
NORSKE FESTIVALER – JUNI
Maren Ørstaviks omtale av årets norske juni-festivaler. Neste oversikt kommer i juli.

Hardingtonar
Nordheimsund, 7.-10. juni
Hardingtonar har funnet sted i Nordheimsund, komponisten Geirr Tveitts hjemsted, siden 1991. Målet er både å fremme Geirr Tveitts musikk, og å være et viktig sted å vise seg frem for unge talenter. I år blir det blant annet konsert med studenter fra Jiri Hlinkas klaverakademi, der Leif Ove Andsnes, Håvard Gimse og Marianna Shirinyan har undervist. Storkonserten Festtonarholdes av Bergen Filharmoniske Orkester fredag kveld, mens andre høydepunkter er Barokksolistene og Bjarte Eikes medrivende Alehouse Sessions, konsert med Nordic Voices, samt Vamp.

Operafest Røykenvik
Røykenvik, 7.-10. juni
Sopran Eli Kristin Hansveen tar med seg opera hjem til Randsfjorden, og inviterer til den første utgaven av Operafest Røykenvik i begynnelsen av juni. Her skal publikum kunne nyte Hadelands beste tilbud av lokal mat og kultur, i kombinasjon med artister i verdensklasse, hevder den nyfødte festivalen. Her blir det litt av hvert, fra musikk med damekoret Caldera via crossoverkonsert med musikk av blant andre Queen, Puccini og Pink Floyd, fremført av Hansveen selv og Knut Anders Sørum, til Operagalla med Sinfonietta Innlandet og dirigent Peter Szilvay.

Kirsten Flagstad Festival
Hamar, 14.-17. juni
Kirsten Flagstad-festivalen slår på stortrommen i år med urpremiere på kammeroperaen Testosteronav Lars Erik Holter og Frank Havrøy, med musikk av Trond Lindheim, i Hamar kulturhus 16. juni. Verket ligger i skjæringspunktet mellom teater, stand-up og opera, og ser med kritisk og humoristisk blikk på mannsrollen i 2018. Dagen før inviteres det til Mahler ved Mjøsa, med Bernt Ola Volungholen og lokale musikere, med Lieder Eines Fahrenden Gesellenog Kindertotenliederpå programmet. Konsertkonseptet Gullrekkapresenterer Didrik Solli-Tangen, Siri Kval Ødegård og Defrost Youth Choir.
Kon-Tiki Kammermusikkfestival
Bygdøy, 14.-17.juni
Søskenparet Julie og David Coucherons sommerfestival har i år flyttet fra sensommer til forsommer, og finner sted midt i juni på Norsk maritimt museum på Bygdøy i Oslo. Programmet består av klassisk og romantisk kjernerepertoar som Mozart, Beethoven Brahms og Schumann, med komponister som Anton Arenski og Alexander Glazunov som krydder. Med seg på utøversiden har de fått med seg Christopher Tun Andersen (fiolin), Julianne Lee (bratsj), Christopher Rex (cello), Joel Noyes (cello) og Elizabeth Pridgen (piano), som kommer sammen i ulike konstellasjoner over fire dager.

Horten kammermusikkfest
Horten, 21.-24. juni
Kari Ravnan er til daglig cellist i Oslo Filharmonien, men hun er også kunstnerisk leder for Horten kammermusikkfest. Over fire dager spiller ledende kammermusikere fra både Norge og utlandet intime konserter på Gamlehorten Gjestegård, Karljohansvern og andre lokaler i området. Barn og unge er viktige for festivalen, og alle under 12 slipper gratis inn på konserter.

Valdres sommersymfoni
22. juni – 2. juli
Valdres sommersymfoni består av klassisk musikkfestival og Nord-Europas største kurs for klassiske musikktalenter i alderen 6-28 år. Med Guro Kleven Hagen som kunstnerisk leder presenterer festivalen rundt 30 større og mindre konserter i alle Valdres’ kommuner, fra kirker og museer, til folkehøgskoler og offentlige uteplasser. Årets åpningskonsert er ved Det Norske Kammerorkester, med musikk fra Grieg til tango. Andre høydepunkter er Christian Ihle Hadlands tolkning av Bachs Goldbergvariasjonene, Quator Ebene, historiker Erling Sandmos gjennomgang av første og andre Wienerskole, og Beethoven-kveld der Guro Kleven Hagen, Jakob Koranyi og Marianna Shirinyan spiller «Erkehertug-trioen» opus 97.

Festspillene i Nord-Norge
Harstad, 23.-30. juni
Festspillene i Nord-Norge ble arrangert for første gang i 1965 og blander på tvers av sjangere musikk, scenekunst og visuell kunst gjennom en hel uke i Harstad. I år har festivalen initiert et større samarbeidsprosjekt, Solnatt, der en rekke nordnorske musikere og tekstforfattere har kommet sammen for å videreføre vuggevisetradisjonen. Til sammen er det blitt til 17 nye godnattsanger på norsk, nordsamisk, sørsamisk og engelsk, og sangene fremføres i samarbeid med Nordnorsk Opera og Symfoniorkester. I tillegg blir det stedsspesifikt teater i dagligvarebutikken med Heine Avdal og Yukiko Shinozakis, interaktiv, groovebasert musikk med bandet Jazz & Fly Fishing, samt et gjensyn med danseforestillingen Patina, denne gangen med dansere rekruttert gjennom det eksisterende turnmiljøet i Midt-Troms som var på høyden i 1960- og 1970-årene.

Fjord Classics
Sandefjord, 26.-29. juni
Da Vestfoldfestspillene måtte kaste inn håndkleet og legge ned i 2017, så det mørkt ut for nykommeren Fjord Classics, som i 2017 utgjorde den klassiske delen av festspillene. Festivalledelsen har tross problemene greid å skaffe tilstrekkelig økonomisk støtte til å arrangere på nytt i år. Kunstnerisk leder Lars Anders Tomter og festivalsjef Sean Lewis inviterer til et velkomponert program med vekt på kammermusikkens kjernerepertoar: Haydn, Mozart, Schumann og Schubert – og balanserer det elegant ut med mye ny musikk av danske Bent Sørensen, samt innslag av Luciano Berio, Morton Feldman og Rolf Wallin. Blant årets utøvere er Den danske strykekvartett, tenoren Bror Magnus Tødenes, den nyslåtte barytonen Aksel Rykkvin, cellisten Sandra Lied Haga og den svenske trompeteren Håkan Hardenberger. Flere av utøverne går dessuten sammen og danner et eget festivalensemble for anledningen.

Risør Kammermusikkfest
Risør, 26. juni – 1. juli
Etter en dramatisk runde med avlysning og gjenopptagelse av Risør Kammermusikkfest i 2017, ser det ut til at festivalen har landet på beina. Med ny festivalsjef i fjor, Eirik Raude, tok programmeringen en litt ny retning, og i år, sammen med fiolinist Christian Tetzlaff som kunstnerisk gjesteleder, fortsetter de utviklingen. Her er mindre av det strykerdrevne kjernerepertoaret (selv om det fortsatt er klart og tydelig til stede) og mer frittstående attraksjoner, som klaverduo mellom Saskia Giorgini og Christian Eggen, lieder fremført av Ingeborg Gillebo, ny musikk med Det norske blåseensemble og Nordic Voices, og komponistkombinasjoner som Grieg og Ysaÿe, Bach og Kurtág, Maja Ratkje og Franz Schubert. «Hjemme hos»-konsertene utgjør en interessant søyle i programmet, med intimkonserter med musikere som Håvard Gimse, Vertavokvartetten og komponist og musiker Frode Fjellheim.

Sommerkonsertene i Vigelandsmuseet
Oslo, søndager, juni – september
Som vanlig arrangerer fiolinist Ole Bøhn uhøytidelige, varierte og stemningsfulle sommerkonserter i Borggården på Vigelandsmuseet. Konsertene er hver søndag sommeren igjennom og presenterer klassisk musikk, og noe jazz, på høyt nivå med norske og internasjonale utøvere. Billetter selges for 220 kroner fra kl. 12 på konsertdagen, og billetten gjelder både for museet og konserten. Programmet lanseres i mai.