
UTENLANDSKE FESTIVALER – JUNI
Maren Ørstaviks omtaler av en del utelandske festivaler i juni. Neste oversikt kommer i begynnelsen av juli.

Stockholm Early Music Festival
Gamla stan, Stockholm, 5.-10. juni
Tidligmusikkfestivalen i Stockholm kaller seg Nordens største av sitt slag, og opererer med mottoet: Det er aldri for sent for tidligmusikk. En rekke steder i Gamla stan i Stockholm gjøres om til konsertsaler, og på programmet i år står blant annet Praha barokksolister med en musikalsk hyllest til den tsjekkiske komponisten J. Zelenka, det belgiske ensemblet La Petite Bande, og den norsk-svenske duoen Anders J. Dahlin og Berit Norbakken med konserten In HANDELight. Festivalen evner dessuten å løfte blikket utover den vest-europeiske tradisjonen, og presenterer både bulgarsk og afghansk historisk musikk.

Aldeburgh Festival
Storbritannia, 8. – 24. juni
Aldeburghfestivalen ble grunnlagt av Benjamin Britten, og blir i dag ledet av den franske pianisten Pierre-Laurent Aimard. I år legger festivalen vekt på Britten og Amerika, med et ekstra blikk på året 1948 – etterkrigstiden i Storbritannia som la grunnlaget for mye av den kulturen vi lever i i dag. Åpningskonserten presenterer musikk av Britten, Bernstein og Copland, og høydepunkter inkluderer Pierre-Laurent Aimards tolkninger av Beethoven og Ives, en fremførelse av Coplands Appalachian Spring, Feldmans Structures, og et nyskrevet klaververk av Philip Cashian. Mye er allerede utsolgt, men festivalen har en god ordning for uavhentede og avlyste billetter, så det finnes likevel muligheter for mange.
https://snapemaltings.co.uk/season/aldeburgh-festival/

St. Magnus International Festival
Orknøyene, 22. – 28. juni
St. Magnusfestivalen ble stiftet i 1977 av komponisten Sir Peter Maxwell Davies som gikk bort i 2016. Siden den spede begynnelsen har festivalen blitt en av Storbritannias svært anerkjente og utforskende festivaler, med musikk, teater og foredrag den nest siste uken i juni. Programmet spenner fra tidligmusikk til det helt moderne, og ofte er flere norske musikere invitert.

Kissingersommer
Bad Kissingen, Tyskland 15. juni – 15. juli
Årets tema er «1918 – mot moderniteten», og høydepunkter er Kammerphilharmonie Bremens serie med Brahms-symfonier, cellist Sol Gabetta er festivalmusiker og åpner ballet med en cellokonsert av Elgar 15. juni, og en scenisk utgave av Stravinskys Historien om en soldatsetter fiolinisten Daniel Hope på scenen sammen med blant andre Thomas Quasthoff og Katja Riemann. Sommerfestivalen i Bad Kissingen startet som et kunstnerisk møtested mellom Øst- og Vest-Tyskland, men siden den første festivalen i 1986 har den utviklet seg til å bli en av de mest berømte i Tyskland. Festivalen gir ypperlig anledning til utforskning av byer og tettsteder i den nord-bayerske regionen på dagtid, og å oppleve stor musikk på kveldstid. Hele 34.000 billetter legges ut for salg, så her bør det være mange muligheter.

Arena di Verona
Verona, Italia, 22. juni – 30. august
Den årlige operafestivalen i Verona går i år for 96. gang, og spiller de største verkene fra operahistorien gjennom hele sommeren. Det spektakulære antikke amfiteatret fra år 30 e.Kr rommer opptil 15.000 tilskuere, og arenaen er kjent spesielt for sine storartede operaproduksjoner. I år spilles blant annetCarmen, Nabucco, Turandot, Barbereren i Sevilla, og selvfølgeligAïda – dronningen av Arena di Verona.

Midsummer Music
Buckinghamshire, Storbritannia 21.-23. juni
Paul og Bjørg Lewis’ minifestival i Saint Mary Magdalene Church i idylliske Latimer er en tettpakket og intim samling konserter over to dager. De to lederne er henholdsvis cellist i Vertavokvartetten og en av Storbritannias med profilerte pianister. De har virkelig etablert festivalen som en liten musikalsk perle blant de større sommerfestivalene, rimelig, lett tilgjengelig og av høy kunstnerisk kvalitet. I år har de fått med seg Alexander Sitkovetsky, Imogen Hooper, Viviane Hagner, Tim Horton, Annabelle Meare, Lawrence Power m. fl., som spiller kammermusikkens kjernerepertoar i ulike konstellasjoner. I år kommer i tillegg Trio Mediæval med sine tolkninger av svenske og norske folkesanger, samt middelaldersanger og moderne musikk fra England.

Ravenna Festival
Ravenna, Italia, 1. juni . 22. juli
Den lille byen Ravenna, like øst for Bologna i Nord-Italia, kan skilte med hele åtte bidrag til UNESCOs verdensarvliste, og er blant annet kjent for å romme Dante Alighieris grav. Fra mai til juli forvandles byen til en stor festivalscene, og kunst av alle slag fyller kirkene, teatrene, klostrene, hagene og de historiske bygningene i byen. Årets tema er «Vi har en drøm» – en hyllest til Martin Luther King Jr., som ble skutt og drept for 50 år siden i 2018. Det betyr konserter langs Amerika-sporet, med blant annet Cole Porters Kiss Me Kateog Leonard Bernsteins andre symfoni The Age of Anxiety. I tillegg spilles Terry Riley, Philip Glass og Steve Reich, og Keith Jarretts Ritualfår sin Italia-premiere. Navn fra avant garde-rocken har lurt seg inn, blant andre David Byrne og Thurston Moore, i tillegg til bandet Sonic Youth. Andre høydepunkter er Riccardo Muti med Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino i en konsert med utgangspunkt i Verdis Macbeth, Valerij Gergijev med sitt orkester fra Mariinskij-teatret, og Accademia Bizantina, ledet av Ottavio Donata, i en konsert med utgangspunkt i Bachs Die Kunst der Fuge. Festivalen har også et større danse- og teaterprogram.