
MIMI GOES GLAMPING
Bergen Nasjonale Opera og Åmot Operagård er klare for en ny festival, 18. – 20. august 2017, den tredje i rekken. Mimi goes Glamping, heter den. Operasjef Mary Miller er hemningsløst begeistret for Glamping-prosjektet. Glamping??
TEKST: MARY MILLER, operasjef i Bergen Nasjonale Opera
FOTO: Bergen Nasjonale Opera
Det hele startet, som så mange uortodokse ideer, med en kveld på puben. Samtalen beveget seg inn på temaet globale festivaler – Coachella, Wilderness, Latitude – og om hvordan disse rockefestivalene stadig oftere blander musikktilbudet med andre aktiviteter. Mens vi fantaserte om yoga ved daggry og oppblåsbare campingmøbler, satte ideen seg grundig fast. Hvorfor har ingen laget en slik festival knyttet til operagenren?
Ideen om Mimi goes Glamping ble altså født, og en ny festival gikk av stabelen i august 2015. Det hele foregikk i vakre omgivelser og besto av opera, kabaret, yoga til Puccini (dog ikke ved daggry), masterclasser på høyt nivå, fluefiske, båttur med trubadurunderholdning etc. Alt dette var et resultat av de ideene som tidligere på året hadde surfet på en bølge av Tuborg. Dette var noe nytt, et arrangement unikt for Norge. Her forente vi lokale, nasjonale og internasjonale artister, brakte sammen reiseliv og kultur, og støttet bygdeutvikling – alt sammen preget av idealisme og oppfinnsomhet.
Dagen etter at de første ideene var formulert, kontaktet vi, fullstendig edru, våre gode venner Steinar og Yngve. De driver Åmot Operagard i Sunnfjord, og er berømte for å gjennomføre storslåtte arrangementer kombinert med førsteklasses bevertning. De tente på ideen. Gjennom å slå vår kompetanse sammen, kunne vi skape et program der norske og internasjonale kunstnere opptrådde sammen med lokale aktører, der musikk kunne kombineres med ulike aktiviteter både inne og ute, og der utsøkte måltider inngikk som en del av helheten.

Glamorøse telt
Men hvordan fikk så festivalen sin tittel? Under et møte der alle satt dypt konsentrert om arbeidet med program og logistikk, og der man diskuterte utfordringen med å forklare fenomenet «glamping» til enmannstelt-entusiaster med bare et tørt sokkepar som ekstrautstyr, og der kommunikasjonsavdelingen en smule uinspirert diskuterte en kommende Puccini-forestilling – sto plutselig vår inspisient Alice i døren og utbrøt: «Åja, så Mimi goes glamping?»
Det er imidlertid aldri enkelt å gjøre noe for første gang – med mindre man har støtte fra folk som Sting eller muligens Donald Trump. Medieinteressen har en tendens til å være like tynn som hentehåret til en skallet herre. Opera skal være opera, mener mange. Den skal foregå på en scene, og med et korrekt antrukket publikum sittende pent i ordnede rekker. Samtidig oppfordres vi av myndighetene til å være «folkelige», til å utvikle et nytt publikum, til å være der ute hvor folk er, og vekk fra de store scenene. Mimi goes Glamping tilfredsstiller alle disse kravene.
Og Åmots lokale partnere, som fra før var involvert i en rekke lokale arrangement fra Bondens marked via mesterklasser i fluefiske til yogakurs, viste også raskt et fantastisk engasjement for prosjektet. Vi begynte så å ta kontakt med kunstnere og produsenter. BNOs samarbeidspartner Barokksolistene ble med.
Til vår store glede viet Financial Times sin «A Postcard from …»-spalte til vår festival. Da jeg noen uker senere leste denne spalten på flyplassen i Athen, var det aldeles ikke uten en stor porsjon stolthet. Og nå har det virkelig tatt av: Mimi goes Glamping skal gjenskapes i Portugals Duoro Valley i 2018, og ryktet forteller at et visst Londonbasert operakompani planlegger en engelsk versjon.

Så her er vi tilbake i august 2017 – Bergen National Opera, Åmot Operagård. Sangere fra nær og fjern sammen med poeter, ostemakere, keramikere, oparpianister, hardingfelespillere, landskapsfotorafer, unge kunstnere og sensasjonell mat. Og selv om vi bygger på de foregående årene har vi laget et program som har beholdt all spenningen fra den første festivalen, men med videre fokus på aktivitetene. Internasjonale sangere – Dmitri Lavrov, Maria og Alvaro Zambrano – i kompaniskap med den norske oppadgående stjernen Beata Mordahl i en mini-Carmen sammen med fem av BNOs Unge Stemmer, sangere fra vår stab av unge utøvere. Det bli en operagalla med de før nevnte sangere, og en kveld med poeten Odveig Klyve fra Stavanger, der hennes tekst blander seg med sanger av Zambrano, som hilser fra Chile.
Vår nye samfunnsopera Papirposeprinsessen – en verdenspremiere – baserer seg på det klassiske eventyret om The Paper Bag Princess og presenterer tre unge norske sangere: Elisabeth Gimmestad, Emil Havold Næshagen og Ola Marius Ryan med deltakere fra Førde. Sammen vil de lage en opera i løpet av helgen med regissøren John Ramster og dirigentene Stephen Higgins og Håkon Matti Skrede, med urfremføring søndag kveld. Operaen vil så gjenskapes i Ulvsnesøy fengsel i september, og med Røde Kors nordiske kolleger i Dale i November.
Fotosafari og fiskefluer
I tillegg tilbys en rekke aktiviteter på og omkring gården. Vi planlegger en fotosafari for ivrige amatørfotografer, som vil få gode tips for vellykket naturfotografering av en topp profesjonell fotograf. Man kan foreta et fjordcruise med et vakkert gammelt skip, der BNOs unge sangere medvirker som trubadurer. Fjorårets svært populære tekonsert blir gjentatt med kakebaking, sanger og arier, og et foredrag om Carmen av BNOs programsjef Nicolai Riise. Det blir en hagetur, en guidet vandring i de lokale heiene, et foredrag om Åmot Villas historiske møblement og glamorøse interiørdesign, og yoga med operaakkompagnement. Lokale produsenter arrangerer også i år Bondens marked søndag formiddag. De tilbyr deilige ferske oster, fisk og kjøtt i tillegg til trearbeider, keramikk, glass, kniver og flotte fiskefluer. Og sent på kvelden samles alle rundt bålet, der publikum får enda mer musikk og underholdning.
De som vil ta glampingkonseptet på alvor, kan vente seg telt med innbydende skinnfeller og brennende stearinlys. De mer hardføre kan ta med eget telt og sovepose. Det er også mulig å bestille lokal B&B eller hoteller. I fjor ankom de besøkende både med sykkel, bil, buss og kano. Det er heller ikke noe i veien for å komme ridende.
BNOs ansatte sjekker stadig, litt nervøst, værmeldingens langtidsvarsel. Ikke fordi vi bare venter oss solskinn – for hva er en skikkelig festival uten litt gjørme og gummistøvler – men fordi det tross alt er hyggeligere med sol enn med regn når man glamper!
Egen atmosfære
Når jeg ser på programmet, svulmer hjertet mitt av stolthet. Romantiske arier og lukten fra leirbål. Eggende rytmer fra en dansende fele ved midnatt. Carmen og Don Jose i svevende duett? Steinars fantastiske smil når han deler ut champagne. De unge sangernes shanties mens Ove Losnegårds gamle slupp glir innover fjorden. Lytte til Sir Toms magiske historier og applaudere hans fantastiske stemme, eller nyte en operagalla før man får servert tapas laget av de aller beste lokale råvarer.
Selv om opera er festivalens kjerne, rommer den et bredt mangfold. Omgivelsene er vakre, maten og gjestfriheten uten sidestykke, og minglingen mellom kunstnere og publikum skaper god stemning. Jeg vil ikke gå glipp av dette for alt i verden. Vil du?