Til innholdet

ONLY CONNECT: FROM A SAFE DISTANCE

Publisert: 20.04.2020Festival-Norge fikk et kraftig skudd for baugen 12. mars, og foreløpig er det frem til 15. juni ikke lov med arrangementer som samler folkemengder. Det første større kunstmusikkevenementet som har fått tid til å omstille seg til den nye situasjonen, er nyMusikks festival med det for tiden lite passende navnet Only Connect. De har på disse ukene endret hele festivalen til en rent digital versjon, som har fått det passende navnet Only Connect 2020: From A Safe Distance.

I løpet av dagene 23.-25. april går hele festivalen på nett. Kunstnerisk leder i nyMusikk, Bjørnar Habbestad, forklarer avgjørelsen med å gjøre festivalen digital:

– Å avlyse en festival er ikke bare et tap for publikum, det visker også ut arbeidet til en mengde kunstnere. Derfor har vi spurt oss selv og musikerne, komponistene og lydkunstnerne hvordan vi kan snu denne uvirkelige situasjonen til noe nytt. Resultatet er et svært flerstemt svar på spørsmålet «Hva kan en festival være?» Vi får avstandsbaserte verk og dagsaktuelle kommentarer til vår nye hverdag, refleksjoner av komposisjons- og innstuderingsprosesser, øvelser for et innstengt publikum og intime klangportrett spilt inn tett innpå utøveren. Slik blir den digitale festivalen ikke et nostalgisk forsøk på å gjenskape konsertsalens magi, men en presentasjon av et nytt innhold for et nytt medium og en ny situasjon. Vi er svært takknemlig for vårt fantastiske nettverk av norske og utenlandske kunstnere som har bidratt på svært kort varsel.

Programmet består av en rekke videoer, som rommer helt nye komposisjoner, et blodferskt digitalt duo-møte, nyinnspilte musikkvideoer, en kollektiv videodagbok og intimkonsert i et flygel. Et verk, nyskrevet for anledningen av Oslo Sinfoniettas kunstneriske leder Christian Eggen, er Trii in isolamento der tre trioer spiller inn sine bidrag adskilt fra hverandre. Den belgiske fløytisten Michael Schmid har laget en instruksjonsvideo med pusteøvelser for å hjelpe publikum gjennom karantenetider og gi dem en ekstra energiboost. Bassist Christian Meaas Svendsen og gitarist Ole Martin Huser-Olsen har spilt inn et psykedelisk og støyende improsett, med en avstand på 457 kilometer.

På programmet står også Andreas Borregaard & James Black (DK), Aviva Endean (AU), Dafne Vicente-Sandoval (FR), Insub Meta Orchestra (CH), Jen & AM The Destroyers, Lo Kristenson + Tove Bagge + Vilde&Inga (NO/SE), Knut Olaf Sunde, Magda Mayas (DE), Martin Hirsti-Kvam, Mauro Lanza & Olivier Pasquet (IT/FR), My Hellgren (SE), Skogen (SE), Tøyen Fil og Klafferi og Tyler Futrell.

Festivalen er tilgjengelig her, der nytt program blir publisert daglig kl. 12:00.

Alle festivalens komponister og utøvere er honorert. I likhet med andre digitale konserter, legger nyMusikk ut et VIPPS-nummer (nederst på siden), der man kan legge inn et valgfritt beløp. Vi oppfordrer våre lesere til å benytte seg av denne betalingsordningen for å kompensere festivalens manglende billettinntekter.