
UTENLANDSKE FESTIVALER – MAI
Maren Ørstaviks omtaler av en del utenlandske klassiske musikkfestivaler i mai. Ny oversikt kommer i begynnelsen av juni.

Stars & Rising Stars
München 3. – 13. mai
For andre gang arrangeres Stars & Rising Stars i München. Her har de største og mest etablerte klassiske stjernene musikalske møter med forrykende unge talenter. Konsertscenene er uvanlige, som teknoklubb-scenen HarryKlein, nedlagte fabrikkhaller, ridehus og litteraturhus, samt musikkhøyskolens berømte konsertsal Odeon og flere lokaler i Werksviertel, businesskvarteret. Festivalen henvender seg spesielt til ungdom, og billettprisene er lave. Fiolinisten Daniel Hope, skuespilleren Klaus Maria Brandauer, mezzosopranen Vesselina Kasarova, pianisten David Fray, tenoren Daniel Behle, sopranen Mojca Erdmann, cellisten Danjulo Ishizaka, og cellisten Maximilian Hornung møter til sammen 29 internasjonale stigende stjerner, og tre av dem er fra Bolsjoj-operaens akademi.

London Festival of Baroque Music
London, Storbritannia, 11. – 19. mai
Årets tema ved den tradisjonsrike London Barokkfestival (omdøpt fra Lufthansa Barokkfestival i 2015) er «Treasures of the Grand Siècle» – med henvisning til 1600-tallets Frankrike. Kunstnerisk gjesteleder er Sébastien Daucé, og han inviterer til 22 arrangementer over ni dager med artister som Le Poème Harmonique og Vincent Dumestre, La Nuova Musica med Iestyn Davies, Capriccio Stravagante med Skip Sempé, Doulce Mémoire og Dennis Rasin Dadre og Sébastien Daucés egen gruppe, Ensemble Correspondances. Høydepunkter fra programmet inkluderer Charpentiers Te Deumi Westminster Abbey og en musikalsk gjenskapning av forestillingen som gjorde Ludvig den 14. til Solkongen, samt en oppsetning av Glucks Orfeo ed Euridice. Festivalen legger også vekt på unge talenter i tidligmusikkfeltet. De fleste konsertene finner sted i St. John’s Smith Square barokkirke.

Lillenorge
Berlin, 18. – 20. mai
Lillenorge-festivalen i Berlin så dagens lys i 2016, etter et initiativ fra pianisten Gunilla Süssmann. Her kommer norske og tyske musikere sammen til en intens tredagers-festival hvor målet er å utveksle erfaringer, musikalske opplevelser og impulser. I 2017 kom Det norske kammerorkester med på laget, og i år arrangeres altså festivalen for andre gang. Programmet spenner fra det gjennomkomponerte til det improviserte, fra det helakustiske til det elektroniske, fra ren klassisk til folkemusikk og jazz, med komponister fra Grieg og Tveitt til Lars Petter Hagen og Eivind Buene, ispedd blant andre Schönberg, Bach, Wagner og Mahler. Blant årets musikere er Det Norske Kammerorkester, i tillegg til Joachim Carr (piano), Erlend Apneseth (hardingfele), Paul Strangefruit (DJ), Bugge Wesseltoft (piano), Per Arne Glorvigen (bandoneon) og musikere fra talentprogrammet Konstknekt. Festivalen finner sted i Radialsystem V.

Dresden Musikfestspiele
Dresden, Tyskland 10. mai – 10. juni
Musikkfestivalen i Dresden strekker seg over store deler av mai, tiltrekker seg topporkestre og -musikere fra hele verden, og regnes som en av de mest betydningsfulle tyske festivalene. Årets festival har temaet «Speil», som spiller på en speiling av den kunstneriske romantikken som har sterke røtter i Dresden, både innen musikk og billedkunst. Et høydepunkt er festivalen-i-festivalen under tittelen «Cellomania», hvor en rekke av verdens beste cellister møtes, blant andre Yo-Yo Ma, Mischa Maisky, Lynn Harrell, Daniel Müller Scott, Natalia Gutman og Steven Isserlis. Et annet trekkplaster er verdenspremieren på kinesiske Tan Duns kor- og orkesterverk Buddha-pasjonen. Verket er bestilt av Dresden Musikfestspiele, New York og Los Angeles-filharmoniene, og skal på turné med München filharmoniske orkester og Praha filharmonikor. Superstjernene står i kø for å spille her: Joyce DiDonato, Barbara Hannigan, Daniil Trifonov, José Cura og Hélène Grimaud, og fra Norge kommer Christian Ihle Hadland. Cellisten Jan Vogler har vært kunstnerisk leder siden 2009.

Glyndebourne Festival
Storbritannia, 19. mai – 26. august
Glyndebourne operafestival er blant Englands mest prominente operatreff. Glyndebourne operahus, en halvtimes tid utenfor London, fylles med en rekke sterke solister, interessante regissører og ledende orkestre, og på programmet står operahistoriens beste verk. I år spilles Madama Butterflyi vår egen operasjef Annilese Miskimmons regi – produksjonen er for lengst utsolgt, men kan sees på nett på festivalens hjemmesider fra 21. juni. Olga Busuioc er Cio-Cio-San og orkesteret er London Philharmonic. I tillegg spilles Strauss´ Rosenkavaleren, Händels Julius Cæsar, og Samuel Barbers Vanessa– alle med solide solister og orkestre, vel verdt en utflukt fra sommer-London. Aftenantrekk er det vanlige, selv om mange kombinerer et operabesøk med en uformell piknik i parken.

Stars of the White Nights
St. Petersburg, Russland, 26. mai – 23. juli
St. Petersburgs «hvite netter» er egentlig de siste 10 dagene i juni, når nettene er på sitt lyseste. Men byens storslåtte sommerfestival strekker seg langt utover det, og tilbyr en lang rekke konserter og forestillinger på svært høyt nivå, for både St. Petersburgs borgere og tilreisende turister fra mai til august. Kunstnerisk leder er Valerij Gergijev, som også er kunstnerisk leder for det historiske Mariinskij-teatret hvor de fleste konsertene finner sted. Programmet for festivalen inkluderer daglige opera- eller ballettforestillinger på hovedscenen, samt hyppige konserter på dagtid, gjerne med solister fra Mariinskijs eget kompani. En egnet måte å oppleve et legendarisk teater og utøvere på toppnivå. Mariinskij-teatrets nye nettsider kan være vanskelige å navigere i, og det kan være verdt å melde seg på et nyhetsbrev for eksempel gjennom mariinsky-theatre.com for å få oversikt over programmet.

Händel Festival Halle
Halle, Tyskland, 25. mai – 10. juni
Händelfestivalen i komponistens fødeby Halle an der Saaleer en viktig festival for barokkmusikk og -opera. Festivalen gjør et poeng av å være aktuell – både ved å bruke trekk fra vår tids kultur til å utforske Händel, og ved å bruke trekk fra Händels tid til å utforske vår egen samtid. Årets festivaltema er «Fremmede verdener», som blant annet peker på Händels appetitt på å lære nye språk, land, kulturer og religioner å kjenne. Det høres ofte i musikken hans, som transporterer lytteren til fjern og nær, noen ganger også til eventyrverdener. Med oppsetningen av Berenice, Regina d’Egittofullfører festivalen i år målet om å spille alle Händels 42 operaer – det skulle gå nesten 100 år fra de første gjenoppsetningene av Orlandoi 1922 til prosjektet ble gjennomført. Blant solister i år er Joyce DiDonato, Julia Lezhneva, Sophie Karthäuser og Nathalie Stutzmann, og orkestrene er blant andre Il Pomo d’Oro, Dunedin Consort og La Cetra Barockorchester. Festivalen knytter også bånd til andre kunstarter, og i år inviteres det til slampoesikveld under festivalens tema.