Til innholdet

KORK I STORE STUDIO – EUN SUN KIM

Publisert: 06.04.2017Direkte torsdag 6. april kl. 19.30

Eun Sun Kim, dirigent
Rodion Pogossov, baryton
Carl Maria von Weber: Ouverture til Der Freischütz

Gustav Mahler: Lieder eines fahrenden Gesellen
Felix Mendelssohn: Symfoni nr. 3, ”Den skotske”

For første gang dirigerer den sør-koreanske dirigenten Eun Sun Kim Kringkastingsorkestret. Hun har en raskt stigende stjerne som dirigent verden over, ikke minst med opera som spesiale.

Ny Solist. Christianne Stotijn, en av verdens fremste Mahler-tolkere, skulle opprinnelig vært solist, men har måttet melde frafall, og på kort varsel har den russiske barytonen Rodion Pogossov overtatt oppgaven som solist i Mahlers Lieder eines Fahrenden Gesellen. Han er allerede kjent for det norske operapublikummet, etter sin opptreden som Silvio i Pagliacci på Den Norske Opera.

Som 20-åring reiste Felix Mendelssohn til de britiske øyer, og slikt ble det musikalske inspirasjoner av. I et brev skriver han hvordan ruinene av slottet til Maria Stuart hjalp ham å finne åpningen av det som skulle bli hans ”skotske” symfoni. Han skulle benytte seg av enkelte skotske melodier underveis, men det er også et eksempel på en ung komponist som på Beethovensk vis ønsker å skape en symfonisk enhet, med melodier og temaer som utvikler seg og satser som skal gå over i hverandre uten pause.

Gustav Mahler var også en ung mann da han skrev både tekst og musikk til Lieder eines fahrenden Gesellen. Hans egen kjærlighetssorg har nok vært den største drivkraften, men han trekker i både tekst og musikk veksler på sitt arbeid med tekstsamlingen Des Knaben Wunderhorn. Man kan også finne referanser til tidlige romantiske sangsykluser, blant annet av Schubert, med den forskjell at Mahler viser på mesterlig vis hvordan den intime liederkunsten kan kombineres med et helt orkester.

Konserten åpnes med musikk skrevet noen år før Felix reiste til Skottland. Der Freischütz eller Jegerbruden fra 1821 regnes som en av de første tyske romantiske operaene, og er Webers mest populære.
NB: Vil du likevel høre Christianne Stotijn flotte Mahler-stemme, skal hun om bare to uker synge Des Knaben Wunderhorn for Oslo-publikummet, men da med Oslo-filharmonien og den norske barytonen Johannes Weisser.