Til innholdet

MUSIKKFORLEGGERNES ÆRESPRIS TIL SYNNE SKOUEN

Publisert: 27.02.2020



For sjette året på rad har Musikkforleggerne, foreningen for norske musikkforlag, hedret norske musikkforlag og delt ut priser til norske opphavere innenfor populærmusikk, klassisk og samtidsmusikk.

Innenfor klassisk og samtidsmusikk ble det delt ut følgende priser:

Årets Opphaver gikk til Ketil Hvoslef, som, ifølge juryen, «har utmerket seg ved sitt mangeårige virke og store produksjon, og utrettelige vilje til å komponere. Produksjonen spenner vidt både hva gjelder sjanger og besetning, der høydepunkt fra fjoråret blant annet er et bestillingsverk for janitsjarorkester til BIT20, innspilling og utgivelse av klaverkonsert med Leif Ove Andsnes og Bergen Filharmoniske Orkester, samt kammermusikkonsert under Festspillene i Bergen. Tross sin høye alder er dette en komponist som leker med musikk og humor, i stadig søken etter det nye og uventede. I 2019 feiret han sitt 80-års jubileum, og det er derfor en særlig glede å tildele årets pris til Hvoslef.»

Årets verk ble tildelt Maja Ratkje for verket Sirkling. Om dette uttaler juryen: «Vinnerbidraget i kategorien Årets verk er skrevet til Det Norske Jentekor, og det utmerker seg ved et enkelt uttrykk, som samtidig får en spennende utforming ved gjennomtenkte grep og vakre detaljer. Verket kler instrumentet godt, og fungerer spesielt fint for sin målgruppe. Komposisjonen evner å balansere mellom flere retninger innen samtidsmusikken, og kan derfor nå ut til et mangfoldig publikum.»

Musikkforlegger Unni Boretti overrekker Peder Barratt-Due prisen for Årets Gjennombrudd. Foto: Akam1k3

Prisen for Årets Gjennombrudd innen klassisk og samtidsmusikk var det Peder Barratt-Due som tok med seg hjem. Om ham uttaler juryen: «Vinner av kategorien Årets gjennombrudd utmerker seg med et innholdsrikt år og et verk som kombinerer en tradisjonell tilnærming til struktur og uttrykk med et moderne tonespråk. Komposisjonen er idiomatisk for instrumentet, og bruker et spenn av effekter uten å miste av syne verkets musikalske kjerne.»

I tillegg delte Musikkforleggerne ut Årets Ærespris, som i år gikk til Synne Skouen. Hun fikk den for sin virksomhet som komponist og sin kamp for kunstnernes og musikkens vilkår, og for ytringsfriheten: «I ulike roller og på mange ulike måter har Skouen utmerket seg som leder, musikk-byråkrat, tillitsvalgt i foreninger, i TONO og i andre organisasjoner. Også som skribent, journalist og kommentator, og sist men ikke minst som komponist, med en betydelig produksjon i mange formater. Som musikkanmelder for en rekke av landets aviser har hun bidratt til å spre kunnskap og entusiasme for et bredt spekter av musikalske uttrykk. Da Synne Skouen så behovet for et norsk tidsskrift om og for musikk, startet hun Ballade, der hun har vært redaktør og senere også styreleder. Som musikksjef og kultursjef i NRK kjempet hun for at den norske musikken skulle ha en sentral rolle i NRKs profil. Og hun har med sin skarpe penn vært en tydelig stemme, både kunstnerisk og musikk-politisk.

I tillegg til styreverv og jobb-posisjoner, har hun virket som komponist innen en lang rekke formater og sjangrer, fra kabaret til opera, orkestermusikk, kammermusikk og musikk for tv og film, til begeistring fra kritikere og publikum. Sist med sin opera Ballerina som ble nominert til Nordisk Råds Musikkpris. … Det er en glede å tildele Synne Skouen Musikkforleggerprisens Ærespris!» sier juryen.

Som vinner av Årets Ærespris får man dele ut et stipend på kr. 20.000 til et ungt talent. Skouen valgte å gi Rebecka Sofie Ahvenniemi stipendiet for å videreutvikle kunsten sin.

Prismottakerne innen andre sjangre var Marie Ulven, Morten Gillebo (Mogilla), Gabrielle Leithaug (Gabrielle), Andreas Haugeland (TIX) samt Ugbad Mustafa (Musti) og Margrete Hjelle.

Toppfoto: Synne Skouen tildelt Musikkforleggernes ærespris 2020. Foto_Akam1k3