Til innholdet

3789 visninger

Kultureltinitiativ



MIDTÅSEN KULTURFESTIVAL 5. – 19. JULI

Naturelskeren Beethoven ville frydet seg på Midtåsen – vandret over den grønne broen til scenen ved bekken, lyttet på nattergalen – og frydet seg over at folk samles på landet! Inspirasjonen man finner her er kilde til de vakreste pastorale verk!


Ved fullmånen ville han nytt utsikten til universet – høyt over den vakre, gullfargede fjorden – og sikkert fått inspirasjon til å komponere en sonate om månens praktfulle skinn.

Det er klart for en ny spennende musikkfestival på Midtåsen i perioden 5. til 19. juli. 36 forestillinger med utgangspunkt i den store mesterens 250-års jubileum venter dere alle – barn som voksne. Dere er hjertelig velkommen!

Billettsalg på hjertnes.no og Norli bokhandel. 

Da Ludwig van Beethoven reiste til Wien i 1792 var han kjent som den største virtuos på hammerklaver. Hammerklaveret presenterer vi derfor med stor glede i 4 konserter – også i sonater sammen med cello og fiolin. Opus 1 for klavertrio bør selvsagt være med, og det blir kvartetter og kvintetter – både av mesteren selv og av komponister som var inspirert av ham. Et av verdens absolutt mest spilte og populære klassiske musikkstykker – Måneskinnssonaten – har gitt navnet til åpningskonserten under den store festivalen! Vi innrømmer gjerne at vi fikk gåsehud da vi oppdaget at det faktisk er fullmåne på åpningsdagen av festivalen – og det i Beethovens jubileumsår!

Konserten Måneskinnssonaten har blitt en svært populær tradisjon under festivalen på Midtåsen – og hvert år starter konserten med den velkjente førstesatsen fra sonaten. 5. juli i år gjør vi også det, samt serverer dere et utsøkt knippe med det beste av måneskinns-, kvelds- og sommersanger fra den klassiske musikkverdenen, musikaler og herlige sanger og viser. Alt framført av sangerne Désirée Baraula, Gro Bente Kjellevold, Ingvild G. Loen, Mathilde S. Marjavara, Silvia Moi, Jørgen Backer, Magnus D. Kjeldal, Magnus Staveland og pianist Ivar Anton Waagaard. Siden Beethoven elsket de franske idealer får Debussys Clair de lune sin velfortjente plass i starten av andre avdeling.

I dette spesielle året ønsker vi også å gjøre et kjempestunt: VI VENTER PÅ FULLMÅNEN!

Når fullmånen står rett over fjorden og farger denne i gull, ved 01-tiden, spiller Tor Espen Aspaas alle 3 satsene av Måneskinnssonaten – i den mest praktfulle scenografi, lyssetting og utsikt! EN “ONCE IN A LIFETIME–OPPLEVELSE”!


Beethovens opus 1 nr. 1 er et perfekt åpningsnummer i konserten med Grieg Trio den 7. juli. I tillegg spiller de den storslåtte Trio opus 97 – Erkehertugen. Schostakovitsj var en stor beundrer av Beethoven – og det passer derfor utmerket å spille hans flotte Trio nr. 1 opus 8 ved siden av Beethovens to verk. Grieg Trio ble dannet i 1987 og er et av landets ledende kammermusikkensembler. Sølve Sigerland, fiolin, Ellen M. Flesjø, cello, og Vebjørn Anvik, klaver, har vunnet en rekke priser og turnert i store deler av verden.


Den 9. juli slutter de to fremragende unge strykerne Sonoko Miriam Welde, fiolin, og Eivind Holtsmark Ringstad, bratsj, seg til Grieg Trio i konserten Schhh! Klaverkvintett! Schhh! er ikke ment som en hysjing, men indikerer at de to kvintettene som fremføres er komponert av Schostakovitsj – op. 57 i g-moll – og Schumann – op. 44 i Ess-dur. Sonoko Miriam Welde vant i sin tid Virtuos på NRK, studerer for tiden i Berlin og har spilt ved en rekke internasjonale festivaler – både som solist og kammermusiker. Eivind Holtsmark Ringstad var vår Fokusmusiker for to år siden. Han har også vunnet Virtuos og ble den første norske vinneren av Eurovision Young Musicians. BBC knyttet ham til seg som sin New Generation Artist i perioden 2016 – 2018.


Hammerklaver og cello er tittelen på konserten i Midtåsen skulpturpaviljong den 11. juli. Tor Espen Aspaas trakterer Beethovens instrument. Sammen med Kjersti Rydsaa på cello framfører de de to første sonatene for cello og klaver av Beethoven – op. 5 nr. 1 og 2 fra 1796. Aspaas er professor ved Norges musikkhøgskole og skriver på en doktoravhandling om Beethovens improvisasjonskunst. Rydsaa er en ettertraktet kammer- og orkestermusiker, og sammen har de vært kunstneriske ledere for Vinterfestspill i Bergstaden i flere perioder – sist gang ved 20-års jubileet i 2019.

Man skal lete lenge etter mer beroligende og meditativ musikk enn Beethovens langsomme satser. Årets Silence Concert er derfor viet hans verker. Stille konserter med fokus på en mann som var døv? Det gir anledningen en svært spesiell dimensjon. Hammerklaveret er sentral i disse konsertene – og ikke minst hammerklaverets Grand Old Lady, Liv Glaser.

Liv Glaser framfører to langsomme satser fra klaversonatene, og har med seg den unge fiolinisten Edvard Erdal i to langsomme satser fra fiolinsonatene. Erdal er konsertmester 2 i Den Norske Operas Orkester og medlem av strykekvartetten Opus13. Rolig musikk av Beethoven i rammene av Knut Steens marmorskulpturer, i pakt med naturen og universet – en stor meditativ opplevelse.

Det er ingen tvil om at vi i år har fokus på Wienersk gullalder! I tillegg til Beethoven så tilhører i høyeste grad Mozart og Schubert også til i denne fantastiske perioden. Beethovens An die ferne Geliebte regnes som den første sangsyklusen som ble komponert, og her presenteres den i godt selskap med utdrag fra blant annet Schuberts Winterreise og frittstående sanger av Mozart. Søndagskvelden den 12. juli blir en hyllest An die Musik med sangerne Jørgen Backer, Magnus Staveland, Gro Bente Kjellevold, Invild G. Loen, Silvia Moi, fiolinisten Edvard Erdal og pianistene Ivar Anton Waagaard og Tor Espen Aspaas.


Hemsing og Aspaas tar oss med på en reise Fra Beethoven til Myllarguten den 16. juli.

Ragnhild Hemsing er den eneste norske musikeren som er blitt tildelt Beethoven-Ringen – en årlig pris som deles ut av Bürger für Beethoven i Bonn. Beethoven war ein Rheinländer – og Myllarguten var en mester i Reinlendere, noe Ragnhild Hemsing gir gode eksempler på ved å spille både fiolin og hardingfele. Med godt tonefølge av Tor Espen Aspaas på klaver kan vi glede oss til musikk av Beethoven, Grieg og tradisjonelle slåtter.


Det er alltid en fryd å presentere nye, unge fremadstormende musikere under Midtåsen kulturfestival – i år en hel kvartett. Opus13 består av primarius Sonoko Miriam Welde, Edvard Erdal, fiolin, Michael Grolid, bratsj og Daniel Thorell, cello, og er oppkalt etter Felix Mendelssohns lidenskapelige strykekvartett i a-moll. Michael Grolid er student ved Karajan-akademiet i Berlin og Daniel Thorell går på diplomstudium på Norges musikkhøgskole og er med i cellisten Gautier Capuçons Classe d’Excellence. Den 17. juli framfører de i tillegg til sin «tittelmelodi», Joseph Haydns strykekvartett op. 20 nr. 2 og Beethovens op. 135.

Tradisjonen tro blir det også i år Operetteaften i Arnebergstuen på Midtåsen – den 8. juli – og Fransk aften i Bankettsalen på Scandic Park Sandefjord på den franske nasjonaldagen den 14. juli! Svært mange setter pris på tilbudet om en aften med flotte 5-retters menyer fra kjøkkensjefene på Park Hotel og Unike Hoteller – og med god underholdning fra våre sangere og pianist mellom hver rett. Så populært er det blitt, at vi nå opererer med venteliste til begge temakveldene denne sommeren.


PROGRAMMET

Søndag  5. juli 

kl 21.00:         Måneskinnssonaten – parken på Midtåsen

Festivalens sangere og pianister

                        Ved fullmånen ca kl. 01.00 – hele Måneskinnssonaten

Tirsdag  7. juli 

kl 12.00:         Cafékonsert

kl 17.00:         Nypremiere: Hans og Grete

kl 19.00          Grieg Trio – Hjernes kulturhus

                        Beethoven og Schostakovitsj

Onsdag  8. juli

kl 12.00          Cafékonsert

kl 17.00          Premiere: Ludvig og Ludwig – to naturelskere!

kl 19.00          Operetteaften – Arnebergstuen (venteliste)

Torsdag 9. juli 

kl 12.00          Cafékonsert

kl 17.00          Hans og Grete

kl 19.00          Schhh! Klaverkvintett! Grieg Trio m/Sonoko M. Welde, fiolin og

Eivind H. Ringstad, bratsj – Hjernes kulturhus

Schumann og Schostakovitsj

Fredag   10. juli

kl 12.00          Cafékonsert

kl 17.00          Ludvig og Ludwig – to naturelskere!

Lørdag   11. juli 

kl 12.00          Cafékonsert

kl 15.00          Hammerklaver og cello – Tor E. Aspaas og Kjersti Rydsaa

Midtåsen skulpturpaviljong

kl 17.00          Hans og Grete

Søndag   12. juli

kl 12.00          Cafékonsert

kl 15.00          Silence Concert – Liv Glaser, hammerklaver og Edvard Erdal, fiolin

Meditative Beethoven – Midtåsen skulpturpaviljong

kl 17.00          Ludvig og Ludwig – to naturelskere!

kl 19.00          Wienersk gullalder – Hjernes kulturhus

Tirsdag  14. juli

kl 12.00          Cafékonsert

kl 17.00          Ludvig og Ludwig – to naturelskere!

kl 19.00          Fransk aften – Bankettsalen, Scandic Park Sandefjord

Onsdag  15. juli

kl 12.00          Cafékonsert

kl 17.00          Hans og Grete

Torsdag 16. juli

kl 12.00          Cafékonsert

kl 17.00          Hans og Grete

kl 19.00          Hemsing og Aspaas – Hjernes kulturhus

Fra Beethoven til Myllarguten

Ragnhild Hemsing, fiolin og hardingfele, Tor E. Aspaas, klaver

                       

Fredag   17. juli

kl 12.00          Cafékonsert

kl 17.00          Ludvig og Ludwig – to naturelskere!

kl 19.00          Opus13 – Hjernes kulturhus

                        Haydn, Beethoven og Mendelssohn

Lørdag   18. juli

kl 12.00          Cafékonsert

kl 15.00          Silence Concert – Liv Glaser, hammerklaver og Edvard Erdal, fiolin

Meditative Beethoven – Midtåsen skulpturpaviljong

kl 17.00          Hans og Grete

Søndag   19. juli

kl 12.00          Cafékonsert

kl 15.00          Silence Concert – Liv Glaser, hammerklaver og Edvard Erdal, fiolin

Meditative Beethoven – Midtåsen skulpturpaviljong

kl 17.00          Ludvig og Ludwig – to naturelskere!


MIDTÅSEN BARNEFESTIVAL – 7. – 19. JULI

Vi synes det kanskje kunne bli litt vel sært å lage en barneforestilling om Ludwig van Beethoven – inntil Ludvig dukket opp i tankene våre. Riktig – han i Flåklypa! Hva om de to naturelskerne plutselig møtte hverandre ved tjernet på Midtåsen? Det kunne bli kjempemorsomt! Og etter hvert ble det bare mer og mer morsomt – ja, rett og slett et kjempestort bursdagslag: Beethoven 250 år, Kjell Aukrust ville ha fylt 100 år i år – og Hold Norge Rent! – som Ludvig var frontfigur for – fylte nettopp 50 år!

Aukrust-stiftelsen var overbegeistret over ideen, og Hold Norge Rent! synes det er fantastisk at vi fokuserer på miljøvern gjennom barneforestillinger med to verdensberømte personligheter som Ludvig og Ludwig. Magnus D. Kjeldal er Ludvig og pianisten Marius Astrup Thoresen er Ludwig. I tillegg til de to blir det mange unge musikere, sangere og en rekke dyr. Gled deg til Kakaduene skal danse og alle nevøene og niesene til Solan dukker opp!

I år kan du også treffe søsknene Hans og Grete som bor ute i skogen på Midtåsen. De leker og koser seg til lystig sang, men må også bidra med å strikke og binde sopelimer så familien kan tjene penger til mat. En dag blir de sendt ut i skogen for å plukke bær – de går seg vill – og sovner til slutt under et stort tre. Mens de sover passer Jon Blund og skogenglene på dem, men når de våkner får de seg en stor overraskelse….. Da møter de plutselig den verste av alle hekser – KNASKEMUTTER! Hun som forhekser alle barn og steker dem som pepperkaker i sin store bakerovn. Spennende å se hvem som lager den fineste kaken til slutt….

Hans og Grete er bygd på Brødrene Grimms eventyr, og som Engelbert Humperdinck satte musikk til. Gro Bente Kjellevold synger rollen som Hans, Silvia Moi er Grete, Mathilde S. Marjavara er Moren, Jørgen Backer er Faren, Jon Blund og Gry Lystig spilles av Ingvild G. Loen og Désirée Baraula er den skumle heksen. Markus Kvits tar seg av akkompagnementet på klaver og regien er ved Arild Helleland. Marit Thoresen lager koreografien til alle heksene, englene og pepperkakebarna fra Spotlight dansestudio.

Hans og Grete:                                 7. – 9. – 11. – 15. – 16. – 18. juli kl 17.00

Ludvig og Ludwig – to naturelskere!: 8. – 10. – 12. – 14. – 17. – 19. juli kl 17.00

BILLETTPRISER

Kr 150,- – Forestillingene i Midtåsen Barnefestival
Kr 200,-/100,- – Cafékonserter (billettene selges på stedet)*
Kr 200,- – Konsertene i Midtåsen skulpturpaviljong.*
Kr 300,- – Måneskinnssonaten, parken Midtåsen*
Kr 350,- – Konsertene i Hjertnes*
Kr 995,- – Fransk aften og Operetteaften! – 5 retters meny og underholdning (eks. drikke) (venteliste)

*Barn/unge under 18 år: kr 100,-

Billettsalget starter den 2. juni hos Norli bokhandel, Storgaten 9, Sandefjord og på Hjertnes kulturhus – tlf. 33416760 eller hjertnes.no

CAFéKONSERTGRUPPER

Fire grupper med utøvere gir dere årets Cafékonserter. Her tar våre sangere og pianister også med seg Årets talenter – Rebecca Nøstrud Isaksen, fiolin, Sina Lauvålien, bratsj, Jakob Bjønnes og Samuel Sabbah klaver – i konsertene.

Café Midtåsen  7. – 14. og 18. juli – Mathilde S. Marjavara, Jørgen Backer, Markus Kvits

Café Mezzo        8. – 12. og 17. juli – Désirée Baraula, Gro Bente Kjellevold, Markus Kvits

Sommercafé     9. – 16. og 19. juli – Ingvild G. Loen, Magnus D. Kjeldal, Anders Gleditsch

Wienercafé     10. – 11. og 15. juli – Silvia Moi, Magnus Staveland, Ivar A. Waagaard



Følg oss gjerne på www.kultureltinitiativ.no og på Facebook.com/kultint eller her Facebook.com/B3Ckultureltinitiativ


Foreningen KULTURELT INITIATIV ble stiftet 9. mai 1996 med det formål å fremme kulturell aktiviteter i Sandefjord. Foreningens spillested de første årene var i Mozarthaven – bakgården i Edgar Ludls Gourmet.

Sommerprogrammene her var svært populære, og besto av én scenisk oppsetning samt en rekke konserter. Hovedfokuset var på klassisk musikk: opera/operetter og kammerkonserter. Mozart og østerriksk musikk og kultur var sentralt, og vi hadde et nært samarbeid med Den Østerrikske Ambassade – noe vi hadde hatt helt siden 1991. Den gang ble det lagd en stor festival i byen i forbindelse med 200-års markeringen av Mozarts død. Besøk fra Mozarteum i Salzburg, operettene Flaggermusen, Den glade enke, Grevinne Mariza var høydepunkter sammen med feiring av Schubert 200 år og Østerrike 1000 år. På bakgrunn av innsatsen for østerriksk musikk og kultur mottok vår kunstneriske leder Det Østerrikske Æreskors for Vitenskap og Kunst i 2001.

Den største suksessen i Mozarthaven var da vi greide det som egentlig skulle være umulig: å få rettighetene til en scenisk framføring av Porgy and Bess i forbindelse med George Gershwins 100-års jubileum i 1998. Den aller første Bess fra 1935 – Anne Brown – var den som fikk tillatelsen gjennom Gershwin-familien, og som sto for regien av forestillingen. Hele bakgården ble bygd om til Catfish Row, og publikum ble som innbyggere i denne slitte fiskerlandsbyen.

I 2002 utvidet foreningen spillerperiode i sin iver over å få til aktivitet på Hjertnes Amfi. Utescenen hadde stått så godt som ubrukt siden Hjertnes var ny i 1975. Midtsommer festkonsert het den nye satsningen, og det første året feiret vi Richard Rodgers 100-års dag med konserten Rodgers & Hammerstein Gala Concert. Begeistringen var stor, og allerede første året måtte vi sette opp to konserter samme dag. Midtsommer festkonserten har inneholdt mange spennende prosjekter som fremførelse av en del melodier fra Phantom of the opera i et samarbeid med New York Pops Orchestra, Show Boat in Concert og Cole Porter Celebration Concert. Det største begivenheten var da selveste Dame Kiri Te Kanawa var solist sammen med Thomas Ruud i 2011.

I forbindelse med Mozart 250-års jubileum i 2006 satset vi for fullt, og arrangerte opera og konserter gjennom hele året. Vi fattet også stor interesse for Midtåsen som kulturarena allerede i 2007 da prakteiendommen ble åpnet for allmenheten. Midtåsen barnefestival ble dannet som den eneste barne/familiefestival i landet som er tuftet på klassisk musikk og temaer. Flere nye typer konserter ble resultatet av den inspirasjon vi fikk på eiendommen. Kulturelt Initiativ er den institusjon som har gjort mest for å utvikle Midtåsen som kulturarena – nå snart gjennom hele 350 forestillinger. Vi er stolte av det, ønsker fortsatt å videreutvikle vårt konsept der, og endret i 2015 navnet på sommerfestivalen til Midtåsen kulturfestival. Vi arbeider stadig for å videreutvikle Midtåsen som en fyrtårnsarena for klassisk musikk i regionen – og Midtåsen barne-festival som en fyrtårnsfestival i presentasjon av klassisk musikk for barn, unge og familier på landsbasis.

Vi ser nå virkelig fram til å feire Ludwig van Beethovens 250-års jubileum i 2020 og 2021. Vår festival, TO BEethoven – or not TO BEethoven, åpnet allerede 29. januar, når et høydepunkt på hans fødselsdag den 16. desember, og fortsetter fram til Verdens miljøverndag den 5. juni 2021. Hele festivalen avsluttes med besøk fra Beethovens to byer – Bonn og Wien. Vi er stolte over å være utnevnt til partner av den internasjonale festivalen BTHVN2020, og over å samarbeide med den og De Forente Nasjoner i anledning Pastorale-prosjektet på Verdens Miljøverndag den 5. juni. Vårt eget initiativ, B 3 K– Klima, Kultur og Kreativitet – for den yngre generasjon støttes og profileres internasjonalt av Beethoven-Haus i Bonn og BTHVN2020.