
Schumann på 1 2 3
ARTIKKEL: Med festivalen Schumann på 1 2 3 lanserer Engegårdkvartetten et nytt kulturtilbud i Oslo helgen 14.–16. oktober 2016. Her går de i dybden på den romantiske komponisten, og publikum får oppleve konserter med fokus på noen av Robert Schumanns fineste kammermusikalske verk.
Fra Klassisk Musikkmagasin nr. 3 2016
Schumann på 1 2 3 er tenkt for et publikum som allerede er sterkt engasjert i klassisk musikk. – Vi lager den for dem som lengter etter mer, forklarer bratsjisten Juliet Jopling, som til daglig også er solobratsjist i Operaorkesteret.
– Vi tenker at folk kan være sultne på mange verk av samme komponist. Samtidig syns vi det er viktig å kombinere dette med annen kunst.
– Og da tenker vi først og fremst på litteratur, sier Arvid Engegård.
– Robert Schumann var jo også en betydelig skribent. Som 20-åring var han usikker på om det var forfatter eller komponist han skulle bli. Han grunnla Neue Zeitschrift für Musik i 1834, i dag kanskje mest kjent for sine polemiske debatter i Davidsbund, der Schumann selv, gjennom fantasifigurene Florestan og Eusebius, tok heftige oppgjør med filistrene i kulturlivet, representert ved Meister Raro. Selv karakteriserte han det som et intellektuelt og romantisk forbund, der Mozart hadde vært et betydelig medlem, og Berlioz fortsatt var med.
MUSIKK OG LITTERATUR
Det litterære aspektet ivaretas spesielt med lesninger fra Jon Fosses nye gjendiktning av Goethes Faust, fremført av skuespilleren Gjertrud Jynge. Med seg på festivalen har Engegårdkvartetten også fått pianistene Nils Anders Mortensen og Håvard Gimse, samt sopranen Isa Katharina Gericke.
Tallene 1 2 3 henspiller rett og slett på festivalens tre hovedkonserter, fordelt over de tre dagene. I løpet av disse spilles i tur og orden Strykekvartettene op. 41 nr. 1 – 3. På konsert nr. 1 spiller primas Engegård Fiolin-onate nr. 2. Ellers fremfører Isa Katharina Gericke sangsyklusen Frauenliebe und Leben og et utvalg andre lieder, henholdsvis på konsert nr. 1 og 3. Nils. A. Mortensen spiller Faschingsschwank aus Wien på konsert nr. 2, mens Håvard Gimse medvirker i Klaverkvintett op. 44 på samme konsert, og spiller Kinderszenen på den avsluttende konsert nr. 3.
IKKE BARE FOR SPESIALISTER!
Men festivalen henvender seg ikke bare til et spesialisert publikum. I to uformelle kafékonserter med lettere repertoar ønsker man å nærme seg et nytt publikum. Her kommer kjente perler som Träumerei, Märchenbilder og Fantasistykker. På kafékonsertene blir det også barneinnslag med Nordberg strykeorkester, dirigert av Juliet Jopling.
For Engegårdkvartetten er det viktig at festivalen er musikerstyrt. Her er ingen «eksperter» med.
– Vi er opptatt av hvordan musikerne opplever komponisten. De skal bl.a. delta i to musikerpanel der de forteller om Schumann, dikterne som inspirerte ham og forholdet mellom kunst og vitenskap. Men det er utfordrende å være både spille- og snakkeklar samtidig, sier Engegård.
Faktisk starter hele festivalen med et slikt panel med Juliet Jopling, Isa Katharina Gericke, Håvard Gimse og Gjertrud Jynge. I panelet dagen etter er Davidsforbundet tema, med musikalske innslag fra Davidsbündlertänze. I tillegg leser Gjertrud Jynge utdrag fra Neue Zeitschrift für Musik. Det talte innslaget siste dag omfatter Jynges lesning fra Faust, under tittelen Englane snakkar i musikk, åndane i poesi. I tillegg blir det diktlesning med unge skuespillere fra Den Mangfaldige Scenen, BULs barne- og ungdomsteater.

TI ÅR MED ENGEGÅRD
Engegårdkvartetten ble opprettet i Lofoten for ti år siden. Ensemblet er kjent for friske tolkninger av det klassiske repertoaret, og er seg spesielt bevisst sitt skandinaviske opphav. Dette markerte den med sin siste plateutgivelse i januar i år, med musikk av Grieg, Sibelius og Olav Anton Thommessen. Den har i alt utgitt syv CDer, med klassikere som Haydn, Schubert, Bartók og Britten, samt norske komponister som Leif Solberg, Catharinus Elling, Arne Nordheim og Maja Ratkje. En CD med folkemusikeren Susanne Lundeng er det også blitt. Et større innspillingsprosjekt med – ikke uventet – Schumanns samlede strykekvartetter er planlagt i 2018.
Kvartetten har rukket å opptre atskillige steder både nasjonalt og internasjonalt. De er fast inventar på Lofoten Internasjonale Kammermusikkfestival, og av internasjonale festivaler kan nevnes SoNoRo Festivalen i Bukarest og St. Magnus International Festival på Orknøyene. De har spilt i Mozarteum i Salzburg og Rudolfinum i Praha, og har turnert i Tsjekkia, Sveits, Tyskland og Sør-Amerika.
MUSIKKGRUNDERE
Schumann på 1 2 3 finner sted i Nynorskens hus i Oslo, der Engegårdkvartetten har vært aktivt med på å utvikle den fine teatersalen fra 1908 til konsertlokale. Ekteparet Arvid Engegård og Juliet Jopling er utpregete gründere. Han som grunnlegger og kunstnerisk leder av Lofoten Kammermusikkfestival. Hun som grunnlegger og kunstnerisk rådgiver for Oslo Quartet Series, som har overbevist henne om at sulten på klassisk musikk i hovedstaden er stor. Den samler seks tirsdager i sesongen et stort publikum på sine konserter i Gamle Logen.
– Kammermusikk bør være et folkekrav, etter min mening! De store konsertinstitusjonene får mye offentlig støtte, mens vi må være fornøyd om vi får litt. Vi bruker mye tid på å søke de forskjellige kulturfondene til Schumann på 1 2 3, og er svært glade for det vi får, bl.a. fra Musikernes fellesorganisasjons vederlagsfond. Drivkraften i oss er kjærligheten til musikken. Dette lønner seg på ingen måte, men er hva vi egentlig ønsker å holde på med, sier Juliet Jopling entusiastisk.
Så entusiastisk og innstilt på å rekruttere nytt publikum, er hun, at studenter og barn har gratis adgang på alle festivalens arrangementer.
TEKST: HILDE HOLBÆK-HANSSEN