Til innholdet

AUGUSTFESTIVALER I UTLANDET

Publisert: 29.07.2019



Flere av de store europeiske musikkfestivalene med start i juli fortsetter i august: BBC Proms, Bregenzer Festspiele, Verbier Festival, Salzburger Festspiele, Bayreuther Festspiele og Incontri in Terra di Siena. For disse henviser vi til julioversikten.

Men vi må jo nevne at norske Yngve Søberg, siden forrige oversikt, har steppet inn i tittelrollen i Rigoletto i Bregenz, som spilles frem til 18. August.

MA – Early Music Festival in Bruges
Brugge, Belgia, 2. – 11. august

Tidligmusikkfestivalen i Brugge har i år temaet Ex machina – Gud, menneske & maskin. «Ved å bli smartere, friskere og eldre ved hjelp av teknologi, begynner vi å ligne de uoppnåelige gudene vi alltid har vært misunnelige på,» er festivalens påstand og prøver å illustrere det med et ganske spenstig program. Festivalens første konsert er en konsertant fremførelse av Henry Purcells opera King Arthur med Ensemble Vox Luminis. Kontratenor Tom Mead byr på overjordiske klanger fra italiensk barokk, mens pianisten Jan Michiels gjør djevelen en visitt med Franz Liszts diabolske klaverstykker. Balansen gjenopprettes med konserten Vater Unser med musikk fra Luthers Tyskland. Teknologi tas også i bruk i Bachs elektrifiserte cellosuiter, og glassharmonikaspilleren Thomas Block byr på Himmelsk hysteri. Den siste store konserten har tittelen Il Diluvivo Universale – en siciliansk apokalypse!

Full program finner du her.


Gustavo Dudamel og Los Angeles Philharmonic åpner festivalen i Tynecastle Park.

Edinburgh International Festival
Storbritannia, 2. – 26. august

Dette er bare en av den skotske hovedstadens seks augustfestivaler, men er til gjengjeld en av Europas virkelig store, med toppensembler fra hele verden. Den gratis åpningsseremonien i Tynecastle Park er ved Los Angeles Philharmonic Orchestra og Gustavo Dudamel som stiller med Hollywood-klassikere fra Korngold til John Williams; de påfølgende dagene fremfører de Mahlers Symfoni nr. 2 Oppstandelse, og verker av Barber og Tsjaikovskij. Andre orkestre som blir å høre er symfoniorkestrene i London og Shanghai, BBC Scottish, BBC Symphony og Royal Scottish National Orchestra. Av operaoppførelser kan nevnes Eugen Onegin fra Komische Oper Berlin, Manon Lescaut fra Deutsche Oper Berlin, Orfeo ed Eurydice fra the English Concert, samt Götterdämmerung fra Royal Scottish National Orchestra og Sir Andrew Davies. Det kinesiske Peacock Contemporary Dance Company fremfører en tibetansk-inspirert versjon av Stravinskys Vårofferet. I tillegg til en rekke solister, ensembler og kammerorkestre, har festivalen et bredt teaterprogram, og det kan være verd å merke seg at Ibsens Peer Gynt står på programmet de første ni dagene i en oppsetning med National Theatre of Great Britain og med skotske James McArdle i tittelrollen.

Full program finner du her.


Riccardo Chailly leder Lucerne Festival Orchestra. Foto: Priska Ketterer/Lucerne Festival

Lucerne Festival
Sveits, 16. august – 15. september

Lucerne festival har Makt som tema, og innrømmer at det nok er det mest kontroversielle de noen gang har hatt og vil sette søkslys på hvordan politikk har påvirket musikk, hvordan komponister er blitt utnyttet og kontrollert av makt – og hvordan de selv har kunnet utnytte egen makt. Eksempler er alle Mozarts tre Da Ponte-operaer (Figaro, Don Giovanni og Cosí fan tutte) og pianisten Igor Levits syklus med alle Beethovens 32 klaversonater. Den ble påbegynt i fjor, har to konserter i år og avsluttes under Beethoven-jubileet til neste år. Sentralt i festivalen stå Lucerne Festival Orchestra under ledelse av Riccardo Chailly, men også West-Eastern Divan Orchestra kommer, ledet av Daniel Barenboim og med Anne Sophie Mutter som solist, samt Gewandhaus-orkesteret fra Leipzig med Andris Nelsons og Berliner Philharmonie med Kirill Petrenko – for nevne noen. Årets solist-in-residence er den greske fiolinisten Leonidas Kavakos, mens composer-in-residence er sveitsiske Thomas Kessler, blant annet kjent for å dele ut Ipader til orkestermusikere slik at de kan modulere egne lyder elektronisk.

Fullt program finner du her.


Byen Napoli er sentral i årets tidligmusikkfestival i Utrecht.

Utrecht Early Music Festival
Utrecht, Nederland, 23. august – 1. september

Organisasjonen Oude Muziek i Utrecht har et svært høyt aktivitetsnivå med over 150 arrangementer i året. Utrecht Early Music Festival er selve flaggskipet og er verdens største tidligmusikkfestival, med et enormt konsert- og seminarprogram – inndelt etter århundrer! Årets tema er Napoli: et paradis bebodd av djevler?Århundrer med undertrykkelse fra grekere, romere, samt fransk og spansk adel har gjort Napoli til en motsetningenes by, med kulinariske opplevelser, organisert kriminalitet og vakker musikk. Her skal Napoli få skinne i alle sine valører, fra commedia dell’arte og opera buffa til cembalokomponister som Scarlatti og napolitanske ballader som O sole mio og Funiculi funicula. Festival-artister er cembalisten Marco Mencoboni og dirigenten Giul Prandi.

Full program finner du her.


Esa-Pekka Salonen dirigerer Rhingullet på årets Östersjöfestival. Foto. Clive Barda

Östersjöfestivalen i Stockholm
Stockholm, 24.– 31. august

Til tross for navnet finner så godt som hele Östersjöfestivalen sted i Berwaldhallen, tilholdsstedet til Sveriges Radios Symfoniorkester og Radiokören. Som navnet tilsier er programmet preget av landene rundt Bottenviken. I år arrangeres det daglige oversjøiske samtaler med «botniske» kulturpersonligheter direkte overført mellom Stockholm, Köbenhavn, Riga, Vilnius, Hanaholmen (det svensk-finske kultursenteret i Espoo, utenfor Helsingfors) og Mariehamn (Åland). Vann spiller en sentral rolle i årets program. For å nevne noe: barneoperaen Noas Ark av Benjamin Britten, Esa Pekka Salonenes oppsetning av Wagners Rhingullet med Finlands nasjonalopera, Zemlinskijs orkesterverk Den lille havfruen og Debussys La mer, på en konsert der Truls Mørk forøvrig er solist i Blochs Schelomo, og Radiokören minnes forliset av MS Estonia for 25 år siden med et nytt verk.

Full program finner du her.


The New Generation Festival finner sted i hagen til Palazzo Corizini i Firenze. cop. GBPhotos.

New Generation Festival
Firenze 28.-31. August

Som navnet tilsier fokuserer denne festivalen på ungt talent, og åstedet for det hele er Palazzo Corzini al Prato. Med denne renessanseperlen som utgangspunkt, ønsker festivalen å la «morgensdagens stjerner» fra alle verdenshjørner skinne i opera-, teater- og konsertoppsetninger som både spilles live og streames. Planen er at en ny generasjon musikere skal inspirere en ny generasjon publikummere. I år skjer det med en oppsetning av Mozarts Figaros bryllup med deltakere fra ni land, en konsert med Beethovens Klaverkonsert nr. 4, Schumanns Symfoni nr. 2 og jazzprogrammet From Blues to Bebop: The Spirit of Harlem.

Full program finner du her.


Berlin Philhamonie huser mesteparten av Musikfest Berlins konserter. Foto: A. Savin (Wikimedia Commons)

Musikfest Berlin
Tyskland, 30. august – 22. september

Musikfest Berlin er en orkesterfestival som arrangeres av Berliner Festspiele og Berlin-Filharmonien som en start på orkestersesongen. I tillegg til fire Berlin-baserte orkestre, kan man blant andre høre Orchestre révolutionnaire et romantique, Concertgebouw-orkesteret, Münchner Philharmoniker, London Symphony og Israel Philharmonic, med dirigenter som Sir Elliot Gardiner, Tugan Sokhiev, Valery Gergijev, Sir Simon Rattle og Zubin Mehta; sistnevnte tar med denne turneen farvel med sitt israelske orkester. I tillegg kommer en rekke andre ensembler innen klassisk- og samtidsmusikk og i alt 50 fremragende solister, som Barbara Hannigan og Håkan Hardenberger. I løpet av festivalens 21 dager arrangeres 26 konserter i Berliner Philharmonies to saler, samt Konzerthaus Berlin, med 65 verk av rundt 25 komponister.

Full program finner du her.