Til innholdet

NORSKE FESTIVALER 2017 : 2

Publisert: 12.06.2017



Omtale av norske festivaler i perioden juli – august. Oversikt over høstens festivaler kommer i slutten av juli.


AV MAREN ØRSTAVIK


Kammermusikk i Stavern
Stavern, 6. – 9. juli

De kaller seg «kammermusikk i Norges smilehull», og det er kanskje ikke helt uten grunn, for det handler om hyggelige og fine opplevelser i Stavern og Larvik i juli. Konsertene finner sted i de tradisjonsrike lokalene Malerisalen på Fritzøehus i Larvik og Kommandantboligen på Fredriksvern. Blant årets attraksjoner er konsertmiddagen på Hotel Wassilioff i Stavern, med musikerne Sveinung Bjelland, Per Arne Glorvigen, Atle Sponberg, Ann-Helen Moen og Arve Tellefsen, samt vinforedrag av Torkjell Berulfsen. Gå ikke glipp av soloppgangskonserten søndag 9. juli klokken 4 om morgenen med flere av de samme utøverne ved Minnehallen.


Lofoten kammermusikkfestival
Lofoten, 10. – 16. juli

Kammermusikkfestivalen i Lofoten har omorganisert seg til å alternere mellom kammermusikkfestival og pianofestival annethvert år. I sommer er det kammermusikken som står i sentrum, med blant andre Leif Ove Andsnes, Marianne Beate Kielland, Arve Tellefsen, Nils Mortensen og Engegårdkvartetten. Fra utlandet kommer blant andre pianistene Olli Mustonen og Lise de la Salle, samt Quator Danel. Blant de musikalske høydepunktene er urfremføringen av Ketil Bjørnstads nye verk Lofotoratoriet, som tematiserer Lofotfisket med tekster av Terje Johanssen, Ingrid Arctander, Johan Bojer, Jan P. Bahle, Ole H. Bremnes, Frank A. Jensen, Sølvi Ytterstad og Edgar Allen Poe, lørdag 15. juli i Lofotkatedralen i Kabelvåg.


Olavsfestdagene
Trondheim, 28. juli – 5. august

De mangfoldige Olavsfestdagene tar over Trondheim i slutten av juli, i år med mange store navn fra en rekke ulike sjangre. Åpningskonserten er en storslagen affære i Nidarosdomen, nemlig norgespremieren på et nytt verk av den skotske komponisten Alasdair Nicolson, Pilgrim. Stykket har fått tekst av Jon Fosse, og fremføres av de kritikerroste BBC Singers og TrondheimSolistene. Verket får sin urfremføring under St. Magnus International Festival bare noen uker tidligere. I tillegg kommer både Vamp, Laleh, Bjørn Eidsvåg med sin populære forestilling Etterlyst: Jesus, og teaterforestillingen Vinter av Jon Fosse. Dessuten kommer den verdenskjente russiske komponisten Sofia Gubaidulina med to verk som fremføres av Trondheim Symfoniorkester i Nidarosdomen.


Festspillene i Elverum
Elverum, 4. – 12. august

Festspillene i Elverum er knutepunktfestival for unge utøvere, med Ungdomssymfonikerne som sitt eget symfoniorkester. Trompetist Ole Edvard Antonsen ble utnevnt som ny kunstnerisk leder i fjor, etter 15 år med Vertavokvartetten. I år kommer blant andre guttesopran Aksel Rykkvin og fiolinist Catharina Chen, den russiske pianisten Evgeni Koroliov og sanger-saksofonist Håkon Kornstad. Gå ikke glipp av det nyskapendet ensemblet New Ideas Chamber Orchestra (NICO), som spiller det de kaller «progressiv klassisk», eller avslutningskonserten med Ungdomssymfonikerne og Tsjaikovskijs Klaverkonsert nr. 1 med Håvard Gimse.


Nordland Musikkfestuke
Bodø, 4. – 13. august

Nordland Musikkfestuke er blant landets største festivaler, og byr på både jazz, samtidsmusikk, folkemusikk, musikkteater, dans og pop/rock – og med klassisk som den viktigste bærebjelken. Åpningskonserten i 2017 er et gjevt besøk fra Wiener Staatsballett, som sammen med Nordnorsk Opera- og Symfoniorkester (NOSO), fremfører utdrag fra Svanesjøen, La fille mal gardée, Romeo og Julie og helt moderne verk av Europas ledende koreografer. I år som i fjor står dessuten barokkmusikken i en særstilling, med både orkesteret L’Arpeggiata, som denne gangen har fått med seg et knippe jazzmusikere til å gå løs på Händels musikk, og det solide Freiburger Barockorchester som fremfører Bachs Messe i h-moll sammen med Det Norske Solistkor. Gjermund Larsen er årets festivalprofil. Årets avslutningskonsert får ekstra smell i år når festivalsjef André Wallann Larsen drar opp fyrverkeri over Bodøsjøen.


Stavanger International Chamber Music Festival
Stavanger, 8. – 13. august

Stavanger internasjonale kammermusikkfestival er en av de mest etablerte vi har, opprettet i 1991. I dag er pianist Christian Ihle Hadland og fiolinist Jan Bjøranger kunstneriske ledere, og vekten ligger som vanlig på sterke, internasjonale kammermusikere – særlig strykere og pianister, samt en solid satsing på unge gjennom gode mesterklasser og barnekonserter. Blant årets utøvere er fiolinist Boris Brovtsyn, cellist Adrian Brendel, pianist Yejin Gil og dirigent Julian Wachner, i tillegg til hjemlige navn som Oslo Strykekvartett, Lars Anders Tomter, Camilla Kjøll og Arve Tellefsen. Festivalensemblet settes sammen av de deltagende musikerne, og repertoaret spenner fra Mozart til Nordheim og videre. Årets tema er «Revolusjon og reformasjon», i forbindelse med at det er 100 år siden den russiske revolusjonen og 500 år siden reformasjonen.


Rosendal kammermusikkfestival
Hardanger, 10. – 13. august

Leif Ove Andsnes’ nye kammermusikkfestival fant sted for første gang i fjor, til både kritikere og publikums begeistring. Den nybygde konsertsalen i låven på Baroniet Rosendal Avlsgård har fått digital klangforsterkning som gjør at lyden bærer bedre i det trekledte rommet. I fjor var oppmerksomheten rettet mot Schubert og året 1828, mens årets tema er Mozart! – med utropstegn. Andsnes lenker klassisisten til moderne tid ved å peke på hvordan Mozart utforsker instrumentenes muligheter, og har dermed bedt de inviterte musikerne å ta med seg ett soloverk fra det 20. århundret som viser hele instrumentets uttrykk. Det har satt Ligetis Sonate for solo bratsj (1991-94), Esa Pekka Salonens Yta III for cello (1987), og Takemitsus Entre Temps for obo (1986) på programmet. Blant årets utøvere er fiolinistene Tabea Zimmermann og Christian Tetzlaff, mezzosopran Anne Sofie von Otter, og hammerklaverutøveren Kristian Bezuidenhout – i tillegg til Andsnes selv, naturligvis.


Oscarsborgoperaen
Drøbak, 11. – 20. august

Årets opera på Oscarsborg er Carl Orffs Carmina Burana. Det står et solid kunstnerisk team bak årets oppsetning: Sjef for Det Norske Teatret, Erik Ulfsby, står for regien, og Belinda Braza har laget koreografien. Operaen er ikke en opera i tradisjonell forstand, men heller en rekke tablåer bygget på middelaldersanger og drikkeviser. Blant utøverne er sopran Alexandra Büchel, baryton Fredrik Zetterström og tenor Mathias Gillebo. I orkestergraven sitter selvfølgelig Oslofjord Kammerfilharmoni. Det går operaferge fra Oslo, som kan kjøpes i tillegg, ellers er det ferge fra Drøbak inkludert i billetten. Det er også mulig å bestille overnatting og bespisning på Oscarsborg.


Kon-Tiki Kammermusikkfestival
Bygdøy, 14. – 18. august

Musikersøsknene David og Julie Coucheron inviterer for syvende gang til sin intime Kon-Tiki Kammermusikkfestival i Norsk Maritimt Museum på Bygdøy. David er til daglig konsertmester i Atlanta Symphony Orchestra, mens Julie turnerer internasjonalt som pianist, underviser ved Kennesaw University i Georgia, og spiller i The Georgian Chamber Players. Sammen tar de med seg musikerkolleger til «gamlelandet», blant andre Elisabeth Pridgen (piano), Christopher Rex (cello), og Mark Holloway (bratsj). I tillegg medvirker sopran Mari Eriksmoen og fiolinist Christopher Tun Andersen. Programmet er kjent og kjært: Her kan man blant annet høre Mozart-arier, Brahms’ Sonatensatz, Wieniawski- og Halvorsen-capricer, Schuberts Trio nr. 1 og Schumanns Klaverkvartett i Ess-dur.


Oslo kammermusikkfestival
Oslo, 18. – 27. august

Som Norges eldste rene kammermusikkfestival, ble Oslo kammermusikkfestival, etter initiativ fra Arve Tellefsen, avholdt for første gang i 1989. Med konserter over hele byen, mange av dem i historiske lokaler som Akershus festning, Oscarshall og Gamle Logen, samt mer urbane steder som Bølgen og Moi Briskeby og  og Kavakava, er det virkelig en av de store Oslo-festivalene. Festivalen skilter alltid med en blanding av sterke, internasjonale solistnavn, norske ensembler og musikere på toppnivå, samt et knippe av våre yngste, mest lovende klassiske musikere. Gå ikke glipp av den fabelaktige pianisten Elisabeth Leonskaja i samspill med Borodin-kvartetten 23. august. Et annet høydepunkt er Stabat Mater-kveld med både Scarlatti og Pergolesis versjoner, samt urfremføring av Kjetil Bjerkestrands nye tonesetting, med blant andre Barokkanerne, Live Marie Roggen og Marianne Beate Kielland 25. august.


Legg igjen en kommentar