Til innholdet

MILLIONSUKSESS FOR KAMMERMUSIKKFEST I NORD

Publisert: 01.08.2017



Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest med flere utsolgte hus og billettsalg 400.000 kroner over budsjett.


TEKST OG FOTO INGA HELENE JUUL

Toppfoto: Festivalen avsluttes alltid med Czardas av Monti med alle musikerne, noe publikum vet å sette pris på.


I juli ble Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest (LINK) avholdt for fjortende gang. Festivalen kunne by på et tettpakket program med 16 konserter fordelt på sju dager, hvor markante navn fra den klassiske scenen skulle presentere et bredt sammensatt program. I etterkant kan festivalledelsen konstatere at årets utgave ble en innertier.

– Vi solgte billetter for over én million, fortalte daglig leder Knut Kirkesæther etter festivalslutt, og la til at det var 400.000 kroner over budsjettert.

Flygeløyene
Det første året festivalen fant sted, var det med lånte flygler som ble fraktet rundt. Etter hvert har veistandard og flygeltetthet gått kraftig opp. I dag befinner det seg ni konsertflygler av ypperste kvalitet i øyriket. De fleste er plassert i kirker. Bare siste året er det innkjøpt to instrumenter. Det ene har festivalen selv investert i og plassert i Henningsvær kirke. Festivalen har fra i år valgt seg Henningsvær som base for fremtidige festivaler.

Det andre nye flygelet er plassert i Meieriet kultursenter på Leknes, som åpnet tidligere i år. Hit var årets åpningskonsert lagt. Festivalledelsen kunne fornøyd konstatere at både den og tre andre konserter var utsolgt da Arvid Engegård og Nils Mortensen innledet konserten med musikk av Fritz Kreisler. Så fulgte alle de andre utøverne, og skapte begeistring og tendens til stående applaus. Flygelet besto forøvrig ilddåpen gjennom solide tolkninger av soloverk av Brahms, Prokofjev og Skrjabin.

Pianistene
Med en instrumentpark i verdensklasse er det ikke vanskelig å tiltrekke seg pianister av samme nivå. Olli Mustonen har vært ønsket av LINK, både som utøver og komponist, helt siden oppstarten i 2004, og han preget første del av årets festival. Som utøver er han utadvendt, og han går gjerne sine egne veier når store mestre skal tolkes. Beethovens hammerklaversonate ble et eksempel på dette. For deler av publikum ble det en befrielse å høre hans meget ekstroverte spill, med uvanlig stor dynamikk og svært kontante anslag. Andre likte det definitivt ikke. Mustonens komposisjoner er også av det utadvendte slaget, og musikken har tydelige referanser til Prokofjev og Stravinsky i tillegg til å være umiskjennelig finsk. Publikum fikk høre flere av hans verk, og de ble svært godt mottatt.

Leif Ove Andsnes gjestet festivalen for femte gang. Hans hovedverk dette året var Schuberts Drei Klavierstücke D.946. Hans utsøkte tolkning fremkalte årets første ekstranummer. Franske Lise de la Salle var gjest for andre gang. Hun er ennå ikke fylt 30, men har allerede en imponerende merittliste. Etter hennes Händel-variasjoner av Brahms er det fullt forståelig. Nils Mortensen er festivalens aller mest benyttede pianist opp gjennom årene. Hans solobidrag i år var Bachs engelske suite nr. 6. Mortensen overbeviste med overlegent spill, og det ble en fredfull stund.

Engegårdkvartetten urframførte Olli Mustonens første strykekvartett i Buksnes kirke onsdag 12. juli.

Strykekvartettene
Engegårdkvartetten er et ektefødt barn av festivalen og har vært fast inventar siden 2006. I år fikk de selskap av Quator Danel. Flere av Sjostakovitsj’kvartetter ble lofotpublikummet til del. Den franske kvartetten har også viet mye av sin tid til Mieczyslaw Weinbergs 17 strykekvartetter og har gitt ut alle på CD. I Kaviar Factory, Henningsværs uovertrufne utstillingshall for samtidskunst, fikk de fremmøtte anledning til å høre den tiende i rekken.

Engegårdkvartetten vartet på samme konsert opp med en god tolkning av Mozarts Dissonanskvartett. De leverte også utsøkt spill i Schumanns tredje kvartett fra opus 41 i Lofoten kulturhus kvelden før. Det verket det knyttet seg mest spenning til, var imidlertid urfremføringen av Olli Mustonens aller første strykekvartett, skrevet til Engegårdkvartetten. Mustonen hadde gått til arbeidet med dyp respekt for formatet, og han leverte et intenst verk som sikkert vil bli spilt en rekke ganger i årene som kommer, og ikke bare av Engegårdkvartetten.

Veteranen Radovan Vlatkovich spilte horntrio sammen med to representanter for den nye generasjonen musikere, Miriam Helms Ålien og Lise de la Salle.

Instrumentalistene
Perler av Beethoven, Saint-Saëns og Sinigaglia fløt fløyelsmykt forbi hornistens Radovan Vlatkovichs lepper, og i Brahms’ horntrio glitret han sammen med Miriam Helms Ålien og Lise de la Salle. Østerrikske Lukas Hagen briljerte i samspill med Leif Ove Andsnes både i en fiolinsonate og en pianotrio av Mozart, den siste sammen med cellisten Jan Clemens Carlsen. En annen gjest som imponerte var den svenske organisten Gunnar Idenstam. Hans orgelimprovisasjoner blir neppe glemt på en stund.

Vår egen Arve Tellefsen var den største publikumsmagneten. Veteranen spilte Ole Bull ved flere anledninger. I tillegg tolket han både Grieg og Haydn på utmerket måte. Sammen med bassist Knut Erik Sundquist ledet han frokostkonserten i Henningsvær lysstøperi og kafé, festivalens mest sjarmerende konsertlokale. Mens publikum nøt en deilig frokost, underholdt Tellefsen, Sundquist og flere andre med både vakker musikk og løyerlige sprell.

Lofotoratoriet
Festivalens andre urframføring var et stort oratorium til ære for Lofoten. Sanger Marianne Beate Kielland hadde tatt initiativet til et nytt verk som skulle hylle naturen, kulturen og lofotværingenes innsats for verdiskaping både i regionen og i resten av kyst-Norge. Tekster var plukket ut med nennsom hånd, og Ketil Bjørnstad hadde kreert en vakker komposisjon. Kiellands kvinnekor, Lofoten Voices, holder høy standard, og sammen med sangeren og musikere fra landsdelen, skapte de høytid og vemodig stemning hos et publikum som nødvendigvis ikke ville oppsøkt en slik festival til vanlig.

Celebert besøk
HM Dronning Sonja var på privat besøk i regionen og valgte å overvære to av konsertene. Det medførte at spesielt avslutningskonserten ble godt besøkt. Buksnes kirke ble pakket så full som det var forsvarlig, og flere måtte avvises i døra. Dronningen var svært godt fornøyd med opplevelsen og uttalte til lokalpressen at hun gjerne kommer igjen.