Til innholdet

Pris til Rikskonsertenes nettspill for barn

Publisert: 27.04.2016



Rikskonsertene står bak et unikt og innovativt nettspill som løfter musikkfaget fra skolebenken og inn på barnerommet. Nå mottar de Merket for god design.

Onsdag ettermiddag mottok Rikskonsertene og designbyrået Creuna den ettertraktede designutmerkelsen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA). Utdelingen skjedde i forbindelse med Transform 2016, landets viktigste møteplass for arkitektur- og designbransjen, næringsliv og offentlig sektor. – Creuna og Rikskonsertene har skapt et interaktivt lekerom der barn kan ta steget fra å lytte passivt til å skape musikk selv. Lyderia er en så intuitiv tjeneste at terskelen for å bruke den er lav, og det er ingen tvil om at den skaper interesse for musikk hos mange, sier Thea Mehl. Hun er prosjektleder for designutmerkelser i Norsk design- og arkitektursenter, som står bak prisene.

Alle grunnskoler i Norge får konsertbesøk to ganger i året. Rikskonsertene ønsket å gjøre noe med de resterende 363 dagene. Gjennom det unike nettbaserte multiplayerspillet Lyderia spres kunnskap og interesse for musikk nå til tusenvis av skolebarn over hele landet. – Vårt mandat var å forlenge konsertopplevelsen og samtidig øke interessen for musikk blant barn og unge. Vi ønsket å lage et produkt som kommuniserte direkte med barna på deres premisser, i tillegg til å fylle lærernes behov for gode læringsressurser, sier Kjetil Moen, prosjektleder og turnéansvarlig i Rikskonsertene.

I første omgang ble barn i alderen 10-12 år blinket ut som målgruppe. En interaksjonsdesigner og en grafisk designer fra Creuna var med fra dag én i prosjektet, og jobbet ut skisser og prototyper. Det ble tidlig klart at prosjektets suksess ville stå og falle på interaksjon og en intuitiv spillopplevelse. Derfor ble det gjennomført en rekke brukertester underveis, og kunnskap herfra ble tatt med i videre utvikling.   – Målgruppen er bortskjemt på gode digitale opplevelser, og det er vanskelig å lage noe som oppleves som så interessant og relevant at barna i tillegg ønsker å bruke fritiden sin på det. Vi skjønte at vi måtte lage noe dynamisk og spennende – noe som er gøy og som engasjerer gjennom uforpliktende lek, sier Moen.

Resultatet er et MMOMLG (Massively Multiplayer Online Music Learning Game) som sender elevene inn i et virtuelt univers der sansene trenes gjennom en rekke ulike oppgaver som spenner over de fleste musikksjangre. Oppgaven er lagt opp slik at barna raskt får en mestringsfølelse, før enda større oppgaver venter. Fordi læringen er erfaringsbasert gir den barna et større eierskap til egen læring. Lærere har tilgang på et eget rom der de kan lage egne oppgaver og følge elevenes progresjon.

Musikklæringsspillet, som fikk navnet Lyderia, ble lansert i september 2015, uten all verdens markedsføringsbudsjett. Imidlertid ble nyheten fort plukket opp av Kulturnytt på P2, og dermed strømmet det på med lærerregistreringer fra hele landet. I februar i år nådde Lyderia 10 000 registrerte brukere, mens målsetningen er 30 000 brukere innen 2017. På sikt ønsker Rikskonsertene å utvide satsingen til å gjelde alle elever på de ti første klassetrinnene. – Vi har fått mange tilbakemeldinger fra både elever og lærere. Barnas tilbakemeldinger fordeler seg omtrent 50/50 på «Teit!» og «Kjempegøy!», som forventet. Lærerne er på sin side takknemlige for at noen endelig har satset på musikkfaget, forteller Moen.