Til innholdet

PIANOFEST I SPEKTAKULÆRE OMGIVELSER

Publisert: 13.07.2018



Tredje pianofestival er i gang i Lofoten. På plakaten står Andsnes, Avdejeva, de la Salle, Piemontesi og Ruem Ahn. Stjernepianisten Bertrand Chamayou er kunstnerisk leder.


TEKST OG FOTO: INGA HELENE JUUL
Toppfoto: Bertrand Chamayou har intense dager som kunsterisk leder for Lofoten Piano festival. Her som bladvender for Julianna Avdejeva.


Lofoten er full av dem. Det er ikke torskehjeller, tørrfisk eller turister det er snakk om, men flygler. Helt siden daglig leder Knut Kirkesæther og fiolinist Arvid Engegård inviterte til den første kammermusikkfestivalen i 2004, har det pågått et intenst arbeid for å skaffe til veie og finansiere konsertflygler av topp internasjonal klasse til regionen. Nå kan øygruppa skilte med et snaut dusin instrumenter, hvorav de aller fleste er store Steinway-flygler. I 2014 ble den første pianofestivalen arrangert, og i årene etterpå har man alternert mellom kammermusikk og piano som hovedtema for arrangementet.

Hektisk innspurt
Etter å ha hatt base i Nusfjord og i Ballstad opp gjennom årene, valgte festivalledelsen i fjor å flytte hovedkvarteret til Henningsvær. Det er i dette pittoreske, lille fiskeværet i Vågan kommune vi møter Bertrand Chamayou, som er ny kunstnerisk leder for pianofestivalen. Åpningskonserten er bare timer unna, og fortsatt er det mange detaljer som skal på plass, både administrativt og musikalsk. Lunsjen må vente, og det er nesten så han ikke rekker å spise før neste prøve begynner. Allikevel setter den hyggelige franskmannen av tid til en liten prat med arkiv.klassiskmusikk.com.

– Jeg liker kontraster, sier Paris-bosatte Chamayou når vi spør om hvorfor han takket ja til forespørselen fra Kirkesæther høsten 2016. Den franske pianisten hadde akkurat gjestet forrige pianofestival, der han hadde latt seg begeistre av det storslåtte landskapet, festivalatmosfæren og, sist men ikke minst, alle de flotte flyglene som tilbys musikerne. Ideen om å kunne musisere i de attraktive omgivelsene, og ikke bare være turist, appellerte til franskmannen, som spiller i de største konserthusene i verden ellers i året.

GLITRET. Sopran Eir Inderhaug og pianist Lise de la Salle glitret i en Mozart-arie.

Gode musikere og flotte folk
I to år har Chamayou jobbet intenst med å få musikere og program på plass. Det er ikke hvilke som helst pianister han har invitert. Russiskfødte Julianna Avdejeva vant Chopin-konkurransen i 2010 og har vært solist med flere ledende orkestre de siste årene. Francesco Piemontesi ble av BBC utvalgt som «new generation artist» i tidsrommet 2009 til 2011 og har framført alle Mozarts klaversonater i en egen konsertserie i Wigmore Hall. Lise de la Salle og Leif Ove Andsnes er gamle kjenninger av Lofoten-publikummet, mens Ah Ruem Ahn vant Grieg Competition i Bergen for to år siden. Den kunstneriske lederen er svært fornøyd med gjestelista.

– Ikke bare er de veldig dyktige musikere, de er også fine personligheter som har lett for å jobbe sammen med andre, forteller den franske pianisten, som har nedlagt mye arbeid i planleggingen for å unngå tradisjonelle soloaftener.

– Jeg hadde ikke lyst til at konsertene skulle fremstå som de reneste pianistiske prøvespill, der den ene solisten etter den andre står i kø for å fremføre sitt program, fortsetter Chamayou. I tillegg til noen av hjørnesteinene i sololitteraturen for piano, er det viet god plass til musikk for fire, seks og åtte hender. Sanger Eir Inderhaug og Engegårdkvartetten, festivalens faste husensemble, er på plass. Dermed kan publikum også låne øre til strykekvartetter av Bela Bartók og Haydn, en fiolinsonate av César Franck og Griegs vÅrets festivalorkester er Oslo Camerata, som for tiden har Arvid Engegård som leder. Det fører til at du også finner orkestermusikk av Bach, en klaverkonsert av Mozart og Honeggers andre symfoni på programmet.

Mozart og Grieg
Senere samme kveld, mandag 9. juli, overvar vi åpningskonserten. Lofoten kulturhus ligger på kaia i Svolvær, like ved der hurtigruta legger til. Konsertpublikummet kunne faktisk følge med på livet utenfor mens konserten pågikk. Bertrand Chamayou ønsket publikum velkommen både verbalt og musikalsk, det siste i en noe hektisk versjon av «Bryllupsmarsj på Troldhaugen». Den offisielle åpningen ble foretatt av kulturminister Trine Skei Grande som trakk linjer mellom musikk av Grieg, Schubert og Beethoven og lyden av Lofoten.

De 400 i salen fikk servert et iørefallende program, hvor gjennomgangstemaet var komponisters bearbeidelser av andre komponisters verk. Edvard Grieg gjorde i sin tid om Mozarts kjente C-dursonate for piano til firhendig musikk. Dette er ingen dyptgripende omarbeidelse, men heller små kommentarer til Mozarts mesterverk. Piemontesi og Avdejevas fremførelse strøk like varsomt over musikken som Grieg har håndtert den opprinnelige pianosonaten. Chamayou og de la Salle håndterte elegant Ferruccio Busonis versjon av den tredje satsen fra Mozarts 19. pianokonsert. Oslo Camerata presenterte seg godt i Mozarts Divertimento i B-dur for strykere, og var i tillegg viktige bidragsytere da Eir Inderhaug og Lise de la Salle glitret som mest i konsertarien «Ch’io me scordi di te», også ført i pennen av Mozart.

Wagner og Saint-Saëns
Konsertens andre avdeling åpnet smult med første sats av Beethovens første strykekvartett i en utmerket fremførelse med Engegårdkvartetten. Så tok været seg kraftig opp idet Piemontesi og Chamayou satte ut på havet i ouverturen til Den flygende hollender av Richard Wagner, arrangert for to pianoer av Claude Debussy. Kontrasten mellom musikken som stormet frem og tilbake i vill fart og den kveldsdøsige fjorden på utsiden av konsertlokalet, ble påtakelig.

Kveldens avslutningsnummer var av det grandiose slaget. Camille Saint-Saëns skrev i sin tid symfoni nr. 3, også kalt Orgelsymfonien, for stort symfoniorkester (inklusive firhendig piano) og orgel. Komponisten var ikke snauere enn at han også omarbeidet verket for to pianoer og åtte hender, og mandagskvelden ble avsluttet med andre del av dette monumentale verket. De fire utøverne Chamayou, Avdejeva, de la Salle og Ruem Ahnmanøvrerte seg fint gjennom de enorme kaskadene av noter,  og framførelsen satte et verdig punktum for den drøyt to timer lange konserten. Publikum lot seg begeistre til stående trampeklapp, og selv værgudene viste sin tilfredshet med vakker, lav kveldssol da det feststemte konsertpublikummet kom ut i lofotnatta etter konserten.

Lofoten pianofestival er av det engelske magasinet Pianist nylig kåret til den tredje beste musikkfestivalen i Europa denne sommeren. Årets åpningskonsert gjorde ikke skam på denne æren.


Lofoten pianofestival

  • Arrangeres i tidsrommet 9. – 15. juli
  • Avvikler konserter i kirker og kulturhus i kommunene Vågan og Vestvågøy i Lofoten
  • Kunstnerisk leder: Bertrand Chamayou, daglig leder: Knut Kirkesæther

UNDERHOLDNINGSMUSIKK. Oslo Camerata vartet opp med et Divertimento, et stykke underholdningsmusikk, av Mozart.

2 kommentarer til “PIANOFEST I SPEKTAKULÆRE OMGIVELSER

  1. Eia var vi der! Men uten bil? Neste år må det kunne ordnes med busstransport til konsertene – fra samarbeidende hoteller. Selv om ikke kveldssola skinner som i år. Det er for trist at man ikke kan være der! Men det er jo nettopp meningen at konsertene skal spres på alle disse fantastiske konsertsalene, så her kreves det transportdugnad. Da renner hotellbestillingene inn! (Eller er det fullt åkkesom?)

  2. Hei Lars-Jonas. Som du husker, lagde vi pakketur til festivalen i noen år, men etter nye krav om sertifisering for betalt persontransport, måtte vi gi oss med dette. Vi har også vurdert å inngå avtaler med et buss-selskap, men dette er så dyrt at vi ikke tror dette vil være attraktivt for mange nok.
    I år var det imidlertid en privat gruppe som organiserte buss, billetter og overnatting. Ta kontakt med meg, så kan jeg formidle kontaktinfo. Hilsen Knut Kirkesæther, daglig leder

Legg igjen en kommentar