Til innholdet
4761 visninger

NRK KorkKringkastingsorkestret er Hele landets orkester, med en helt spesiell plass i hjertet til musikkelskende nordmenn. Med sitt svært allsidige repertoar er de sannsynligvis det orkesteret du hører aller oftest – på TV, radio eller internett – og på alle konsertene, om det er i NRKs Store studio eller i en konsertsal nær deg.
Kringkastingsorkestret er et orkester på høyt internasjonalt nivå. Samtidig er det et fleksibelt orkester, som spiller alt fra det symfoniske repertoaret og samtidsmusikken, til pop, rock, jazz og folkemusikk.
Orkesteret er i dag fylt med de beste blant klassiske instrumentalister, musikere som setter allsidighet og lekenhet høyt, og med en sterk uvilje mot å dele musikken inn i båser. All musikk skal fremføres med samme høye kvalitet og engasjement.
Kringkastingsorkestret ble til i 1946, da NRK ønsket å etablere sitt eget radioorkester. Øivind Bergh var orkesterets første dirigent, og han ledet orkesteret i en rekke folkekjære programmer fra NRKs Store studio, og la dermed grunnlaget for den populariteten som opp igjennom årene har gjort Kringkastingsorkestret til folkeeie. Kringkastingsorkestret er fortsatt til stede når store mediebegivenheter finner sted, og hvert eneste år spiller Kringkastingsorkestret med de store stjernene på Nobel-konserten som sendes til millioner av seere verden over.
Fra høsten 2013 er Miguel Harth-Bedoya orkesterets sjefdirigent. Han er utdannet på prestisjefylte Juillard, har lang fartstid som dirigent på en internasjonal arena og dirigerer jevnlig topporkestrene i alle verdensdeler. Han er også engasjert i prosjektet Caminos del Inka som fremmer både nyskrevet og eldre latin-amerikansk musikk. Dette er musikk KORK og Harth-Bedoya ved flere anledninger har presentert for et begeistret norsk publikum og noe som også kan oppleves på flere albumutgivelser med latin-amerikansk repertoar. I tillegg har Harth-Bedoya vist stor entusiasme for den norske musikkarven, og har også urfremført flere norske verk.


David Coucheron, fiolin og Efe Baltacigil, cello

  • Jean Sibelius: Symfoni nr. 5
  • Johan Selmer: Karneval i Flandern, op. 32
  • Johannes Brahms: Konsert for fiolin, cello og orkester

Sist David Coucheron gjestet Kringkastingsorkestret skapte det stor begeistring i Aulaen. Nå er den internasjonalt anerkjente fiolinisten tilbake med den tyrkiske cellisten Efe Baltacigil. Kombinasjonen av fiolin og cello som soloinstrumenter er blitt stående ganske alene blant romantiske instrumentalkonserter, kanskje fordi man følte at Brahms dobbeltkonsert var vanskelig å matche, hvor to virtuose solister integreres i et symfonisk og kammermusikalsk mesterskap som kanskje bare Brahms kunne få til.

Johan Selmer er regnet for den første norske programkomponisten, en som i likhet med komponister som Richard Strauss lot musikken fortelle en konkret historie. I Karneval i Flandern fra 1890, møtes folkefest og romanser i et mesterlig norsk orkesterverk som begeistret Kringkastingsorkestrets peruanske sjefdirigent.

Konserten starter på toppen med Nordens store symfoniker og kanskje Jean Sibelius mest kjente og elskede symfoni. Et verk som løftet det finske publikummet til begeistring etter den sorgfulle 4. symfonien. Likevel var komponisten bare delvis fornøyd og omarbeidet symfonien to ganger.

Universitetets Aula: Torsdag 26 Januar, kl 19.30

BILLETTER