Til innholdet

KLIMA, TE DEUM OG ARVO PÄRT

Publisert: 13.02.2019



Oslo internasjonale kirkemusikkfestival har i år klimaendringer som hovedtema. Dette belyses blant annet gjennom årets hovedsatsing, Norges-premieren på Gisle Kverndokk og Aksel-Otto Bulls kirkeopera Upon this Handfull of Earth.


AV HILDE HOLBÆK-HANSSEN
TOPPFOTO: Vokalensemblet Voces Suaves fra Basel er en av årets attraksjoner. Foto: Marcus Raber


Librettoen består av skrifter fra den katolske presten, geologen og paleontologen Pierre Teilhard de Chardin (1881-1955), samt gamle tekster fra amerikansk urbefolkning og avisartikler fra vår egen tid. Operaen forteller historier om menneskeliv som er blitt rammet av miljørelaterte katastrofer. Operaen er skrevet for gutte- og jentekor, blandet kor, kammerorkester og seks sangsolister, der en av hovedrollene fremføres av guttesopranen Philip Weiss-Hagen.

Gisle Kverndokk og Aksel-Otto Bull står bak årets hovedsatsing, kirkeoperaen Upon a Handful of Earth. Foto av Gisle Kverndokk: Svein Finneide

Maja Ratkjes bestillingsverk til Det norske jentekor, Sirkling, til tekst av Monica Aasprong, dreier seg om også om naturvern; flukt som konsekvens av klimaendringer, naturens sykluser og hvordan den er i endring. Sentralt står vannet som alltid er urgammelt og nytt, og som sirkler i et evig kretsløp mellom jorden og himmelen. Med på urfremførelsen er også Schola Sanctae Sunnivae fra Trondheim og mezzosopran Marianne Beate Kielland.

Orgelmusikk for utrydningstruede fugler
Festivalen byr i tillegg på et orgelprogram som fokuserer utrydningstruede fuglearter.

– Jordens dyreliv er, ifølge tall fra WWF, redusert med 60 prosent siden 1970, sier festivaldirektør og kunstnerisk leder Bente Johnsrud. – Vi har invitert den australske multikunstneren, organisten og dirigenten Aaron Carpenè med sin konsert Birds & Byrd, der han presenterer et program som retter seg mot utrydningstruede arter; nattergaler, svaner og andre fugler, i verker av Liszt, Frescobaldi, Saint-Saëns, de Lasso, samt selvfølgelig ornitolog-komponisten Messiaen. Konsertens tittel henspiller på renessansekomponisten William Byrd som Carpenè har innlemmet i programmet sitt, akkompagnert av opptak av virkelige fuglelyder.

I tillegg går festivalen i dybden på eldre og nyere kirkemusikkhistorie, med spesiell vekt på Te Deum, den eldste og mest kjente kristne hymnen. Den første av festivalens fremførelser er riktignok ikke gammel: På åpningskonserten med det fremragende Estonian Philharmonic Chamber Choir under ledelse Kaspars Putniņš, solister og Det Norske Kammerorkester, fremføres Te Deum for tre kor, preparert piano, strykere og vindharpe av Arvo Pärt, som også vies spesiell oppmerksomhet under festivalen.

Arvo Pärt. Foto: Priit Grepp

– En stor del av Pärts produksjon er religiøst motivert musikk, og han er særlig kjent for sine idealer om enkelhet. Konserten åpner med hans Da pacem Domine (Herre, gi oss fred), bestilt av Jordi Savall til minne om ofrene etter terroren i Madrid i 2004, forklarer Johnsrud.

Uroppførelse fra 1756
Kor står som vanlig sentralt i kirkemusikkfestivalen. Anton Bruckners Te Deum, fremføres av Det Norske Solistkor og Kringkastingsorkestret under ledelse av Grete Pedersen, samt Haydns Harmoniemesse og Richard Strauss’ hymne Der Abend. Et tredje Te Deum, skrevet av den skotske komponisten James MacMillan til Dronning Elizabeths 50-årsjubileum i 2002, fremføres av domkorene i Oslo og Bergen under ledelse av Vivianne Sydnes og Kjetil Almenning. Også de har Arvo Pärt (Dopo la Vittoria) på programmet, sammen med Alfred Schnittkes Three Sacred Hymns og utdrag fra hans Konsert for kor.

Kölner Akademie stiller med noe så sjeldent som en verdenspremiere av en komposisjon fra 1756: pasjonsoratoriet Jesu, deine Passion will ich jetzt bedenken av den tyske komponisten Ernst Wilhelm Wolf (1735¬–1792).

Fra Fredrikstad kommer Borg vokalensemble med Tord Gustavsen, Berit Opheim og Gjermund Larsen med programmet Alle dine Veier – Hommage til Luther og Bach, der de utforsker hvordan den musikalske arven etter J.S. Bach fungerer som råmateriale for improvisasjon. I Martin Luthers ånd tar musikerne utgangspunkt i tradisjonen, fornyer den og plasserer den i vår samtid.

Det engelske koret Polyphony er et av Pärts foretrukne. De stiller på festivalen, under ledelse av Stephen Layton, med utvalg av Pärts à cappella vokalmusikk, samt verker av William Byrd, Ēriks Ešenvalds, Anton Bruckner og Owain Parks.

– Jeg bruker mye av tiden min på å lytte. For et par år siden ble jeg oppmerksom på vokalensemblet Voces Suaves fra Basel, som siden stiftelsen i 2012 har vakt betydelig internasjonal oppmerksomhet. Da en internasjonal agent foreslo dem til årets festival, kunne jeg fortelle at de allerede var booket, sier en stolt Bente Johnsrud. – De har med seg programmet Roma, Cittá sacra – Pavelig musikk fra barokkens Roma med musikk av den såkalte Romerskolen: Carissimis oratorium Jephte og verker av Bernardo Pasquini, Bonifazio Graziani, Francesco Foggia og Giuseppe Corsi.

Saksofon og senromantikk
På årets avslutningskonsert fremføres J.S. Bachs Messe i h-moll BWV 232 av det skotske tidligmusikkensemblet Dunedin Consort og dirigent og Bach-ekspert John Butt. Messen fremføres med en liten besetning som er mest mulig lik den Bach selv hadde til disposisjon, med et kor på ti sangere, hvorav fem også er solister, og en liten instrumentalgruppe.

Festivalen byr som vanlig på et stort utvalg orgelkonserter – med og uten orgel, som når det belgiske saksofonensemblet BL!NDMAN stiller med sine tolkninger av J.S. Bachs orgelmusikk. Av organister kan nevnes svenske Hans-Ola Ericsson og estiske Aare-Paul Lattik. Sistnevnte byr på tysk barokk og fransk senromantikk, samt Pärts Trivium komponert i 1976. Olav Rune Bastrup og Espen Melbø har i år overtatt ansvaret for Boysen-bussen, etter at opphavsmannen, Bjørn Boysen, gikk bort i fjor. I år går turen ut av Oslo til både barokkorgler og nye instrumenter i nabokommunene.

Salmer får også sin plass, i år spesielt med Den Danske Salmeduo, som består av jazzsaksofonist og komponist Christian Vuust og pianist og organist Hans Esbjerg.

BL!NDMAN saksofonensemble spiller orgelmusikk av J.S. Bach. Foto: Guy Kokken.

Høymesser om klimaendringer
Årets festival har hele syv festivalhøymesser fordelt på to søndager og bygges rundt festivalens tematiske satsinger på Arvo Pärt, Te Deum og klimaendringer.

Ensemblet Trygve Seim fremfører sangsyklusen Rumi Songs, basert på tekster av den persiske poeten Jalal al-Din Rumi (1207–1273), i Coleman Barks’ moderne gjendiktninger. På konserten medvirker også Erling Kittelsen, som har gjendiktet en rekke sufipoeter, deriblant Rumi.

Det blir også foredrag og debatter om klimautfordringene med representanter fra bl.a. CICERO, WWF, MDG, Natur, Greenpeace og Ungdom som aktører.