
NOEN UTENLANDSKE FESTIVALER 2017 : 1
AV MAREN ØRSTAVIK
MAI
LONDON FESTIVAL OF BAROQUE MUSIC
London, Storbritannia, 12. – 20. mai
London Barokkfestival er en relativt ny festival, etablert i 2015 som en videreføring av den tradisjonsrike Lufthansa Barokkfestival. Konsertene finner i stor grad sted i St. John’s Smith Square barokkirke, men noen avholdes også i Westminster Abbey og enkelte andre lokaler. Kunstnerisk leder er Lindsay Kemp, og årets festival markerer at det er 450 år siden Monteverdis fødsel og 250 år siden Telemanns død. På programmet står blant andre Freiburg Baroque Orchester og Vox Luminis, Westminster Abbey-koret, Ensemble Hesperia, I Fagliolini, og Academy of Ancient Music. I tillegg presenteres en serie unge musikere, under tittelen Future Baroque.
DRESDEN MUSIKFESTSPIELE
Dresden, Tyskland 18. mai – 18. juni
Musikkfestivalen i Dresden markerer i år 40 på festivalscenen. Den strekker seg over store deler av mai, tiltrekker seg topporkestre og -musikere fra hele verden, og regnes som en av de mest betydningsfulle tyske festivalene. Denne 40. utgaven av festivalen har temaet Lys, og feirer med det de mange foregangsfigurene og revolusjonære aktørene i musikkhistorien. Mange hundre musikere står på plakatene, blant de mest kjente er Nicola Benedetti, Cameron Carpenter, Mathias Goerne, Bryn Terfel, Christoph Pregardien, Steven Isserlis, Waltraud Meier og Anne Sofie Mutter. Blant orkestrene er London Symphony Orchestra, Mahler Chamber Orchestra, Orchestre de Paris og Mariinskij-teatrets orkester. Også flere norske musikere medvirker: Bjarte Eike og Barokksolistene, Mari Eriksmoen, Johannes Weisser og Marianne Beate Kielland. Mange av konsertene finner sted i den historiske gamlebyen. Cellisten Jan Vogler har vært kunstnerisk leder siden 2009.
STARS & RISING STARS
München, Tyskland 20. – 28. mai
En ny festival ser dagens lys i München i mai. På podiet i uvanlige spillesteder – som nedlagte fabrikkhaller – møtes unge toppkunstnere og etablerte stjerner. «Forspillet» 1. mai står Cecilia Bartoli for, og fra 20. mai kommer de på rekke og rad: Lisa Batiashvili, Simone Kermes, Mojca Erdman, Martin Stadtfeld, Jean-Yves Thibaudet, Elisabeth Leonskaja, Sabine Meyer, Ana Chumachenko, Julian Rachlin og Olga Peretjatko. Hver og en i samspill med strålende unge talenter, som Sungmin Song, Marc Bouchkov, Fatma Said, Matthias Winkler og mange fler. Den norske fiolinisten Miriam Helms er blant de utvalgte. Fire uroppførelser inngår i programmet. Initiativtager er den norskfødte Kari Kahl-Wolfsjäger som gjennom 30 år drev KissingerSommer frem til en av de mest betydelige festivalene i Europa. Hennes prosjekt denne gang er å introdusere klassisk musikk for yngre aldersgrupper og til svært rimelige billetter. Musikken taler til alle, men ungdom finner heller veien til nedlagte fabrikkhaller enn til konserthus.
GLYNDEBOURNE FESTIVAL
Storbritannia, 20. mai – 27. august
Glyndebourne operafestival ble avholdt første gang i 1934, og er blant de store operabegivenhetene i London-området i sommerhalvåret. En rekke forskjellige forestillinger spilles i Glyndebourne operahus – en times tid utenfor London – gjennom hele sommeren, med en rekke sterke solister, interessante regissører og prominente orkestre: I år fremføres blant annet Verdis La Traviata med London Philharmonic Orchestra og Kristina Mkhitaryan i hovedrollen, og Donizettis Don Pasquale, også med LPO og Renato Girolami i tittelrollen. I tillegg blir det verdenspremiere på Brett Deans tonesetting av Shakespeares Hamlet den 11. juni, med fantastiske Barbara Hannigan som Ophelia og Marek Jurowski på dirigentpodiet. Aftenantrekk er det vanlige, selv om mange kombinerer et operabesøk med en uformell piknik i parken. Billettprisene kan være stive, men festivalen har gode vilkår for unge besøkende, og overfører en del forestillinger til nett og kino.
RAVENNA FESTIVAL
Ravenna, Italia, 25. mai – 11. juli
Den lille byen Ravenna, like øst for Bologna i Nord-Italia, rommer hele åtte bidrag til UNESCOs verdensarvliste, og er blant annet kjent for å være Dante Alighieris fødested. Fra mai til juli forvandles byen til en stor festivalscene, og musikk, dans og film fyller kirkene, teatrene, klostrene, hagene og de historiske bygningene i byen. Årets festival er den 28. i rekken, og temaet er «The noise of time: Revolutions in music». (The Noise of Time er også tittelen på Julian Barnes’ kritikerroste roman om Sjostakovitsj.) Det hele starter med Den russiske revolusjon i 1917, og presenterer de musikalske oppbruddene som fulgte: Det blir fremføring av Aleksei Kruchonykhs futuristiske opera Seier over solen og St. Petersburg Filharmoniske orkester spiller Sjostakovitsj. Festivalens høydepunkt er vennskapskonserten med Riccardo Muti og hans Luigi Cherubini Youth Orchestra, 8. juli. I tillegg har festivalen flere solide orkestre og solister med på laget, blant andre München-filharmonien og Orchestre National de Lyon, samt Jean-Yves Thibaudet og Anne Sophie Mutter. Festivalen ble for øvrig grunnlagt i 1990 av Mutis kone, Cristina Mazzavillani.
STARS OF THE WHITE NIGHTS
St. Petersburg, Russland, 26. mai – 31. juli
St. Petersburgs «hvite netter» er egentlig de siste 10 dagene i juni, når nettene er på sitt lyseste. Men byens storslåtte sommerfestival strekkers seg langt utover det, og tilbyr en rekke konserter og forestillinger på svært høyt nivå fra mai til august, for både St. Petersburgs borgere og tilreisende turister. Kunstnerisk leder er Valerij Gergijev, som også er kunstnerisk leder for det historiske Mariinskij-teatret hvor de fleste konsertene finner sted. Programmet for festivalen inkluderer daglige opera- eller ballettforestillinger på hovedscenen, samt hyppige konserter på dagtid, gjerne med solister fra Mariinskijs eget kompani. En egnet måte å oppleve et legendarisk teater og utøvere på toppnivå.
HÄNDEL FESTIVAL HALLE
Halle, Tyskland, 26. mai – 11. juni
Händelfestivalen i komponistens fødeby Halle er en viktig festival for barokkmusikk og -opera. Festivalen gjør et nummer av å være aktuell – både ved å bruke trekk fra vår tids kultur til å utforske Händel, og ved å bruke trekk fra Händels tid til å utforske samtiden. I år er temaet original – falsk?, og tar for seg kopikultur både på Händels tid, og i vår egen digitale tidsalder, der kopien bare er et tastetrykk unna. Oratoriet Jephta åpner festivalen, spilt av Halles eget Festspielorchester, dirigert av Christoph Spering. I tillegg fremføres oratoriet Deborah, samt Acis og Galatea. Av ensembler kommer Concerto Romano, Il Pomo d’Oro, Vespres d’Arnardi og Akademie für Alte Musik Berlin, og solister er blant andre kontratenoren Xavier Sabata, Johanna Winkel og Julien Pregardien.
JUNI
ALDEBURGH FESTIVAL
Storbritannia, 9. – 25. juni
Aldeburghfestivalen ble grunnlagt av Benjamin Britten, og blir i dag ledet av den franske pianisten Pierre-Laurent Aimard. I år feirer festivalen 70 år, og i de 50 siste årene har Snape Maltings konserthus – et ombygget industrilokale – vært hovedarenaen. I år, som den gangen for 50 år siden, spilles Brittens En midtsommernattsdrøm, og i tillegg setter festivalen opp en konsertfremføring av en mindre kjent Britten-opera – Billy Budd. Ny musikk har også en betydelig plass på programmet: Komponistene Olga Neuwirth, Jörg Widmann og lydkunstneren Bill Fontana får spesiell oppmerksomhet. Blant utøverne er sitarspilleren og komponisten Nishat Khan, Budapests Saint Ephraims kor, Belceakvartetten, Steven Isserlis, London Sinfonietta og Mark Padmore.
ST. MAGNUS INTERNATIONAL FESTIVAL
Orknøyene, 16. – 24. juni
St. Magnusfestivalen ble stiftet i 1977 av komponisten Sir Peter Maxwell Davies som gikk bort i fjor. Siden den spede begynnelsen har festivalen blitt en av Storbritannias svært anerkjente og utforskende festivaler, med musikk, teater og foredrag, i den nest siste uken i juni. Programmet spenner fra tidligmusikk til det helt moderne, og ofte er flere norske musikere invitert. I år markeres at det er 900 år siden den norske jarlen St. Magnus døde, og Kringkastingsorkesteret, Bergen domkor og designduoen Arne og Carlos er blant de inviterte fra Norge. I tillegg kommer BBC Singers og Steven Osborne, Gildas- og Edinburgh-kvartettene, og det blir ny musikk fra Alison McNeill og Sasha Savaloni.
KISSINGERSOMMER
Bad Kissingen, Tyskland 24. juni – 24. juli
Sommerfestivalen i Bad Kissingen er en glamorøs affære, og fyller artistlisten med noen av de aller største navnene innen klassisk musikk. Opprinnelig var festivalen et møtested mellom Øst- og Vest-Tyskland, men siden den første festivalen i 1986 har den utviklet seg til å bli en av de mest berømte i Tyskland. Festivalen gir ypperlig anledning til å utforske byer og tettsteder i det nord-bayerske området på dagtid, og oppleve stor musikk på kveldstid. Blant årets høydepunkter er Grigory Sokolov med et Mozart og Beethoven-program og Hilary Hahn med Vieuxtemps’ fjerde fiolinkonsert. I tillegg skal Nigel Kennedy spille Jimi Hendrix. Max-Littmannsalen i Bad Kissingen, der mange av konsertene finner sted, er nylig blitt utnevnt til verdens femte beste konsertsal av det tyske mediehuset Die Welt.
ARENA DI VERONA
Verona, Italia, 23. juni – 27. august
Den årlige operafestivalen i Verona arrangeres i år for 95. gang, og har fortsatt en av de mest spektakulære arenaene blant dagens operateatre. I det antikke amfiteatret fra år 30 e.Kr er det plass til opptil 15.000 tilskuere, og arenaen er kjent spesielt for sine storartede operaproduksjoner. I år spilles blant annet Nabucco, Aïda (etter den originale 1913-oppsetningen), Rigoletto, Madama Butterfly og Tosca. Dessuten gjør Placido Domingo en spesiell konsert med musikk fra spansk sangtradisjon.
MIDSOMMER MUSIC
Buckinghamshire, Storbritannia 23. – 25. juni
Paul og Bjørg Lewis – henholdvis cellist i Vertavokvartetten og en av Storbritannias mest profilerte pianister – presenterer også i år et vakkert klassisk sommerprogram i Saint Mary Magdalene Church i idylliske Latimer. Det britisk-norske paret har etablert festivalen som en liten musikalsk perle blant de større sommerfestivalene, rimelig, intim og lett tilgjengelig. I år har de fått med seg Marianna Shirinyan, Isabelle van Keulen, Nika Goric, Alexander Sitkovetsky, Scott Dickinson og Richard Hosford, som i ulike konstellasjoner spiller blant andre Mozart, Mendelsohn, Schubert, Beethoven og Dvorák. Som en ekstra bonus blir det et gjensyn med Alfred Brendel, som også gjestet festivalen i 2015. Han holder foredrag om utfordringene i å tolke Mozart.