Til innholdet

NOEN UTENLANDSKE FESTIVALER JULI – AUGUST 2018

Publisert: 05.07.2018



Maren Ørstaviks omtale av en del utenlandske festivaler i juli. Noen av dem strekker seg over til både august og september. Ny oversikt følger i august.


Foto: Maxim Vengerov
Fotokred: Naim Chidiac, Abu Dhabi Festival/NFB Management

Cheltenham Music Festival
Storbritannia 30. juni – 15. juli

Blant årets høydepunkter i programmet på årets Cheltenham Festival er kammermusikkserien, som i år åpner med mezzosopran Sarah Connolly og musikk av blant andre Vaughan Williams, Holst, Gurney og Britten. Carduccikvartetten spiller Philip Glass og et bestillingsverk av Gavin Higgins med cellosolist David Cohen, og András Schiff og Choir and Orchestra of the Age of Enlightenment spiller et rent Haydnprogram bestående av Symfoni nr. 94, Klaverkonsert nr. 11 og Harmoniemesse.

I tillegg urfremføres Matthew Kaners nye visuelle tonedikt om Hans og Grete, samt kammeroperaen Juliana, med musikk av Joseph Phibbs, etter Strindbergs Frøken Julie. En av vår tids største fiolinister, Maxim Vengerov, spiller også, med Brahms’ sonater og Mendelssohns Oktett, sammen med solister fra Oxford Philharmonic Orchestra.
Festivalen har dessuten et program for barn, med en rekke konserter under paraplyen «Music for tiny people».

Cheltenham Music Festival er blant Storbritannias eldste festivaler, etablert i 1945, og legger vekt på å være en arena for ny musikk. Cheltenham Festivals byr på mindre festivaler gjennom hele året, med jazz, vitenskap, musikk og litteratur.

www.cheltenhamfestivals.com


Foto: Lise Davidsen
Fotokred: Foto: Ole Jørgen Bratland / Statoil

Festival Aix-en-Provence
Frankrike, 3. – 22. juli

Musikkfestivalen i Aix-en-Provence har siden den første festivalen i 1948 vært en av de hovedbegivenhetene i det sørlige Frankrike i sommerhalvåret. Hovedvekten ligger på opera, men det store programmet har rom for det meste – også kammermusikk, solokonserter og instrumentalmusikk på topp internasjonalt nivå.

I år synger Lise Davidsen tittelrollen i Ariadne auf Naxos av Strauss, i en ny produksjon som er et samarbeid mellom festivalen, Théâtre du Champs-Élyseées, Théâtres de la Ville de Luxembourg og den finske nasjonaloperaen. March Albrecht dirigerer L’Órchestre de Paris. I tillegg spilles en ny versjon av Prokofjevs Den brennende engel. Den er en co-produksjon med Den Norske Opera og Ballett, og kommer sannsynligvis hit til lands om ikke lenge. Andre operahøydepunkter er urpremieren på Ond?ej Adámeks nye opera Seven Stones, med libretto av den islandske poeten Sjón.

Fra konsertprogrammet kan nevnes blant andre Tabea Zimmerman, Arodkvartetten og Stéphane Degout.

Festivalen har dessuten et akademi av høy kvalitet, som lar unge utøvere kommer sammen for å spille og lære gjennom mesterklasser, seminarer og konserter. Davidsen har selv vært deltager på akademiet.

www.festival-aix.com


Foto: Erik Bruun

Savonlinna operafestival
Finland, 6. juli – 4. august

Årets operafestival i Savonlinna sørøst i Finland retter oppmerksomheten mot operahistoriens store klassikere. Det begynner med årets nyproduksjon, Spar Dame av Tsjaikovskij – et bilde på Pusjkins romantiske Russland. Videre spilles Gounods Faust med Jesus Garcia og Diego Silva i tittelrollen, og senere Verdis intense sjalusidrama Otello. I tillegg får festivalen besøk av Toscanas Puccinifestival, som setter opp to av de heteste Puccini-operaene: Tosca og Turandot. Festivalen avsluttes med Savonlinnas egen versjon av Madama Butterfly.

I Savonlinna er omgivelsene like mye et trekkplaster – de fleste konsertene og forestillingene spilles i middelalderslottet Olavinlinna, bygget i 1475.

www.operafestival.fi/en


Foto: Juuso Westerlund

Kuhmo Chamber Music
Finland, 14. – 28. juli

Årets tema i Kuhmo er «Drømmehandlerne», og de siste to ukene i juli fyller de konsertsalene i byen med nesten hundre arrangementer.

Tradisjonelle kammermusikkbautaer som Schuberts Forellen-kvintett, samt større verk som Beethovens fjerde klaverkonsert og Schuberts ufullendte symfoni, tilfredsstiller tradisjonalistene. Men også nyere og mer eksperimentelle prosjekter får plass, blant annet en kammeroperaversjon av Bizets Carmen.

Drømmen fortsetter, skriver festivalen, med over hundre musikere i toppklasse fra hele verden, som pianist Nino Gvetadze, vinner av Sibeliuskonkurransen 2010 Nikita Boriso-Glebsky, cellist og dirigent Klaus Mäkelä, klarinettistene Lauri Sallinen og Christoffer Sundqvist, bandoneonisten Marcelo Nisinman og sanger Romina Basso. Blant årets ensembler er Meta4, Borea, Danelkvartetten, og Enescukvartetten og Storioni Trio.

www.kuhmofestival.fi


Foto: Leonard Bernstein
Fotokred: Jack Mitchell

BBC Proms
Storbritannia, 13. juli – 8. september

BBC Proms er verdens største festival for klassisk musikk, og så etablert som en musikkfestival kan bli. Gjennom hele sommeren fylles konserthus og parker i hele landet med orkestre og solister fra en lang rekke nasjoner, og avslutningskonserten Last Night of The Proms blir kringkastet til TV-apparater over hele verden.

Årets Proms markerer en rekke hendelser og temaer: 2018 ville vært året for komponist og dirigent Leonard Bernsteins 100 år, og det feires med oppsetning av West Side Story og On the Town. Slutten på første verdenskrig markeres også, med et svært nytt verk for orkester, kor og visuelle elementer av den unge komponisten Anna Meredith i samarbeid med designkompaniet 59 Productions – verket er dessuten festivalens åpningskonsert, First Night of the Proms.

1918 var ikke bare slutten på første verdenskrig, det var også året da britiske kvinner (over 30 år) fikk stemmerett. Festivalen belyser det ved å rette oppmerksomheten mot en rekke kvinnelige komponister – blant dem Anna Meredith, Roxanna Panufnik, Laura Mvula og Bushra El-Turk. Festivalen leverer dessuten en hyllest til den franske komponisten Lili Boulanger, som døde som 24-åring i 1918.

Fra Norge er Bergen Filharmoniske Orkester og Edward Gardner invitert tilbake. Til konserten i Royal Albert Hall den 21. august har de med seg Wagners ouverture fra Den flyvende hollender, Sibelius’ Symfoni nr. 2 og en urpremiere: Rolf Wallins nye fiolinkonsert, spilt av Alina Ibragimova.

www.bbc.co.uk/proms


Foto: Fabian Helmich

Herrenchiemsee Festspiele
Tyskland, 17. – 29. juli

De kongelige bygningene på øya Herreninsel i Chiemsee, Bayerns største innsjø, består av et gammelt kloster fra 700-tallet, og et «nytt» slott bygget for Kong Ludvig 2. av Bayern rundt 1880. I disse historiske og herskapelige omgivelsene finner Herrenchiemsee-festivalen sted, i år under temaet «Europa!». Festivalen går grundig til verks i temaet, og trekker linjer fra den mytiske Europa og Herodots historiske nedtegnelser, via Nietzsches poetiske beskrivelser og innom den europeiske, kristne forestillingen om menneskelig autonomi. Bakgrunnen danner grunnlaget for å belyse vårt Europa av i dag: «Hvilke bilder ser vi når vi tenker på Europa i dag? Hvilke lyder hører vi? Er det lyden av håp eller skrik?» spør festivalen.

På programmet står dermed en rekke komponister fra den europeiske tradisjonen: KlangVerwaltung kammerkor og orkester spiller Bachs kantater, Benjamin Appl og Concerto Köln fremfører sanger og konserter av Avison, Bach og Händel, Signumkvartetten spiller Haydn, Janáček og Schubert, og Europa Galante, dirigert av Fabio Biondi fremfører en omfattende konsert med musikk av «musikalske migranter»: italienere i Spania (Boccherini og Conforto), svensker i England (Johan Helmich Roman) og tyskere i Italia (Johann David Heinichen), for å nevne noen.

www.herrenchiemsee-festspiele.de


Foto: Bregenzer Festspiele

Bregenzer Festspiele
Østerrike, 19. juli – 20. august

Den storartede utescenen på innsjøen i Bregenz gir en stemningsfull opplevelse av det store operarepertoaret. I år som i fjor er det Bizets Carmen som fyller hovedscenen, en oppsetning av regissør Kasper Holter, spilt av Wiener Symphoniker, Praha Filharmoniske Kor og Bregenz’ eget Festspielchor. Som Carmen og Don José synger i første rekke Gaëlle Arquez og Daniel Johansson. Opplevelsen er rimeligere på hverdager, med billetter ned mot 30 euro. Flere konserter og operaer settes opp inne i konsertsalen og rundt i byen gjennom sommeren.

www.bregenzerfestspiele.com


Foto: Nicolas Brodard

Verbier Festival
Sveits, 21. juli – 6. august

Vakre Verbier er ikke bare et vintersportssted, men tiltrekker seg også kremen av klassiske utøvere til den to uker lange musikkfestivalen i slutten av juli. 2018 markerer den 25. festivalen i rekken, og fra i år er Valerij Gergijev engasjert som kunstnerisk leder. Han åpner ballet 20. juli med en konsert med fiolinist Daniel Lozakovich, pianist George Li, sopran Pretty Yende, og Verbiers eget festivalorkester, med musikk av Shchedrin, Saint-Saëns, Mendelssohn og Bernstein. Jubileumskonserten 25. juli er for lengst utsolgt (men man kan sette seg på venteliste), og skilter med en rekke superstjerner, fra Martha Argerich, Mischa Maisky og Mikhail Pletnev til Janine Jansen, Evgeny Kissin og Vilde Frang.

Andre høydepunkter er Rufus Wainwright og Anne Sofie von Otter 20. juli, Beethovenkonsert med Elisabeth Leonskaja 24. juli, og Quator Ébène med musikk av Beethoven og Fauré.

www.verbierfestival.com


Foto: Isabelle Faust
Fotokred: Felix Bröde

Salzburger Festspiele
Østerrike, 20. juli – 30. august

Den tradisjonsrike Salzburgfestivalen, avholdt første gang i 1920, har alltid store navn og produksjoner på programmet. I Mozarts fødeby kan man vandre nærmest i det uendelige mellom opera, teater og konserter av skyhøy kvalitet, og oppleve store internasjonale stjerner hele sommeren.

I år spilles blant annet Mozarts Tryllefløyten, Strauss’ Salome og Tsjaikovskijs Spar Dame, alle med Wien-Filharmonien i graven, og stjerner som Matthias Goerne og Julian Prégardien på scenen. Les Arts Florissants står for den historisk informerte tolkningen av Monteverdis Poppeas kroning, og Mozarteum-orkesteret fremfører Bizets Perlefiskerne. Bare blant klaversolistene kan nevnes Arcadi Volodos, Evgeny Kissin, Daniil Trifonov, Grigorij Sokolov, András Schiff og Maurizio Pollini, og på kammermusikklisten står blant andre Isabelle Faust, Kristin von der Golz og Kristian Bezuidenhout, Belceakvartetten, Quator Modigliano, Hagenkvartetten og far og sønn Barenboim.

De færreste har anledning til å tilbringe hele sommeren i Salzburg, men festivalen tilbyr overkommelige pakketilbud med et utvalg konserter på tre til fem dager, som gjør det mulig å få med seg svært mye på kort tid.

www.salzburgerfestspiele.at


Foto: Richard Wagner
Fotokred: Wikimedia Commons

Bayreuther Festspiele
Tyskland 25. juli – 29. august

Wagnerfestivalen har funnet sted i det som var Richard Wagners hjemby de siste 11 årene av hans liv, nesten hvert år siden 1876. Her fikk komponisten bygget sitt eget festspillhus, spesielt konstruert for hans egne operaer. I dag drives den av komponistens barnebarn, Katharina Wagner.

Årets nyproduksjon er Lohengrin, iscenesatt av regissør Yuval Sharon, under ledelse av festivalens musikkdirektør Christian Thielemann. Ellers kan man også se Den flyvende hollender, Mestersangeren fra Nürnberg og Tristan og Isolde. I år spilles ikke hele Ringen-syklusen – i stedet settes Valkyrien (regi Frank Castorf) opp som enkeltforestilling. Billettene er nesten alltid utsolgt lang tid i forveien, men det går noen ganger an å hente returnerte billetter samme dag som forestillingene.

www.bayreuther-festspiele.de


Foto: Incontri in Terra di Siena Festival

Incontri in Terra di Siena
Toscana, Italia, 28. juli – 4. august

Incontri-festivalen i La Foce er en liten festival i forhold til de europeiske bautaene i Sveits, Østerrike og Tyskland, men La Foce tilbyr en konsentrert kammermusikk-festivalopplevelse på absolutt toppnivå gjennom én uke i et av Italias vakreste områder. Årets åpningskonsert markerer festivalens 30 år, med musikk av Zipoli, Haydn, Elgar og Devienne, og musikerne Emmanuel Pahud, Antonio Lysy og Camerata Strumentale di Prato dirigert av Jonathan Webb. Andre store navn i år er Ian Bostridge, Leif Ove Andsnes, festivalsjef Alessio Bax, Lucille Chung og Lawrence Power, og konsertene lar musikerne – i ekte kammermusikkfestivalstil – møtes i forskjellige konstellasjoner rundt i byen hele uken.

www.itslafoce.org


Legg igjen en kommentar