Til innholdet

Musikalsk midtsommer

Publisert: 21.06.2016



ARTIKKEL: I årets lyseste dager og netter (23.-26 juni) går den åttende Horten Kammermusikkfest av stabelen.

I denne tradisjonsrike sjøfartsbyen blir gå av stabelen ikke klisjé! Halvøya Karljohansvern ligger som tradisjonsformidler, storslagen og idyllisk på én gang, med arkitektur fra mange stilperioder, og forteller om hvordan en by ble til. Der ligger også hovedarenaen for Horten Kammermusikkfest, Gamlehorten Gjestegård med fredede bygninger fra rundt 1700- tallet. Den huser også alle aktørene, så det blir yrende musikkliv fra 23. til 26. juni.

Stemningsfullt, intimt og sprudlende står det i festivalens presentasjon. Allerede stedet og omgivelsene garanterer stemning, men det blir gjerne en egen musikalsk stemning også, når musikere møtes i ren entusiasme. Festivalleder Kari Ravnan sier at å engasjere musikere i en slik sammenheng er som å spille Kirsten Giftekniv; finne mennesker som passer perfekt sammen – i dette tilfellet musikalsk og menneskelig. Kammermusikk er identisk med intimitet – tett forhold både musikerne imellom og til publikum. For oss tilhørere er det noe helt eget å følge hver enkelt musiker og bevegelse, omtrent som om vi satt og snakket med dem. Og det gjør vi jo på en måte, også.

TAPAS OG NACHSPIEL

Festivalen åpnes på Sankthansaften, champagnen sprettes sammen med Rossini, Rimskij-Korsakov og Beethoven. Fredag 24. juni er det Musikalsk tapas og «oppdagelsesferd på Karljohansvern». Lørdag starter med musikkverksted og konsert for barn. Så blir det Cello-bello, tett på fire kjente cellister. Konserten Skjønnheten og udyret illustrerer kontraster med musikk av Mozart, Gubajdulina og Brahms. Og til slutt Nachspiel på Pøbben, der musikere og publikum slår seg løs – blant annet med klassiske svisker. Søndagen er hele familiens med konserten Lett og ledig. Har du aldri opplevd Martinus Kjøkkenrevyen, et sjalusidrama mellom kjøkkenredskaper? Da har du noe til gode! Og til dessert får du Saint- Säens’ Dyrenes karneval.

Atle Sponberg. Foto: Horten Kammermusikkfest
Atle Sponberg. Foto: Horten Kammermusikkfest

LITEN, MEN INTERNASJONAL

Kammermusikkfesten byr på toppmusikere fra hele verden. To bysbarn av Horten er med i år: fagottisten Dag Jensen som tidlig i karrieren ble kapret av store tyske orkestre og spesialinvitert av Claudio Abbado, og cellisten Frida Fredrikke Waaler Wærvågen (gjestemusiker), en av våre mest prisvinnende unge musikere. Videre kommer pianisten Caroline Palmer og klarinettisten Pete Furniss fra Storbritannia, den fransk/katalanske fiolinisten Sara Bitlloch (medlem av den berømte Elias Quartet), bratsjistene Ettore Causa og Lisa Brown fra Italia/Danmark og USA, den serbisk/tyske cellisten Xenia Jankovic og den tyske fløytisten Andrea Liebknecht. Koreaneren Hongpark Kim er nå alternerende solohornist i Oslo Filharmoniske Orkester, og britiske Patrick Wilder er alternerende solobassist ved Den Norske Opera & Ballett. Cellistene Katharina Hager-Saltnes og Kari Ravnan, ansatt i OFO i en årrekke, er født og utdannet i henholdsvis Tyskland og USA. Helnorsk er imidlertid fiolinisten Atle Sponberg! Den unge trioen DaNIBI fra Barratt Due fikk førstepris i Ungdommens musikkmesterskap i 2014.

Andrea Liebknecht. Foto: Horten Kammermusikkfest
Andrea Liebknecht. Foto: Horten Kammermusikkfest   

ILDSJELEN

Festivalleder og initiativtager Kari Ravnan har det som skal til for en vellykket festival. Å se muligheter fremfor begrensninger må til for alle som vil noe nytt, men Kari ser bare muligheter og ingen begrensninger. Du ser henne sjelden uten tidsplanleggeren i hånden, celloen på ryggen (hvis hun ikke spiller, da), og alt-detandre i trillebagen. Da hun brakk ankelen, fikk hun seg «krykke på hjul» og fartet som før, også til et uunnværlig kammermusikkprosjekt Manchester. Da hun måtte ha cellegiftbehandling, var hun opptatt av å få gode perioder til å klaffe med konsertuker.

Som festivalleder i Horten står hun for kunstnerisk planlegging, organisering og ikke minst: å skaffe finansiering. Riktignok har hun med seg et engasjert styre og en daglig leder i 20 prosent (!) stilling, men samtidig er hun er jo også festivalmusiker.

 

SLIK BEGYNTE DET

Kari Ravnan hadde lekt med festivaltanker en stund, men lett etter sted og omgivelser. Det fant hun i en konsertpause i Oslo Konserthus i snakk med kordirigent Øystein Fevang, som var blitt medeier i Gamlehorten Gjestegård. To dager etter var den første søknaden sendt. Dette var i februar 2009, og i juni ble det festival. Da de engasjerte musikerne bestilte flybilletter, visste de ikke om de ville få dem bli dekket. Men dette skulle de bare!

Kriser og episoder underveis har alltid løst seg positivt og kreativt. Da musikerne et år holdt på å bli uten mat fordi «noen hadde glemt» å si fra til Gjestegårdens kafé Rosehagen (anbefales!), opprettet styreleder Vipsen Holm-Johnsen spisested hjemme hos seg selv, for alle musikerne under hele festivalperioden. Hun bo jo rett i nærheten, og har langbord.

 

TIPS TIL BATFOLKET

Hvorfor ikke føye en ny opplevelse til sankthans-helgens båttur? Horten og Karljohansvern har gjestfrie havner, og på Karljohansvern er det ikke vanskelig å få tiden til å gå mellom konsertene. Festivalen har spennende barne- og familietilbud både lørdag og søndag, så skip o’hoi!

 TEKST: MARIT GAASLAND