Til innholdet

NORSKE JUNI-FESTIVALER

Publisert: 29.05.2019



Da er juni kommet og festival-Norge øker takten betraktelig. Som vanlig er vi usikre på om vi har full oversikt, så informasjon om norske klassiske festivaler som ikke står på listen mottas med takk.

Hardanger musikkfest ledes av Therese Birkelund Ulvo og Tora Augestad

Hardanger musikkfest
Ullensvang 5.-10. juni

Hardanger musikkfest finner hvert år sted i fem dager rundt pinse, og der dermed en av få festivaler som «flytter på seg» fra år til år. Det gjør også musikerne, som har konserter på en rekke arenaer i Eidfjord, Odda og Ullensvang. Så at årets tema er «Vandring» er ikke helt upassende. I alt 27 musikere og ensembler gjester festivalens i alt 30 arrangementer. En sentral plass har musiker og komponist Benedicte Maurseth fra Hardanger, som leverer et stort bestillingsverk, Hárr, som fremføres i både Eidfjord, Odda og Kinsarvik kirker.

Fullt program finner du her.


Top of the World Piano Competition 2019
Tromsø, 15.-21.juni

En pianokonkurranse er en tevling, men rundt store konkurranser skjer det så mye konsertviksomhet at det er naturlig å ta begivenhetene med i en festivaloversikt. Verdens nordligste pianokonkurranse arrangeres i år for sjette gang. 213 søkere har meldt seg fra 41 land. 24 av dem har kvalifisert seg til 1. runde i Tromsø, hvorav en nordmann, Lars Fredrik Nystad. Noe program for konkurransen er foreløpig ikke tilgjengelig, så her gjelder det å følge med på konkurransens nettside.


Julie og David Coucheron står til rors på Kon-Tiki Kammermusikkfestival

Kon-Tiki kammermusikkfestival
Oslo, 16.-17 og 19.-20. juni

Kon-Tiki kammermusikkfestival finner sted i Norsk sjøfartsmuseumm vis-à-vis Kon-Tiki-museet på Bygdøy. Årets festival er den niende og det er som alltid søskenparet David og Julie Coucheron som er kunstneriske ledere. De stiller også som musikere sammen med venner fra både Norge og Atlanta, Georgia, der de oppholder seg til daglig. Av årets høydepunkter kan nevnes Schuberts Forellenkvintett og en kammerversjon av Gershwins Rhapsody in Blue.

Fullt program finner du her.


Kirsten Flagstad Festival
Hamar, Kirsten Flagstad Museum, 16.-23. juni

Kirsten Flagstad Festival feirer det 20. århundres store sopran i hennes barndomshjem på Hamar, som nå huser Kirsten Flagstad Museum. I tilsammen 23 arrangementer, som spenner over alt fra operakonserter, festivalgudstjeneste, grammofonkåseri, Maria Callas-film, småkonserter, barneprogam, billedutstilling og operapub kan man stifte bekjentskap med både kjente og nye norske operasangere og kunstnere.

Program finner du her.


Ole Bøhn har ledet Sommerkonsertene i Vigelandsmuseet siden 2009.

Sommerkonsertene i Vigelandsmuseet
Oslo, 16.juni – 2. september

Sommerkonsertene i Vigeland-museet i Oslo blir arrangert hver søndag fra 16. juni til 2. september. Av årets musikere kan nevnes gamle kjenninger som Sigmund Groven, pianisten Ivar Anton Waagaard og fiolinisten Henning Kraggerud. «Vigeland-debutanter» i år er pianisten Joachim Carr, den første norske vinneren av Den internasjonale Grieg-konkurransen i Bergen og cellisten Haram Meltzer fra Israel. James Dong fra Australia vant nylig 2. pris som bratsjist ved Vienna Classic Strings-konkurransen. Av annet program kan nevnes Opera med mer med Gjøril Songvoll, Leipzig Strykekvartett, pianisten Christian Ihle Hadland, Ophelia Ragtime Orchestra og Magnolia Jazzband. Og, ikke minst, seriegeneralen selv, Ole Bøhn i samspill med sin makker gjennom 49 år, Einar Steen- Nøkleberg.

Program finner du her.


Kari Ravnan er kunstnerisk leder av Horten Kammermusikkfest. Foto: Horten kammermusikkfest

Horten Kammermusikkfest
Horten 20.- 23. juni

Horten Kammermusikkfest feirer i år tiårsjubileum og dette feires med å utvide antall musikere under festivalen. Av musikere kan nevnes fiolinistene Elise Båtnes, Atle Sponberg, Emi Ohi Resnick (USA/NL), bratjsistene Ettore Causa (Italia/USA) og Silvia Simionescu (Romania/Franrike), cellistene Kari Ravnan, og Louisa Tuck, pianisten Ieva Jokubaviciute (Litauien/USA), Per Hannisdal – fagott, Nicolas Fleury – horn (FR/Aus), Niek de Groot- kontrabass (NL) og ikke minst sopranen Ann-Helen Moen. I tillegg kommer vinnerne av Midgardkonkurransen: Elias og Andreas Grimstad, bratsj og Aurora Blåsekvintett fra Norges musikkhøgskole.

For program, se her.


Guro Kleven Hagen. er kunstnerisk leder for Sommersymfonien. Foto: Cathrine Dokken

Valdres sommersymfoni
Valdres, 21.juni – 1.juli

Valdres sommersymfoni  feirer i år sitt 25-årsjubileum. Festivalen startet som et sommerkurs for musiserende barn, hvilket fortsatt er en viktig bestanddel, men festivalen har stadig vokst og kommet opp på et høyt internasjonalt nivå på både musikere og programmering. I løpet av et 30-tallskonserter, rundt om i praktisk talt hele Valdres, kan man i år oppleve musikere som Leif Ove Andsnes, Eivind Holtsmark Ringstad, Lars Anders Tomter, Eldbjørg og Ragnhild Hemsing, Henning Kraggerud, Francisco López, Mari Eriksmoen, festivalsjefen Guro Kleven Hagen og hennes kolleger i Operaorkesteret, og, ikke minst, fremtidens solister; festivalens såkalte Papillon-deltakere, håndplukket ungt talent.

Program finner du her.


Maria Utsi er direktør for Festspillene i Nord-Norge. Foto: Roger Hennum

Festspillene i Nord-Norge
Harstad, 22.-29. juni 2019

Festspillene i Nord-Norge har som ambisjon både å bli verdens viktigste festival for det sirkumpolare nord og å profilere landsdelens kunst- og kulturliv. Festspillene inviterer til samarbeid på tvers av den nordlige verden og satser på å bli en nettverksbygger for den arktiske kulturbransjen, blant annet gjennom utdeling av økonomisk støtte til aktiviteter i landsdelen. Årets svært omfattende program bære preg av dette, med et stort mangfold av kulturuttrykk innen musikk, litteratur, billedkunst m.v. fra både den nordlige halvkule og land lenger sør.

Program finner du her.


Marianne Beate Kielland er årets kunstneriske leder i Risør kammermusikkfest. Foto: Liv Øvland

Risør kammermusikkfest

Risør, 25.-30. juni

Risør kammermusikkfest har vært arrangert siden 1991 og befinner seg i toppsjiktet av norske sommerfestivaler. Etter en omorganisering for to år siden opererer festivalen med ny kunstnerisk leder hvert år. I år er det vår internasjonale stjerne-mezzosopran Marianne Beate Kielland som har lagt opp et program med mye vekt på vokalmusikk, men også med det hun mener er tradisjonell Risør-festivalmusikk av beste merke. Av høydepunkter kan nevnes avslutningskonserten, Mahlers Das Lied von der Erde, der de fleste av årets festivalmusikere medvirker – også kunstnerisk leder.

Program finner du her.