Til innholdet

NOEN UTENLANDSKE FESTIVALER I AUGUST

Publisert: 03.08.2018



Maren Ørstaviks oversikt over viktige utenlandske festivaler i august. Noen ligger over fra juli, andre fortsetter i september.


Foto: Leonard Bernstein
Fotokred: Jack Mitchell

BBC Proms
Storbritannia, 13. juli – 8. september

BBC Proms er verdens største festival for klassisk musikk, og så etablert som en musikkfestival kan bli. Gjennom hele sommeren fylles konserthus og parker i hele landet med orkestre og solister fra en lang rekke nasjoner, og avslutningskonserten Last Night of The Proms blir kringkastet til TV-apparater over hele verden.

Årets Proms markerer en rekke hendelser og temaer: 2018 ville vært året for komponist og dirigent Leonard Bernsteins 100 år, og det feires med oppsetning av West Side Story og On the Town. Slutten på første verdenskrig markeres også, med et svært nytt verk for orkester, kor og visuelle elementer av den unge komponisten Anna Meredith i samarbeid med designkompaniet 59 Productions – verket er dessuten festivalens åpningskonsert, First Night of the Proms.

1918 var ikke bare slutten på første verdenskrig, det var også året da britiske kvinner (over 30 år) fikk stemmerett. Festivalen belyser det ved å rette oppmerksomheten mot en rekke kvinnelige komponister – blant dem Anna Meredith, Roxanna Panufnik, Laura Mvula og Bushra El-Turk. Festivalen leverer dessuten en hyllest til den franske komponisten Lili Boulanger, som døde som 24-åring i 1918.

Fra Norge er Bergen Filharmoniske Orkester og Edward Gardner invitert tilbake. Til konserten i Royal Albert Hall den 21. august har de med seg Wagners ouverture fra Den flyvende hollender, Sibelius’ Symfoni nr. 2 og en urpremiere: Rolf Wallins nye fiolinkonsert, spilt av Alina Ibragimova.

www.bbc.co.uk/proms


Foto: Bregenzer Festspiele

Bregenzer Festspiele
Østerrike, 19. juli – 20. august

Den storartede utescenen på innsjøen i Bregenz gir en stemningsfull opplevelse av det store operarepertoaret. I år som i fjor er det Bizets Carmen som fyller hovedscenen, en oppsetning av regissør Kasper Holter, spilt av Wiener Symphoniker, Praha Filharmoniske Kor og Bregenz’ eget Festspielchor. Som Carmen og Don José synger i første rekke Gaëlle Arquez og Daniel Johansson. Opplevelsen er rimeligere på hverdager, med billetter ned mot 30 euro. Flere konserter og operaer settes opp inne i konsertsalen og rundt i byen gjennom sommeren.

www.bregenzerfestspiele.com


Foto: Nicolas Brodard

Verbier Festival
Sveits, 21. juli – 6. august

Vakre Verbier er ikke bare et vintersportssted, men tiltrekker seg også kremen av klassiske utøvere til den to uker lange musikkfestivalen i slutten av juli. 2018 markerer den 25. festivalen i rekken, og fra i år er Valerij Gergijev engasjert som kunstnerisk leder. Han åpner ballet 20. juli med en konsert med fiolinist Daniel Lozakovich, pianist George Li, sopran Pretty Yende, og Verbiers eget festivalorkester, med musikk av Shchedrin, Saint-Saëns, Mendelssohn og Bernstein. Jubileumskonserten 25. juli er for lengst utsolgt (men man kan sette seg på venteliste), og skilter med en rekke superstjerner, fra Martha Argerich, Mischa Maisky og Mikhail Pletnev til Janine Jansen, Evgeny Kissin og Vilde Frang.

Andre høydepunkter er Rufus Wainwright og Anne Sofie von Otter 20. juli, Beethovenkonsert med Elisabeth Leonskaja 24. juli, og Quator Ébène med musikk av Beethoven og Fauré.

www.verbierfestival.com


Foto: Isabelle Faust
Fotokred: Felix Bröde

Salzburger Festspiele
Østerrike, 20. juli – 30. august

Den tradisjonsrike Salzburgfestivalen, avholdt første gang i 1920, har alltid store navn og produksjoner på programmet. I Mozarts fødeby kan man vandre nærmest i det uendelige mellom opera, teater og konserter av skyhøy kvalitet, og oppleve store internasjonale stjerner hele sommeren.

I år spilles blant annet Mozarts Tryllefløyten, Strauss’ Salome og Tsjaikovskijs Spar Dame, alle med Wien-Filharmonien i graven, og stjerner som Matthias Goerne og Julian Prégardien på scenen. Les Arts Florissants står for den historisk informerte tolkningen av Monteverdis Poppeas kroning, og Mozarteum-orkesteret fremfører Bizets Perlefiskerne. Bare blant klaversolistene kan nevnes Arcadi Volodos, Evgeny Kissin, Daniil Trifonov, Grigorij Sokolov, András Schiff og Maurizio Pollini, og på kammermusikklisten står blant andre Isabelle Faust, Kristin von der Golz og Kristian Bezuidenhout, Belceakvartetten, Quator Modigliano, Hagenkvartetten og far og sønn Barenboim.

De færreste har anledning til å tilbringe hele sommeren i Salzburg, men festivalen tilbyr overkommelige pakketilbud med et utvalg konserter på tre til fem dager, som gjør det mulig å få med seg svært mye på kort tid.

www.salzburgerfestspiele.at


Foto: Richard Wagner
Fotokred: Wikimedia Commons

Bayreuther Festspiele
Tyskland 25. juli – 29. august

Wagnerfestivalen har funnet sted i det som var Richard Wagners hjemby de siste 11 årene av hans liv, nesten hvert år siden 1876. Her fikk komponisten bygget sitt eget festspillhus, spesielt konstruert for hans egne operaer. I dag drives den av komponistens barnebarn, Katharina Wagner.

Årets nyproduksjon er Lohengrin, iscenesatt av regissør Yuval Sharon, under ledelse av festivalens musikkdirektør Christian Thielemann. Ellers kan man også se Den flyvende hollender, Mestersangeren fra Nürnberg og Tristan og Isolde. I år spilles ikke hele Ringen-syklusen – i stedet settes Valkyrien (regi Frank Castorf) opp som enkeltforestilling. Billettene er nesten alltid utsolgt lang tid i forveien, men det går noen ganger an å hente returnerte billetter samme dag som forestillingene.

www.bayreuther-festspiele.de


Foto: Incontri in Terra di Siena Festival

Incontri in Terra di Siena
Toscana, Italia, 28. juli – 4. august

Incontri-festivalen i La Foce er en liten festival i forhold til de europeiske bautaene i Sveits, Østerrike og Tyskland, men La Foce tilbyr en konsentrert kammermusikk-festivalopplevelse på absolutt toppnivå gjennom én uke i et av Italias vakreste områder. Årets åpningskonsert markerer festivalens 30 år, med musikk av Zipoli, Haydn, Elgar og Devienne, og musikerne Emmanuel Pahud, Antonio Lysy og Camerata Strumentale di Prato dirigert av Jonathan Webb. Andre store navn i år er Ian Bostridge, Leif Ove Andsnes, festivalsjef Alessio Bax, Lucille Chung og Lawrence Power, og konsertene lar musikerne – i ekte kammermusikkfestivalstil – møtes i forskjellige konstellasjoner rundt i byen hele uken.

www.itslafoce.org


Foto: Tysje Severens/MA Festival Brugge

MA-festival Brugge
Belgia, 4. – 13. august

Musica Antiqua-festivalen i Brugge er blant de mest kjente og viktigste tidligmusikkfestivalene i verden i dag. Den har funnet sted hvert år siden 1963, fokuserer på historisk oppføringspraksis, og er ledende i å fornye og utvide konseptet tidligmusikk. Det historiske grunnlaget gjør imidlertid ikke at festivalen ikke kan være akutt aktuell. I år er temaet «Cherchez la femme», og etter det siste årets #metoo-debatter føles det riktig tidsmessig. Festivalen undersøker kvinnen som inspirasjon og muse, og den langsomme overgangen fra kunstnerisk objekt, til subjekt og skaper. På programmet står blant andre cembalist Wanda Landowska, ensemblet Il Gardellino dirigert av Peter Van Heyghen med Josef Myslivečeks Adamo ed Eva, en «pocket-utgave» av Debussys opera Pelléas et Mélisande for solister og to klaver (Jan Michiels og Inge Spinette), og en fremføring av Schumanns Frauenliebe und -leben med Wiebke Lehmkuhl og Ulrike Payer. Festivalen holder også en internasjonal tidligmusikkonkurranse for unge utøvere, hvor finalistene opptrer for publikum mot slutten av festivalen.

www.mafestival.be


Foto: Marin Alsop
Fotokred: Adriane White

Edinburgh International Festival
Storbritannia, 3. – 27. august

Edinburgh har en rekke festivaler å by på gjennom sommerhalvåret, men den internasjonale festivalen i august er blant de mest spennende samlingene for klassisk musikk, opera, dans, teater og kunst i Storbritannia. Årets operaprogram er stort, med dobbel Rossini på plakaten: Stefan Herheims oppsetning av LaCenerentola, samt en fersk produksjon av Barbereren i Sevilla, dirigert av Jérémie Rhorer og regissert av Laurent Pelly. På konsertsiden flys hele Baltimore Symphony Orchestra inn, med Marin Alsop i tet. De spiller blant annet Gershwins klaverkonsert (24. august med Jean-Yves Thibaudet som solist), og feirer Bernsteins 100-årsmarkering med Serenade for fiolin (med Nicola Benedetti, 25. august). Blant solistene synger Dorothea Röschmann et knippe romantiske sanger av Schubert, Schumann, Beethoven og Wolf, og Pierre Laurent Aimard spiller Messiaën. Den norske bratsjisten Eivind Holtsmark Ringstad er blant de utvalgte talentene hos BBC Radio 3 New Generation Artists, og han holder en egen recital med høydepunkter fra bratsj-repertoaret – dessuten kommer Oslo-Filharmonien og Lise Davidsen med Strauss og Prokofjev.

www.eif.co.uk


Foto: Riccardo Chailly
Fotokred: Priska Ketterer/Lucerne Festival

Lucerne Festival
Sveits, 14. august – 10. september

Årets tema ved Lucernefestivalen er overraskende nok «barndom». Det innebærer både et omfattende program som retter seg mot barn og unge, og flere «voksenkonserter» der musikken på ulike måter tar for seg barndom som tema. Den unge luxemburgske kunstneren Dan Tanson, som tidligere har stått for Lucernes ungdomsfestival, er utnevnt til «artiste étoile», mens perkusjonskunstneren Fritz Hausen er invitert som festivalkomponist. Festivalen åpner 14. august med Lucerne Festival Orchestra under ledelse av Riccardo Chailly, med musikk av Wagner og Dvořák, og Hélène Grimaud som solist i Brahms 1. klaverkonsert. Andre trekkplastre er Lang Lang, Sol Gabetta, James Gaffigan, Daniil Trifonov, Daniel Barenboim og hans West-Eastern Divan Orchestra og komponistseminar med Wolfgang Rihm.

www.lucernefestival.ch


Foto: Daniel Harding
Fotokred: Julian Hargreaves

Östersjöfestivalen i Stockholm
Sverige, 22. august – 1. september

Årets festival er den sekstende i rekken, og markerer i år at det er 100 år siden de baltiske statene ble grunnlagt. Festivalen åpner med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledelse av Daniel Harding, i en fremføring av Mahlers åttende symfoni, og kan ellers skilte med Sebastian Fagerlunds opera Høstsonaten (etter Ingmar Bergmans film) i konsertant versjon, fremført av Finlands nasjonaloperas kor og orkester. Igjen kommer internasjonale gjester: Mariinskijteaterets orkester, Kungliga Hovkapellet og Sinfonietta Riga. Nymusikkentusiaster kan glede seg over ny musikk fra Jesper Nordin.

www.balticseafestival.com


Foto: François Couperin
Fotokred: Anonym maler. Chateau de Versailles

Tidligmusikkfestivalen i Utrecht
Nederland, 24. august – 2. september

Utrecht tiltrekker seg store utøvere innenfor tidligmusikktradisjonen hele året igjennom, og særlig under festivalen på sensommeren. Den ti dager lange festivalen er den største av sitt slag i verden, og programmet er fylt med over 150 konserter og aktiviteter. I år er temaet Burgund; det fokuseres på musikk fra 13- og 1400-tallets Frankrike og de musikalske og kunstneriske kretsene rundt de fire hertugene av Burgund. Disse utgjorde utgangspunktet for den fransk-flamske polyfonien som senere bredte seg i Europa gjennom komponister som Palestrina, men festivalen velger heller å rette oppmerksomheten mot de mer ukjente forgjengerne, som Grenon, Tapissier og Vide. Det er likevel plass til noen senere komponister, blant dem både Rameau (fra Dijon) og Couperin – riktignok ingen burgunder, men festivalen markerer at det er 350 år siden hans fødsel. Blant utøverne er Vox Luminis, Cantica Symphonia, Graindelavoix, The Tallis Scholars, Orlando Consort og Ricercar Consort, blant mange fler.

www.oudemuziek.nl


Foto: Daniel Barenboim
Fotokred: Christian Mang

Musikfest Berlin
Tyskland, 31. august – 18. september

Orkesterfestivalen Musikfest Berlin arrangeres av Berliner Festspiele i samarbeid med Berlin-Filharmonien, og er en kick off for konsertsesongen i den tyske hovedstaden. Gjennom 19 dager holdes det 27 konserter, med over 65 verk av rundt 25 komponister, fremført av 20 anerkjente orkestre og solister fra hele verden. Prominente orkestre opptrer på rekke og rad, fra Amsterdams Royal Concertgebouw Orchestra til Münchner Philharmoniker til Boston Symphony Orchestra – og selvfølgelig hjemmelagene Staatskapelle Berlin, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin og Berlin-Filharmonien. I år makeres Bernd Alois Zimmermanns 100-årsdag og at 100 år er gått siden Claude Debussys død, gjennom en rekke nøkkelverk fra de to komponistene. Konsertene blir fort utsolgt.

www.berlinerfestspiele.de


Foto: Beethoven
Fotokred: Maleri fra 1820 av Joseph Karl Stieler

Beethovenfest Bonn
Tyskland, 31. august – 23. september

Årets Beethovenfest kretser rundt temaet «Skjebne». Den tar utgangspunkt i den 30 år gamle Beethoven, og det såkalte Heiligenstadttestamentet, der komponisten både var på randen av kollaps og med en voksende motstand i kroppen. Her proklamerer han at han skal «gripe skjebnen ved halsen» («Ich will dem Schicksal in den Rachen greifen») – og denne forestillingen om skjebnen har hengt ved komponisten siden. Den femte symfonien, «Skjebnesymfonien» blir spilt flere ganger, både i fullt moderne orkester, med historisk ensemble, og i en versjon for to klaver. Blant utøverne er Ensemble Modern, Renaud Capuçon, Bertrand Chamayou og András Schiff, og festivalen har dessuten et stort program for barn, ungdommer og unge voksne under vignetten Ludwig + Du.

Beethovenfest i Bonn har røtter tilbake til 1845, da det ble holdt en tredagers musikkfest i anledning avdukingen av Beethoven-monumentet på Münsterplatz på komponistens 75-årsdag. Festivalen har eksistert i sin moderne form siden 1999, som en fire ukers sensommerfestival. Med musikere og ensembler på høyt nivå, naturlig nok med spesielt fokus på Beethovens musikk, er festivalen en ypperlig ramme for å besøke Beethovens fødeby og gå i dybden på musikken. Festivalens direktør er Nike Wagner, etterkommer av både Richard Wagner og Franz Liszt.

www.beethovenfest.de


Legg igjen en kommentar