Til innholdet

NORSKE AUGUSTFESTIVALER

Publisert: 25.07.2019



Her er vår oversikt over klassiske norske festivaler i august. Olavsfestdagene, som startet i juli strekker seg til 3. august. Den kan du lese mer om her.

Festivalprofil i Bodø i år er Bjarte Eike. Foto: Gorm Valentin

Nordland Musikkfestuke
Bodø. 2.- 10. august

Årets musikkfestuke får offisiell åpning på torget med festivalprofilen Bjarte Eike og Barokksolistene, mens kammerorkesteret Giardino Armonico og sopranen Julia Lezhneva står for åpningskonserten i Stormen kulturhus på kvelden, fulgt av en åpen klassisk nordnorsk fest. Bjarte Eike følger opp med både musikkhistorisk vandring og sin berømte, elleville The Alehouse Sessions, samt fremførelse av Purcells opera Dido & Aeneas. Et rimelig originalt innslag er Konsert for psykolog og orkester, med Peder Kjøs og KORK. Festivalen har også innslag av jazz, bykonserter på torget, barneforestillinger og både opera- og harpepub.

Fullstendig program finner du her.


Mezzosopranen Astrid Nordstad har mange oppgaver på Årets festspill.

Festspillene i Elverum
Elverum, 2.-10. august

Ungdomssymfonikerne, det årlige orkesterkurset for musikkstudenter på høyt nivå, danner grunnstammen i Festspillene i Elverum. Tradisjonen tro starter og avslutter de festivalen. Åpningskonserten, under ledelse av Johannes Gustavsson, innledes med Johannes Rustens Ouverture til Elverum (1984). I tillegg spilles Lutoslawskis Cellokonsert med Torleif Thedén som solist, og Stravinskys Petrushka. Avslutningskonserten er viet Mahlers mektige 9. Symfoni under ledelse av Eliahu Inbal. Men festspillene er langt mer enn bare orkestermusikk. Sentrale utøvere i år er Arve Tellefsen, Ole Edvard Antonsen, Wolfgang Plagge, Frode Haltli og mezzosopranen Astrid Nordstad som deltar i programmene Lett og Ledig, Norsk kveld med nogo attåt, Nytt lekent og vakkert og Lengselens kunst.

Fullstendig program finner du her.


Andreas Brantelid. Foto: Marios Taramides
Kunstnerisk leder Andreas Brantelid spiller på flere konserter. Foto: Marios Taramides

Stavanger Kammermusikkfestival
Stavanger, 6.-11- August

Årets festival preges av talende titler: «Norsk dynamitt og russisk inderlighet», «Sprikende staur av ypperste kvalitet», «Uendelig lengsel», «Sirkus i Moskva» – og festivalens tradisjonelle «Bananaskonsert». Det står mye russisk og tsjekkisk musikk på programmet av komponister som Josef Suk, Mjaskovskij, Sjostakovitsj, Janácek, Glinka og Dvorák. Blant utøverne finner man de kunstneriske lederne Christian Ihle Hadland og cellisten Andreas Brantelid, samt tidligere kunstnerisk leder, klarinettisten Martin Fröst. Av andre medvirkende kan nevnes tenoren Bror Magnus Tødenes, hornisten Lasse Mauritzen og Det Norske Solistkor.

Fullstendig program finner du her.


Pianisten Marc-André Hamelin besøker Rosendal i år. Foto: Sim-Canetty-Clarke

Rosendal Kammermusikkfestival
Rosendal 8.-11. august

Dmitrij Sjostakovitsj’ musikalske signatur – D S C H – er også signaturen på årets kammermusikkfestival i Rosendal og bebuder sterkt fokus på komponistens kammermusikk, blant annet hans 8. strykekvartett som nettopp har tonene D, Ess, C og H som kjerne, men som her spilles av kammerorkesteret Allegria. Strykevartett nr. 4 og 13 står også på programmet, sammen med verker av hans landsmenn og samtidige Prokofjev, Stravinsky, Galina Ustvolvskaja og Krein, og inspirasjonskilden Musorgskij, samt etterkommere som Schnittke, Denisov, Silvestrov og Alexander Vustin. Blant årets musikere finner vi pianisten Marc-André Hamelin, fiolinisten Veriko Tchumburidze, bratsjisten Tabea Zimmermann, cellisten Clemens Hagen, klarinettist Anthony McGill og Quator Danel i tillegg til unge norske utøvere.

Fullstendig program finner du her.


Marianne Beate Kielland er en av årets attraksjoner på Fjord Cadenza. Foto: Liv Øvland

Fjord Cadenza
Skodje med omland, 10. – 18. august

«Verdas vakraste musikkfestival»; ikke så merkelig der den foregår i store deler av Møre og Romsdals naturskjønne omgivelser. Årets festival, den 26. i historien, blir den største så langt. Åpningskonserten byr på mezzosopranen Marianne Beate Kielland og det unge cellotalentet Birgitta Oftestad i samspill med TrondheimSolistene. Konserten gjentas i Molde dagen etter og de to solistene gir også gir en konsert senere i festivalen, i Storfjord. Kielland er også solist i konserten Ut mot havet på Parken kulturhus i Ålesund, blant annet med urfremførelse av Flint Juventino Beppes verk Operientes Mare. Festivalen byr også på fjordcruise med konsert i Olivingruva i Norddal og konsert på kaia i Geiranger. De minste får sitt i familieforestillingen Inne i Mozarts hode med Charlotte Fongen, vocal sound artisten Ruth Wilhelmine Meyer og Bjørnar Myhr. Og som seg hør og bør blir det Mountain Cadenza på Roaldshorn, dit man tar seg opp med gondol og kan oppleve trompetisten Ole Edvard Antonsen og festivalens internasjonale orkester.

Fullstendig program finner du her.


Koreaneren Seungju Bahg vant konkurransen i 2019. Foto: Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse

Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse
Oslo 13.-23.8 2019

I tillegg til å være en konkurranse tilbyr Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse et fyldig konsertprogram. Kjernen i programmet er selvfølgelig alle de åpne konkurranserundene. Semifinalen finner sted i Lindemansalen på Norges musikkhøgskole og finalen på Hovedscenen på Den Norske Opera & Ballett, da med Operaorkesteret dirigert av Risto Joost. I tillegg blir det mesterklasser og karriereveiledning på Kunsthøgskolen i Oslo, og konsert på Oscarshall. 3. oktober kan man i tillegg oppleve inntil åtte prisvinnere på konsert i Grieghallen i Bergen.

Fullstendig program finner du her.


Birgitte Christensen spiller tittelrollen i Aïda på Oscarsborg. Foto: ArteFact.

Oscarsborgoperaen
Drøbak 14.-24.8 2019

Giuseppe Verdi: Aïda
Oscarsborgoperaen gjentar i år en suksess fra 2010, Bentein Baardsons oppsetning av Verdis Aïda, som med sine mektige opptog og dramatiske handling kler denne utendørsarenaen spesielt godt. Birgitte Christensen synger tittelrollen, den islandske tenoren Kolbeinn Jon Ketilsson er Radamès, Siv Iren Misund er Amneris, Yngve Søberg synger Amonastro. I rollen som Ramphis høres Magne Fremmerlid som Ramphis og Eirik Roland Egeberg-Jensen som Kongen. Musikalsk ledelse er ved Jørn Fossheim. Og vi minner om at i år er båtkapasiteten il Drøbak vesentlig bedret…

Mer om forestillingen finner du her.


Arve Tellefsen har vært kunstnerisk leder for festivalen i 30 år. Foto: Marius Viken

Oslo kammermusikkfestival
Oslo 15. – 24. august

Norges første kammermusikkfestival feirer i år sitt 30-årsjubileum og åpnes av kunstnerisk leder gjennom alle disse årene, Arve Tellefsen. Åpningskonserten innledes med urfremførelse av Synne Skouens verk Han ville fly: Nawa in memoriam, til tekster av Fridtjof Nansen, og fortsetter med Beethoven, Rolf Wallin og Johan Svendsen. Fra 15. til 24. august vil festivalen markere jubileet i noen av Oslos flotteste konsertrom, fra Akershus Festning til Linderud gård. Flere av musikerne som deltok i begynnelsen har hatt fantastiske karrierer siden da, som Ole Edvard Antonsen, Vertavokvartetten og Truls Mørk. De er tilbake i år i et program som rommer både tradisjonsrik kammermusikk og nye uttrykk, fra Stravinskys Historien om en soldat med skuespillerne Mattis Herman Nyquist og Liv Ullmann (som djevelen!) til Ungdomssymfonikerne med Mahlers 9. symfoni.

Fullstendig program finner du her.


Foto: Lindesnes fyr.

Internasjonal Kammermusikkfestival
Lindesnes 30.08.– 01.09.2019

Internasjonal kammermusikkfest 2019

Kammermusikkfestivalen finner sted på Lindesnes fyr. I tre konserter på like mange dager fremføres verker av Grieg, Schnittke, Mozart, Sibelius.

For mer informasjon se her.