Til innholdet

MOSES DELER HAVET I MUSIKAL

Publisert: 20.04.2018



Musikalen Prinsen av Egypt fikk nylig dansk premiere i Fredericia Teater. Komponist er Broadway-legenden Stephen Schwartz.


TEKST SIMON SPENCER OG BJARNE NØRUM
FOTO SØREN MALMOSE, Fredericia Teater
TOPPFOTO: Prinsen av Egypt er fremfor alt et ensemblestykke, med til sammen 33 aktører på scenen under ledelse av dirigenten Scott Schwartz – komponistens sønn – og den amerikanske koreografen Sean Cheesman.

Oversatt fra engelsk av Mona Levin


Det kan ikke gå galt med musikkbegavelsen til Broadway-legenden Stephen Schwartz på laget, mannen bak Godspell, Pippin, Wickedog Pocahontas, blant mye annet. Nå er han tilbake i Danmark med musikalversjonen av animasjonsfilmen The Prince of Egypt. Hans første møte med dansk teater var i 2005, da han skrev sanger til Mit Eventyr, musikalen om H. C. Andersen, som ble spilt i det nå nedlagte Gladsaxe Teater.

Denne gang står det nyskapende Fredericia Teater bak produksjonen – til og med før forestillingen kommer på spilleplanen i Det Kongelige Teater i København, der den skal leve videre fra juli.

Herlig musikk – gammeldags form

Når det gjelder handlingen i den danske versjonen av Prinsen av Egypt er den for gammeldags og lineær. Men Schwartz’ melodier er herlige, og den nyutdannede Diluckshan Jeyaratnam i rollen som Moses, avslører seg som et spennende nytt talent på musikalscenen.

Historien – fra Det gamle testamentet – begynner med at Moses som baby blir funnet mens han seiler nedover Nilen i en kurv. Dronning Tuya er den som finner ham og tar ham til seg. Han vokser opp sammen med Kongens – Faraos – egen sønn, Ramses. Til til slutt velger han sitt eget folk – israelittene – og leder dem ut av slaveri til sikkerhet, først ved å dele Rødehavet, deretter i 40 år gjennom ørkenen.

Prinsen av Egypt er utviklet av Universal Studios som en bearbeidelse av Dreamworks’ animasjonsfilm fra 1998, men målet er ikke Broadway. Tvert imot: forestillingsrettighetene har vært tilgjengelige for lokale amatørteatre rundt omkring i hele USA. Resultatet er at Prinsen av Egypt langsomt har vokst til å bli ny musikalunderholdning for alle, nå også i Danmark. Stephen Schwartz leder den musikalske ferden gjennom tilskudd av ny, melodiøs og emosjonell musikk, i tillegg til originalsangene fra filmen, inklusive den internasjonale hit’en «When you believe» – som innbrakte ham en av hans tre Oscarpriser.

Sangene utgjør selve styrken i showet, og de er rene utstillingsvinduet for det strålende unge danske talentet, Diluckshan Jeyaratnam som Moses.

Diluckshan Jeyaratnam fullførte sin teaterutdannelse så sent som i fjor, men er en myndig Moses med en løfterik musikalstemme.

 

Episk, men for kondensert

Fremstillingen av en så episk historie i kondensert form utgjør det største problemet; etableringen av komplekse karakterer, forhold og handling sloss mot tiden som er til rådighet. Handlingen skildres i brede strøk i et forsøk på å dekke temaer som forbrødring, foreldreansvar og smerten som rammer enkeltpersoner og deres lykke, når dette blir satt opp mot høyere, mer ideale utfordringer og hensikter.

Som så ofte er kvinnerollene skuffende tynt skildret som hustruer og mødre med lite annen en grunne eller ufokuserte relasjoner til mennene rundt seg. I det ligger vanskeligheten med å dele fortellingen: Kampen Moses må utkjempe mellom sin adoptivfamilie på den ene siden og sitt folk på den andre, smelter aldri følelsesmessig sammen. Når det gjelder nyskapning i måten å fortelle historier på i teater, har Hamilton vist at historiske personer kan finne resonansbunn i samtidig fasong. Men gjenfortellingen av denne historien befinner seg bestemt i fortiden.

Fredag 6. april fant premieren på den engelskspråklige versjonen sted i Fredericia Teater, og 17. april blir det verdenspremiere på den danske Prinsen av Egypt. Forestillingen spilles til begynnelsen av juni på begge språk, før den flytter til Det Kongelige, Gamle Scene, i København.

Scenografien er minimal, mens lysdesignen utnyttes maksimalt. Her konfronterer Moses Ramses, som i den engelske premiereversjonen i Danmark ble spilt av amerikaneren Jason Gotay.

Legg igjen en kommentar