Til innholdet

STORSTILT MUSIKKFEST I HARDANGER

Publisert: 06.06.2017Med over 40 arrangementer ble årets Hardanger Musikkfest den mest omfattende av de som har vært arrangert til nå. Klassisk interesserte fikk mye å glede seg over: Ikke minst eventyrlige konserter med Det norske Solistkor og Ensemble Allegria.


TEKST SVEIN KNUTSEN

TOPPFOTO: Det Norske Solistkor og dirigent Grete Pedersen tar imot publikums hyldest etter den fantastiske konserten i Kraftkatedralen i Tyssedal.


Et av konsertstedene var den tidligere kraftstasjonen i Tyssedal. Med en etterklangstid på 8 sekunder gir salen helt spesielle utfordringer. De blir taklet til fulle av Det Norske Solistkor og dets eminente dirigent Grete Pedersen. Med sangere spredt rundt i rommet og dirigentens stålkontroll, utnyttet koret alle rommets akustiske effekter.

Med verk av Eriksson, Gabrieli, Nystedt, Matre, Rakhmaninov, Messiaen, Olsson, Linderoth og Grieg ble det en konsert fylt av nesten overjordisk klang, fremført av et kor som utstrålte en aura av sangglede. Lytterne kunne bare la seg henføre og drømme seg bort i klanger så vakre at de nesten ikke er mulig å forestille seg det.

Hovedbasen for Hardanger Musikkfest er Hardangerhallen på Hotel Ullensvang. Egentlig en tennishall, men som fungerer utmerket som konsertsal, med en transparent og tørr akustikk. Med publikum tett rundt musikerne, gir dette en sterk nærhet. Dette ga konsertene med det ungdommelige Ensemblet Allegria en kontakt med publikum som vanskelig kan oppnås ved større avstander i en tradisjonell konsertsal. Det ga konserten en ekstra dimensjon.

Allegria er italiensk og betyr nærhet og festlighet. Og de 22 musikerne spilte med en slik glød og spilleglede at de nesten tok pusten fra publikum i Brittens Simple Symphony.

Grieg-kjenneren Bengt Forsberg spilte blant annet Charles Ives Klaversonate nr. 1, tredje sats, den som inneholder en variasjon over salmen Hvilken venn vi har i Jesus.

Tema i år var ”Nybrott”, og gjennom flere hundre år har det alltid vært komponister som har vært nyskapende. Nyskapende var også Stig Nilsson da han startet Hardanger Musikkfest i 1996.

Oslo-filharmoniens tidligere direktør, Odd Gullberg, har de siste to årene vært styreleder for Hardanger Musikkfest. I sin tale på avslutningskonserten ga han uttrykk for at den vakreste musikken han har hørt i sitt liv, har han hørt på Hardanger Musikkfest.