Til innholdet

THE GREAT NECKS

Publisert: 17.10.2019



Sibelius, arr Borg Finlandia, op 26 Bach, arr Borg Fire satser Villa-Lobos, arr Borg Chôros nr. 5, ‘Alma brasileira’ Albéniz, arr Borg Asturias Skrjabin, arr Borg & Rohde 5 preludier fra op 11 Marquez, arr Rohde Danzón nr. 2
The Great Necks: Scott Borg, Adam Levin, Matthew Rohde (gitarer)
Frameworks www.thegreatnecks.com (58 minutter)

The Great Necks er en USA-basert gitartrio hvis oppdrag er å popularisere og gjenopplive det spinkle repertoaret for sin ensembletype. Denne nye, egenproduserte CDen – deres platedebut – er en blendende demonstrasjon på teknisk virtuositet, slik den kommer frem i Scott Borgs suite over Bach-satser hentet fra ulike verk. Dertil på musikalitet, som nennsomheten i transkripsjonene av fem Skrjabin-preludier, et samarbeid mellom Borg og kollegaen Matthew Rohde. Enkelte av disse verkene vil utvilsomt få noen lyttere til å heve øyenbrynet, som i åpningssporet, Borgs ominstrumentering av Sibelius’ Finlandia. Jeg er ikke overbevist om at det overbeviser – for å være ærlig, tror jeg det må være det sprøeste stykket jeg har hørt på mange år! – men det har utvilsomt sine øyeblikk.

De spanske og latinamerikanske verkene kommer, som ventet, best ut av det. Villa-Lobos’ Chôros nr. 5, ‘Alma brasileira’ er godt kjent i originalversjonene for klaver, men som med så mange av de brasilianske komponistenes klaververker som gjerne etterligner gitar, er Borgs arrangement for trio svært idiomatisk og oppnår tidvis større tonal dybde og vekt. Det gjelder i enda større grad Asturias av spanjolen Isaac Albéniz, som i flere transkripsjoner (ikke minst av Tarrega og Segovia) er blitt standard gitarrepertoar. Borgs arrangement er virkelig fantasifullt når det utforsker klangbredden som er mulig på instrumentet, noen ganger til det ekstreme, men musikaliteten i fremføringen fjerner enhver tvil.

Resultatene er nesten alltid forfriskede og i hvert fall interessante. Som program er platen formet først og fremst for å markedsføre musikerne, men aldri på bekostning av musikken. På slutten kommer Rohdes transkripsjon av Arturo Marquez’ fantastiske moderne orkesterklassiker, Danzón nr. 2, som mange vil kjenne fra TV- og radiosendinger, samt innspillinger med Gustavo Dudamel og Simon Bolivar Symphony Orchestra fra Venezuela. Rohdes versjon er lagt godt til rette for trio og fanger til og med den mørkere tonaliteten som oppstår når hovedtemaet kommer i reprise. Imponerende.

GUY RICKARDS
Oversatt fra engelsk av Hilde Holbæk-Hanssen