Til innholdet

DRONNING SONJA INTERNASJONALE MUSIKKONKURRANSE EROBRER VERDEN

Publisert: 14.11.2017



Syv tidligere prisvinnere imponerte i København og gledet de kongelige, da Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse inntok DR Koncerthuset.


TEKST OG FOTO: TROND ALEXANDER TUNE, om ikke annet er oppgitt
TOPPFOTO: Operagalla for Dronning Sonja konkurrensen i DR koncerthuset. Fra v: Seungju Bahg (1. pris 2017), Bror Magnus Tødenes, Alexander Roslavets (3. pris 2013), Giovanni Sala (2. pris 2017), dirigent Daniele Rustoni, DRs konferansier Stine Rosengren, Mélissa Petit (3. pris 2013), Ruslana Koval (finalist 2017) og Elsa Dreisig (2. pris 2015), DR Symfoniorkestret.


DR Symfoniorkester var vert for prisvinnere fra Dronning Sonja-konkurransen 3. november. Konserten var en del av konkurransens strategi for å gjøre seg attraktiv for sangere og det internasjonale musikkliv.

Med majestetene Dronning Margrethe og Dronning Sonja i kongelosjen ble det en festaften for operainteresserte. Et stort pressekorps dekket den rojale deltagelsen.

– Det var en flott konsert i København med flere av sangerne som har deltatt i konkurransen. Vi er takknemlig for at Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse fikk denne anledningen til å bli bedre kjent i Danmark, sier H.M. Dronning Sonja til KlassiskMusikk.

– Vi er strålende fornøyd, det var den best tenkelige rammen, sa Lars Hallvard Flæten etter konserten. Han er daglig leder i musikkonkurransen, som nå er ansett som en av de viktigste sangkonkurransene i verden.

Arier og duetter
De to tenorene Seungju Bahg fra Sør Korea (1. pris) og Giovanni Sala fra Italia (2. pris) var overbevisende prisvinnere fra årets konkurranse, sammen med Ruslana Koval som også var i årets finale. Mélissa Petit (3. pris 2013), Alexander Roslavets (3. pris 2013) og Elsa Dreisig (2. pris 2015). Sistnevnte imponerte med sin lyriske og fyldige stemme, og følte seg nesten på hjemmebane siden hennes mor er en kjent dansk sanger. Den norske Bror Magnus Tødenes var også med, selv om han ikke hadde deltatt i konkurransen.

Dirigenten Daniele Rustoni er allerede et stort navn innen operaens verden, og ledet DR Symfoniorkestret for første gang. Publikum fikk høre arier og duetter utdrag fra Verdis Rigoletto, Puccinis Gianni Schicchi, Massenets Manon og Gounods Romeo & Julie og Faust, samt Tsjajkovskijs Eugene Onegin.

Rustoni hadde valgt ut lyriske og dramatiske orkestrale stykker som knyttet de ulike ariene og duettene fint sammen. Et høydepunkt var Camille Saint Saëns orkestrale, eksotiske mellomspill Bacchanale fra Samson og Dalila.

De to dronningene omkranset av talentene etter konserten, hvor Dronning Sonja ønsket prisvinnerne det beste for deres fremtidige karrierer. Foto: Sven GJ. Gjeruldsen, Det kongelige hoff.

Fra Moskva til New York
Flæten forklarer at den internasjonale satsingen startet med en prisvinnerkonsert i Bolsjojteatret i 2015, som ble en braksuksess.

– Det syntes vi var så flott at vi gikk videre til København, og så ville Bolsjoj også ha oss tilbake. Nå er det utsolgt i Moskva 12. november.

Hva ønsker dere å oppnå med en slik internasjonal satsing?
– Konkurransen arbeider for å vise oss i det internasjonale musikklivet og øke gjennomslagskraften. Samtidig skal vi sørge for å eksponere prisvinnerne også i internasjonale sammenhenger, forteller Lars Hallvard Flæten.

Konkurransen samarbeider med Royal Opera House i London, Bolsjojteatret i Moskva, Bayerische Staatsoper i München, Opernhaus Zürich og Metropolitan Opera i New York. De sender deltakere fra sine operaakademier, og noen av castingsjefene er jurymedlemmer.

– Kompaniskapet gir mulighet for at våre prisvinnere kan få oppdrag i etterkant, sier Lars Hallvard Flæten.

Karrieren startet i Oslo
Fransk-danske Elsa Dreisig er med i begge prisvinnerkonsertene. For tiden er hun tilknyttet Berliner Staatsoper. Som «årets operatalent» i Danmark er hun spådd en lysende framtid, men karrieren startet i Oslo forteller hun KlassiskMusikk etter en prøve.

– Dronning Sonja-konkurransen i 2015 var min første store internasjonale konkurranse. Det var krevende, men jeg klarte å konsentrere og kontrollere meg, og fikk 2. pris. Etter det har jeg vunnet førstepriser i Neue Stimmen i 2015 og i Domingos Operalia i 2016.

Elsa Dreisig var imponert og overrasket over den gode organiseringen i Oslo, og over at konkurransen var live-streamet.

– Det profesjonelle opplegget stimulerte meg, forteller Elsa Dreisig som er vant til å ta utfordringer. I årets sesongåpning med Berliner Filharmonikerne og sjefdirigenten Simon Rattle, hoppet hun inn på kort varsel og sang i Haydns Skapelsen.

Hvorfor er konkurranser viktig?
– Prisene hjelper i karrieren, men man blir ikke mer sikker på scenen på grunn av det. Konkurranser gjør det lettere å finne en agent eller å skrive kontrakt i et operahus. Publikum bryr seg ikke om man har vunnet en pris, for dem skal man være god hver eneste gang, mener den 26-årige sopranen som har «vokst opp» på operaene i Liège og Lyon i en sangerfamilie.

Lars Hallvard Flæten er begeistret over hennes opplevelser.
– Det er deltakernes kunstneriske nivå som utgjør konkurransens kvalitet, vi er ikke bedre enn hva de sier at vi er.

Internasjonal oppmerksomhet er viktig for prisvinnere og øker konkurransens internasjonale ry, mener Lars Hallvard Flæten i Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse.

Ferskt sangtalent
Den norske tenoren Bror Magnus Tødenes ble forhåndsbooket for halvannet år siden, for å sikre at man hadde en «fersk» tenor med i konserten. I programmet er han betegnet som «En av Nordens største sangtalenter på mange år». Han imponerte stort under konserten med sin vakre stemme og følsomme musisering.

Tødenes har også konkurranseerfaring, men ikke fra Dronning Sonja-konkurransen. Han meldte seg på Renata Tebaldi-konkurransen i San Marino i 2015, og vant både førsteprisen og publikumsprisen. Bror Magnus Tødenes synes det er krevende å forberede et stort repertoar og å gjennomføre konkurranser.

– Det er det verste jeg har gjort i hele mitt liv! Jeg har aldri vært så stressa noen gang og var så nervøs, forteller Sunnmøringen.

Kunne du tenke deg å være med i Dronning Sonja-konkurransen?
– Jeg har jo tenkt på det. Dronning Sonja-konkurransen er jo en av de beste konkurransene man kan melde seg på i Europa, en av de store. I år krasjet det med oppdrag i Salzburg, og i 2019 tror jeg august allerede er fullbooket.

Oppdaget på Youtube
Behovet for konkurranseeksponering er kanskje ikke lenger så stort, har han innsett. Historien om hvordan han slo gjennom, startet med et videoklipp fra en konsert med Trondheim Symfoniorkester som ble lagt ut på Youtube.

– Gjennombruddet skjedde da sjefen i Salzburg-festivalen, Evamarie Wieser, så klippet og inviterte meg til å gjøre Young Singers Project. Det var vel et vendepunkt.

Ikke alle operasangere på 24 år kan forteller at «så gjorde jeg en rolle sammen med Anna Netrebko» og at han har «delt scenen med Plácido Domingo», men det kan Bror Magnus Tødenes. For Salzburg-festivalen banet det veien til et NOVOMATIC stipendiat ved prestisjefylte Wiener Staatsoper.

Kalenderen er allerede godt fylt opp frem til 2022. Høsten 2018 synger han i Gianni Schicchi på den Norske Opera og Ballett, og senere i Les Troyen i Paris.

Erobre verden
Også dirigenten Daniele Rustoni kan betegnes som ungt talent med sine 34 år. I 2013 fikk han prisen «Best Newcomer of the Year» på the International Opera Awards, og er «hot» på operahimmelen.

– Mange av de sangerne er i starten av sin karriere, slik som jeg. Det er en glede å arbeide med dem, forteller Rustoni. Jeg håper vi kan gjøre denne reisen sammen, og skape et team med unge kunstnere som kan «erobre verden».

DR P2 opptak av konserten kan høres her.

I konkurransen skal man ikke tvile på at man er den beste, ikke forhold til andre, men i forhold til seg selv, påpeker Elda Dreisig. Foto: Søren Krabbe.

Legg igjen en kommentar