Til innholdet

7089 visninger

Kammermusikkfestivalen i Stavanger



STAVANGER KAMMERMUSIKKFESTIVAL
04.-09. AUGUST 2020

I 2020 feirer festivalen 30 år, men aller mest skal vi feire 250-årsjubileet for Ludwig van Beethovens fødsel og trekke linjer bakover og fremover i musikkhistorien fra den tyske mester. Komponister som Bach og Mozart er åpenbaringens genier, men markerer også slutten på de stilistiske epokene de fødtes inn i; epoker de førte til sitt høydepunkt og strålende endelikt. Beethoven åpnet derimot dører som fortsatt smeller og ikke lar seg lukke. Men hvor kom Beethoven fra, hvem virket sammen og samtidig med ham og hvem tok over stafettpinnen? Beethoven låses ofte til en karikatur av den romantiske skikkelse i evig kamp for sannhet og forløsning, men han kunne også komponere med lett penn og skrive elegante verker hvor man klart kan høre inspirasjonen fra hans to store idoler, Händel og Mozart. Disse to får vi også høre i år, i likhet med mange andre fra denne gylne tidsalderen.

Vi er så glade for at vi i år kan invitere dere til festival tross i COVID-19, vi har redigert festivalen noe slik at den kan gjennomføres koronavennlig.

Til å synge og spille for oss har vi plukket med oss noen av Europas mest formidable sangere; Mari Eriksmoen og Yngve Søberg. Stjernefiolinistene Johan Dalene og Henning Kraggerud besøker oss i år igjen, og får besøk av multiinstrumentalisten Stian Carstensen som skal sjonglere alt fra Mozart til Horowitz. Men først og fremst skal vi fordype oss i Beethoven og perioden vi har valgt som tema for årets festival: Romantikkens fødsel.

Så hva vil vi få høre? Beethoven uttrykte umåtelig begeistring for Händel og skal ha uttalt: «Händel er den største av alle komponister… jeg vil blotte mitt hode og knele for hans grav.» Arier av Händel hører vi i tospann med en annen skikkelse som er umulig å komme unna når vi snakker om Beethoven: Mozart, og hans fantastiske strykekvartetter.

Hvor gikk veien videre fra Beethoven? Schubert er umulig å komme utenom. Schuberts siste leveår var preget av en nærmest eksistensiell nød, kronet med den tyngende og samtidig fortryllende sangsyklusen Winterreise. Schubert er ikke kjent for sitt virtuoseri, men kombinerer briljans og inderlighet i fløytevariasjonene over sin egen sang «Trockne Blumen». Og til avslutning hører vi et av hans lyseste og mest engleaktige verker: Oktetten i F-dur for strykere og blåsere.

Romantikken gikk videre i mange former, både under og etter Beethoven. Vi skal raskt, men subtilt berøre alt fra Arvo Pärts lengselsfulle stillhet, barnegeniet Mendelssohn, Johan Svendsens mange ikke-musikalske romanser og Rossini og Paganinis virtuoseri. Milan Kundera har skrevet en av den moderne litteraturens vakreste passasjer hvor han fletter sammen finalen i Beethovens siste pianosonate med opplevelsen av å se sin egen far langsomt forlate livet. Både tekstutdraget og hele sonaten blir å høre i St. Petri onsdag kveld.

Det blir også i år to ulike unike barneforestillinger, en i Stavanger og en på Bryne, både til barnefamilier og SFO. Vi gir også regionens ungdom en gave ved å arrangere en gratis utendørskonsert med indiebandet TØFL. Det blir også i år yogakonsert, denne gangen med dyktige lokale krefter, det blir pubkonserter med multitalentet Stian Carstensen, fagprat om Stavangers kulturhistorie de siste 30 årene ved Nina Tjomsland og Per Dahl. Og vi inviterer til en unik konsert med Susanna Wallumrød som fremfører ‘Song for Europe’ komponert spesielt for henne og kontrabassist Dan Styffe, av den britiske samtidskomponisten Laurence Crane.

 Vi arrangerer konserter i flere kommuner i Rogaland og finner særlig at våre vakre kirkerom egner seg til festivalen, om det så er klassisk eller samtidsmusikk som spilles. Festivalen presenterer 26 arrangementer i løpet av de seks dagene den varer. Det gledes!
Velkommen til Stavanger og Stavanger Kammermusikkfestival!

Årets festival:

Detaljert program ligger på våre nettsider: www.kammermusikkfestivalen.no

Hjertelig velkommen til ny festival!