Til innholdet

OSLO OPERAFESTIVAL

Publisert: 10.09.2019Oslo Operafestival arrangeres i perioden 13.-25. september, med en bonusdag 23. oktober. I motsetning til hva man kunne tro finner den ikke sted i Bjørvika. Festivalen, som i år arrangeres for 14. gang, springer ut fra den folkelige foreningen Opera til folket, som har sine små og store arrangementer året rundt på ulike arenaer i Oslo, med den aldri hvilende leder Gjøril Songvoll i spissen.


TEKST REDAKSJON

TOPPBILDE: Mozarts Cosi fan tutte blir årets helaftens forestilling med ung besetning og unge kunstneriske ledere.


Årets program omfatter 24 arrangementer fordelt på helaftens opera, opera for barn, konserter, samt arrangementer som er litt løsere i snippen med operapub og opera-trikketur. Og festivalen tar også en avstikker til det vakre militæranlegget Blaker Skanse i Sørum, der publikum får et utdrag av Puccinis La Bohème.

Kulturminister Trine Skei Grande åpner festivalen fredag 13. september utenfor Oslo konserthus, med en minioperakonsert med tenoren Kristian Krokslett, pianisten Dorina Komani, og en overraskelse eller to.

Mozart på KHIO
I samarbeid med Operahøgskolen ved Kunsthøgskolen i Oslo setter festivalen opp Mozarts Cosi fan tutte på skolens hovedscene. Dette blir en leken nyproduksjon basert på en ny generasjon operasangere, som Trond Gudevold, Håkon Kornstad, Dagfinn Andersen, Nora Oleanne Saarheim, Désirée Barula og Kari Kleiven. Også dirigenten Gunvald Ottesen og regissøren Lars Harald Maagerø er under 30 år.

Unge stemmer blir det også når Operahøgskolens studenter stiller med egen konsert i Gamle Ake Kirke 20. september. Her fremfører de et barokkprogram sammen med barokkmusikere, som en oppkjøring før de drar til en ukes intensivkurs og konserter ved Drottningholm barokkteater i Stockholm.

I Universitetets aula blir det 18. september konsert med generasjonen over: Thomas Ruud, Ingegjerd Bagøien Moe, Siv Hagerupsen, Siv Misund, Margrét Brynjarsdóttir og Brynjar Onsøien fremfører deler av Bellinis Norma og Beethovens Fidelio. Dorina Komani akkompagnerer og Oslo Operakor medvirker.

Medvirkende på er (oppe fra venstre) Ingegjerd Bagøien Moe, Thomas Ruud, Siv Misund, Siv Hagerupsen, Dorina Komani, Margrét Brynjarsdóttir og Brynjar Onsøien. Medvirkende på konserten i Universitetets Aula er (oppe fra venstre) Ingegjerd Bagøien Moe, Thomas Ruud, Siv Misund, Siv Hagerupsen, Dorina Komani, Margrét Brynjarsdóttir og Brynjar Onsøien.

Frida Kahlo og Vinterreisen
Hanne Tveter byr på konsertkabaréten Kunsten å overleve døden på Gamle Raadhus Scene søndag 15. september. Forestillingen har undertittelen En hyllest til Frida Kahlo og er basert på den sterke livshistorien og kunstverkene til den meksikanske kunstneren, der Tveter fremfører Kalhos favorittsanger, sammen med et noe uvanlig band der selveste døden spiller tromme!

En annen konsert å merke seg er Vinterreisen av Franz Schubert, i André Bjerkes gjendiktning til norsk, på Gamle Raadhus Scene lørdag 14. september. Sangsyklusen fremføres av bassen Frode Olsen sammen med Oslo Strykekvartett og med regi av Jan Sælid.

Utdrag fra Tsjaikovskijs Eugen Onegin kan man oppleve på Gamle Raadhus Scene 25. september, som er siste konsert i festivalens hovedperiode. De medvirkende er Dagfinn Andersen (Onegin), Håkon Kornstad (Lenskij), Stina Levvel (Tatjana) og Désirée Baraula (Olga). Stefan Ibsen Zlatanos sitter ved klaveret.

Mye for barna
Operaen Askeladden og de gode operahjelperne er en barneforestilling som med stor suksess har vært vist for over 5000 barn. Den presenterer en rekke kjente operaarier i en temmelig ellevill historie med roller som Espen Askeladd, hans distré hjelper Filibom, Dronninga fra Drammen, hennes datter Prinsesse Askepott, Heksa fra Hokksund og Den gale professoren – sistnevnte spilt av festivalsjefen selv. Ved klaveret: Stefan Ibsen Zlatanos.

Mozarts Bastian og Bastienne har vært oppfattet som en barnlig opera, men var egentlig ment som en parodi fra komponistens side. Den landlige 1700-talls-handlingen man gjerne forbinder med denne operaen med, er her flyttet til Paris anno 2019, der spåmannen Colas er blitt en sjarmerende yogatrener på Paris’ hippeste yogastudio, og nyforlovede Bastian og Bastienne sliter med å stole på hverandre. Bastian liker ofte å gå ut i Paris’ yrende natteliv for en drink eller tre, mens Bastienne ikke synes hun får den oppmerksomheten hun fortjener…

Lørdagsopera
Opera til folkets kjente konsept Lørdagsopera stiller med to arrangementer i løpet av festivalen: 14. september med et program som beskriver Händels reise fra Tyskland, via Italia til England, med kjente arier som Lascia ch’io pianga, Ombra mai fu, Tornami a vagheggiar, Endless pleasure, Endless love og Ah spietato. Disse fremføres av sangerne Helene Wold og Daniel Sæter og Ensemble Freithoff. Lørdagsoperaen 21. september byr på utdrag fra Donizettis Elskovsdrikken med sopranen Hanne Korsbrekke Askeland, tenoren Ole Morten Velde og pianisten Åse Mathiesen.

Festivalen stiller også med programmer som er litt «løsere i snippen», som operapub. Men det mest originale arrangementet er kanskje Operatrikken, som går to turer fra Stortorvet søndag 22. september, der sopranen Maria Steinsvik og barytonen Magnus Dorholt Kjeldal synger duetter, med Dorina Komani ved klaveret.

Og «bonuskonserten» 23. oktober? Den foregår i Lindemansalen på Norges musikkhøgskole, der skolens sangstudenter stiller med et eget operaprogram, regissert av Ståle Ytterli og med professor Barbro Marklund som konferansier.

Fullstendig program finner du her.