

For fullt program, se her


TrondheimSolistene åpner årets Halvorsen Musikkfest. Foto: Nikolaj Lund

Halvorsen Musikkfest
Drammen 15. – 22. mars 2020

Halvorsen Musikkfest feirer årlig komponisten Johan Halvorsen. Årets festival åpner med TrondheimSolistene, med pianisten Itamar Golan og fiolinist og kunstnerisk leder Birgitte Stærnes som solister i Mendelssohns Dobbeltkonsert. Stærnes stiller også på en Beethoven- og Brahms-konsert, sammen med franske og italienske musikere. Det blir klassiske perler med finske Linda Hedlund, Champagnekonsert med sopranen Eli Kristin Hanssveen og pianist Jon Lidal, latinamerikanske rytmer, barnekonsert med trylling, og jazzentusiaster kan glede seg til konsert med saksofonisten Bendik Hofset.

For mer informasjon, se her


Den røde villaen på Fagerborg huser Barratt Due musikkinstitutt er par år til. Foto: www.barrattdue.no

Fagerborgfestspillene
Oslo 19. – 21 mars 2019

Barratt Due musikkinstitutts kammermusikkfestival har i år fått undertittelen Fagerfest! I år arrangeres festivalen for første gang i egne lokaler i Lyder Sagensgate i Oslo. Instituttets dager i den røde villaen på Fagerborg nærmer seg slutten; i 2022 flyttes undervisningen til nye lokaler, så de som ønsker å puste inn luft i disse legendariske omgivelsene har muligheten nå. I Stuen og Kammermusikksalen kan publikum få med seg solo- og kammerverker, mens de større besetningene spiller i bakken nedenfor, i Fagerborg kirke.

Fullt program finner du her


Beate Mordal spiller Servilia i Bergen Nasjonale Operas oppsetning av La clemenza di Tito. Foto: www.beatemordal.no

Bergen Nasjonale Opera
Bergen 21. – 27. mars 2020

Mozart: La clemenza di Tito
La clemenza di Tito er ikke en opera man ser for ofte her til lands. I en tid da makt og kontroll kanskje aldri har vært mer kritisk eksponert, velger BNO å presentere denne tidløse operaen der vold blir møtt med tilgivelse. Historien er drevet av sjalusi, intens kjærlighet og lojalitet, mens musikken leverer all den musikalske skjønnhet og heftige følelser man kan ønske seg. Rollen som Servilia spilles av sopranen Beate Mordal.

For mer informasjon, se her


Torodd Wigum og Stine W. Torbergsen er kunstneriske ledere for Spill norsk-festivalen. Foto: Marthe Vee og Trine Melhus

Spill norsk-festivalen
Alta, Åfjord, Lyngdal, Røst og Stad, 23. – 29. mars

Spill norsk-festivalen arrangeres i år for tredje gang. 23.–29. mars skal fem kommuner over hele landet delta, nærmere bestemt Alta, Åfjord, Lyngdal, Røst og Stad. Bak festivalen står Norsk Komponistforening og NOPA som har engasjert orkesterdirigent Torodd Wigum og Oslo Worlds produksjonssjef Stine W. Torbergsen som kunstneriske ledere.

For mer informasjon, se her