
WAR REQUIEM
Nasjonaloperaens første nye produksjon i høst er i utgangspunktet ikke noen opera i det hele tatt: Benjamin Brittens monumentale korverk, War Requiem er omskapt til et sceneverk av regissøren Calixto Bieito, med premiere 10. september. – Vi velger å sette opp dette verket fordi vi tror det kan bety noe i dag. Det vil ikke stoppe overgrep og krigsforbrytelser. Men musikk har til alle tider hatt en betydning i bearbeidelsen av smerte og sorg, sier operasjef Per Boye Hansen.
Musikkens kraft var også Benjamin Brittens utgangspunkt da han i 1961 skrev sin dødsmesse som en protest mot verdenskrigene i det tjuende århundre. War Requiem ble skrevet og fremført i ruinene av andre verdenskrig. Dødsmessen inneholder anti-krigsdikt av den unge soldaten Wilfred Owen, som døde i kamp under første verdenskrig. Trass i disse historiske forbindelsene, mener regissør Calixto Bieito at verket er mer aktuelt enn noen gang: – Dette er et rekviem for alle som dør hver dag, i terrorhandlinger og krig. Det er vår protest og vårt håp i møte med den verden vi ser omkring oss, sier Bieito.
War Requiem er Nasjonaloperaens bidrag til årets Ultima-festival, og tirsdag 6. september inviterer festivalen, i samarbeid med Flyktningehjelpen, til en premieresamtale mellom generalsekretær Jan Egeland, regissør Calixto Bieeito og operasjef Per Boye Hansen i Sentralen i Øvre Slottsgate 3 i Oslo, kl 19:00, der det også vil bli fremført utdrag fra verket…