Til innholdet

NORSKE FESTIVALER SEPTEMBER 2018

Publisert: 04.09.2018



Marens Ørstaviks siste samleoversikt over årets norske festivaler.


Foto: Lindesnes fyr
Fotokred: Wikimedia Commons

Lindesnes Internasjonale Kammermusikkfestival
Fjellhallen ved Lindesnes Fyr, 1. – 3. september

Lindesnes Internasjonale Kammermusikkfestival er en liten og intim festival som finner sted inni Fjellhallen ved Lindesnes Fyr hvert år i september, i år for 15. gang. Dagny Wenk-Wolff, født og oppvokst på Lindesnes og medlem av kammerorkesteret Camerata Salzburg, har vært kunstnerisk leder siden starten i 2004, og inviterer dyktige og internasjonalt anerkjente musikere med seg til samspill på høyt nivå.

Årets tema er transkripsjoner av berømte komponisters verk, verk av Dvořák og norske komponistkollegaer fra samme tid.Programmet er satt opp som et gjennomgående program over tre konsertkvelder. Det starter med Mozarts transkripsjoner for strykekvartett av fuger av Bach, Passacaglia over et tema av Händel for fiolin og bratsj av Johan Halvorsen og Dvořáks Strykesekstett. Neste konsert starter med Dvořáks Terzetto, fortsetter med Strykekvartett nr. 1 av Catharinus Elling og avsluttes med Beethovens transkripsjon av sin egen Klavertrio op. 1, nr. 3 for strykekvintett. Siste konsert begynner med Johan Svendsens Strykekvartett op. 1 og avsluttes med en transkripsjon for strykesekstett av Mozarts Sinfonia Concertante for fiolin, bratsj og orkester. Musikere er Eileen Siegel, Harald Aadland, Carsten Neumann (fiolin), Dagny Wenk-Wolff (fiolin og bratsj), Sara Marzadori, Christoph Slenczka (bratsj), Margherita Franceschini og Veit Wenk-Wolff (cello).

www.lindesnes-kammermusikkfest.com


Foto: Annar Follesø
Fotokred: Robert Skeide

Sunnmøre kammermusikkfestival
Sunnmøre, 2. – 8. september

Kammermusikkfestivalen på Sunnmøre har siden oppstarten i 2010 vært styrt av av Wolfgang Plagge og Annar Follesø som kunstneriske ledere. Festivalen satser på kammermusikkopplevelser på høyt nivå, og har et nært samarbeid med både Høgskulen i Volda og kulturskolene i området, for å stimulere unge utøvere og lyttere. Blant årets nye utøvere er Frida Fredrikke Waaler Wærvågen (cello), Ingrid Andsnes (klaver), James Gilchrist (tenor) og Raquel Castro Pego (fiolin), og blant musikere som også tidligere har besøkt festivalen er Jonathan Aasgaard (cello) og Yuval Gotlibovich (bratsj), Håkon Daniel Nystedt (dirigent).Årets tema er evolusjon, og bringer med seg blant annet Dohnányis Klaverkvartett i fiss-moll, Schuberts Strykekvintett og «Auf den Strom», sangsykluser av Schumann og Mahler, Taveners Syvati , og utdrag fra Rakhmaninovs Vesper, op. 3.Festivalen legger stor vekt på opplæringsoppdraget, og forelesninger, mesterklasser og verksteder finner sted gjennom uken.

www.kammermusikkfestival.no


Foto: Pexels

Gloppen musikkfest
Sogn og fjordane, 3. – 9. september

Årets tema for Gloppen musikkfest, Sogn og Fjordanes egen klassisk musikk-festival, er Norden. Norden, som resten av verden, er i endring, hva betyr det for den nordiske musikken? Hva er den nye klangen av Norden, spør festivalen, og inviterer lokale, nasjonale og internasjonale musikere til å utforske spørsmålene. Fullt program lanseres på forsommeren.

www.gloppenmusikkfest.no


Foto: Asamisimasa, konsert i 2017
Fotokred: Andreas Turau

Ultima Oslo Contemporary Music Festival
Oslo, 13. – 22. september

Den nye lederen for Ultima er danske Thorbjørn Tønder Hansen, og årets festival er hans første helt egne program. Det kan bety et aldri så lite taktskifte. Årets festival åpner med en urpremiere av Therese B. Ulvo, med den besnærende tittelen 13 Ways To Tame A Beast, fremført av Oslo-Filharmonien på Sentralen. De følger opp med norske samtidsensembler som SISU, Asamisimasa og Ensemble Neon, samt internasjonale artister som Mazen Kerbaj og duoen Abdelnour/Mayas, Tan Dun, Pierre Laurent-Aimard, Laurie Anderson og Zeitkratzer. Her er det bare å åpne ørene for nye lytteerfaringer.

www.ultima.no


Foto: Vertavo Strykekvartett
Fotokred:_Rune-Kongsro

Vertavofestivalen
21. – 23. september

Vertavo Strykekvartett arrangerer i år sin tredje festival med undertittelen «30 km klassisk». Det relaterer til at festivalen tar kommunene Øvre og Nedre Eiker, samt Modum i bruk i løpet av de tre dagene – fra Folkets Hus i Krokstadelva til Salto Treningssenter i Hokksund, der man får anledning til å trene til Bach spilt live. Man kan også oppleve jazzsanger Solveig Slettahjell i samspill med Vertavo og Christopher Quartet på Eiker Ølfabrikk i Mjøndalen.

Blant musikerne finner man blant andre to av Vertavos tidligere medlemmer, søstrene Elise og Henninge Landaas, også i samspill med Louisa Tuck, Sidsel Walstad og Vertavo på Hobbelstad Gård i Hokksund. Håvard Gimse stiller på den innledende gallakonserten, og for de turglade blir det Tur- og Vaffelkonsert på MIF-hytta i Mjøndalen. Ingen kammermusikkfestival med respekt for seg selv kan stille med et program uten matservering…

www.vertavofestivalen.com


Foto: Michel van der Aa
Fotokred: Priska Ketterer

Trondheim kammermusikkfestival
24.– 30. september

Trondheim kammermusikkfestival har de siste årene blitt en av våre viktigste festivaler for internasjonal samtidsmusikk. Tidligere komponister som har gjestet Trondheim er blant andre Sofia Gubaidulina, Steve Reich, George Crumb, og HK Gruber og Bent Sørensen. Årets profil er den nederlandske komponisten Michel van der Aa, en kunstner som ofte blander video, elektronika og akustiske elementer.

– Musikk er alltid utgangspunktet. Jeg er først og fremst komponist. Men jeg er en komponist som nekter å stanse med det du hører. Noen ganger, ja ganske ofte, trenger musikken andre elementer, som for eksempel film, og elektroniske effekter, rytmer. For meg er dette ekstra instrumenter som jeg trenger for å uttrykke noe jeg ikke klarer med bare de akustiske instrumentene, sier van der Aa i et intervju på festivalens nettsider.

www.kamfest.no


Legg igjen en kommentar