Til innholdet

STEMMEFEST I NORD

Publisert: 10.11.2017



Sanger Marianne Beate Kielland arrangerte vokalfestival i Lofoten for andre gang.


TEKST INGA HELENE JUUL
FOTO TOM HELSTAD
TOPPFOTO: FAURÉS KORMUSIKK Damekoret Lofoten Voices, her forsterket med Berit Norbakken Solset og Marianne Beate Kielland åpnet konserten i Borge kirke med Messe Basse. 


Mezzosopranen Marianne Beate Kielland har gjennom en årrekke håndtert sin internasjonale karriere fra tettstedet Kabelvåg, like utenfor Svolvær i Vågan kommune. Når hun er hjemme, har hun også tid til å øse sine kunnskaper og sitt engasjement ut over det lokale sangmiljøet, noe som vises stadig tydeligere. Damekoret Lofoten Voices er blitt en solid tilvekst til den allerede store korfloraen i nord, og i fjor så Lumine Voice Festival of Lofoten  dagens lys. Under årets festival fikk vi en kjapp prat med sangeren og organisatoren innimellom prøver, konserter og administrative oppgaver.

Unik festival
Det er den eneste i sitt slag så vidt jeg vet, forteller Kielland entusiastisk. Hun hadde syslet med tanken om å skape en vokalfestival en god stund. I fjor fikk hun med seg landsdelsmusikere i de tre nordnorske fylkene til å fremføre Händels Messias sammen med koret sitt og mannskoret Lofoten Boyzes. Det ble brekkstangen til å stable en festival på beina.

Også under årets festival er samarbeid på tvers av institusjoner et viktig stikkord. Sangelever ved kulturskolene i Vågan og Vestvågøy har vært et viktig tilskudd til koret. Det må til når både Vivaldis Gloria og Faurés Requiem skal settes opp til sammen tre ganger i løpet av tre dager. Kultur i Troms stiller med to musikere, og utøvere fra MiNensemblet er med på avslutningskonserten. For Kielland har det vært spesielt viktig å få med seg kulturskoleelevene.

– De er jo ikke vant til å synge denne typen musikk, og de utgjør en stor og betydelig del av koret, spesielt på Gloria.

Solide solister
Med en så variert og suksessrik karriere som Kiellands, har hun også samarbeidet med en lang liste med gode sangere. Til årets festival hadde hun invitert opp fem av dem hun kjenner aller best.

– Heldigvis er Lofoten attraktivt å besøke, også på denne tiden av året. Alle vil jo se «the land of polar bears and northern lights», ler hun ertende. Årets solistrekke skulle bestått av den sveitsiske barytonen Stephan MacLeod, tenoren Victor Sordo Vicente og kontratenoren Carlos Mena (begge fra Spania), den polske sopranen Aleksandra Lewandowska og Berit Norbakken Solset. Carlos Mena måtte dessverre melde forfall etter en bilulykke på vei til flyplassen, men løsningsorientert som Kielland er, merket ikke publikum mye til den manglende kontratenoren, som heldigvis kom fra bilulykken uten alvorlige skader.

RÅTT OG UPOLERT Marianne Beate Kielland, Håkon Kristiansen og Berit Norbakken Solset overrasket med Karin Rehnqvists «Puksångar».

Vivaldi og Fauré
Festivalen åpnet med musikk av Antonio Vivaldi. De to første konsertene var identiske. Den første fant sted i Buksnes kirke, den andre i Svolvær kirke, og klassikmusikk.com var til stede på den siste. Sammen med Kielland, Solset, Lofoten Voices og kulturskoleelevene fra Vågan og Vestvågøy kulturskoler, medvirket et svært så kompetent barokkensemble med to blåsere, fire strykere og den engelske organisten Christopher Bucknall. Kielland og Solset åpnet konserten med hver sin solokantante. Begge sangerne leverte solide tolkninger, men det var sistnevnte som høstet aller mest applaus for en imponerende prestasjon med et teknisk overskudd av en annen verden. På grunn av Carlos Menas forfall, måtte Kielland selv både dirigere og overta kontratenorens solistpartier i Gloria i siste liten. Det taklet hun på strak arm. Koret hadde en lys og jevn klang, og det var tydelig at de unge kulturskoleelevenes bidrag var essensielt i så måte.

Dagen etter var det Gabriel Faurés kormusikk som sto i sentrum. Konserten i Borge kirke på Vestvågøya hadde Messe Basse, Cantique de Jean Racine og Requiem på programmet. MacLeod ledet koret, samtidig som han og Lewandowska håndterte solopartiene med stø stemmer. Kielland, Solset og Vicente forsterket for anledningen koret, og ved orgelkrakken satt Knut Kirkesæther, daglig leder av Lofoten Internasjonale Kammermusikkfest, som ble omtalt her tidligere i år. Det gledet et gammelt korhjerte å se hvor godt to ganske små kor kan prestere i en relativt liten region som Lofoten, når bare de som står bak evner å utnytte ressursene.

Vidunderlig vakkert
Sentralt på festivalen sto tysk sakral tidligbarokk. En av konsertene fant sted i et gammelt fryseri som nå ligger i Meieriet kultursenter på Leknes. De nakne hvite veggene og den høye himlingen gjorde sammen med en kjølig, men smakfull belysning, sitt til at katedralfølelsen avgjort var til stede. Her fikk vi virkelig oppleve de fem solistene, med og uten orgelledsagelse, på sitt aller beste. Vokalmusikk av Schütz, Schein, Homilius, Buxtehude og Bach, ble fremført med sober klang. Kielland fokuserte på det tekstlige innholdet i sin introduksjon til konserten, og med norske tekster tilgjengelig, ble skjørheten i datidens menneskeliv og hengivenheten til en høyere makt tydeliggjort på en eksepsjonelt god måte. Det var en salig gruppe publikummere som kunne ta kvelden etter den vokale balsamen de var blitt utsatt for.

På grunn av Menas forfall, måtte en planlagt konsert i Galleri Lille Kabelvåg med Kielland og han legges om. De andre sangerne steppet inn og fortsatte den vokale salvelsen fra dagen før i samme ånd. Kielland og kompani var heller ikke snauere enn at de kjørte til Harstad (som er tre timers kjørertur hver vei) samme ettermiddag, hvor de gjentok fryserikonserten under Trondenesdagene.

Renqvist og Bjørnstad
Siste festivaldag kunne man kombinere søndagstur i en av Norges mest oppegående fiskerlandsbyer, Henningsvær, med velklingende vokale prestasjoner. Kielland hadde alliert seg med dyktige kulturskoleelever, sine egne korsangere, Berit Norbakken Solset og slagverker Håkon Kristiansen fra Sortland. Her var det franske drikkeviser fra middelalderen på et bryggeloft, og spansk sakral damekorsang i et fiskemottak så tomt som det går an å få det, utenfor skreisesongen. Ved spaserturens endemål, en nedslitt gammel brygge som er i ferd med å gjenoppstå som utested, fikk vi servert en vokal overraskelse som varmet vel så mye som kakaoen og kanelbollen. Karin Rehnqvists Puksånger med Solset, Kielland og Kristiansen, røsket liv i søndagstrøtte kropper, og det var imponerende å høre de to klassiske sangerne beherske den rå vokalteknikken som verket krever.

Festivalpunktum ble satt med Ketil Bjørnstad og Lofotoratoriet, som er en hyllest til øygruppa og folket som bor der. Det var en sliten, men fornøyd festivalsjef som kunne motta stor applaus etter fem hektiske dager, hvor hun hadde hatt en finger med i det aller meste som skjedde, både på og utenfor scenen.


Lumine Voice Festival of Lofoten

1. – 5. november 2017

Initiativtaker og arrangør: Marianne Beate Kielland

Sju konserter i Vestvågøy og Vågan kommuner i Lofoten på fem dager

Medvirkende: Medvirkende: Marianne Beate Kielland, Berit Norbakken Solset, Aleksandra Lewandowska, Victor Sordo Vicente, Stephan MacLeod, Cristopher Bucknall, Erika Toth, Annelies van der Vegh, Mari Giske, Miriam Bubeck, Anna Starr, Ole Thomas Gjærum, Knut Kirkesæther, Andrey Pirozhkov, Simen Vangen, Terje Brun, Håkon Kristiansen, musikere fra MiNensemblet, Lofoten Voices, Lofoten Boyzes, elever fra kulturskolene i Vågan og Vestvågøy.


SAKRAL STEMNING Aleksandra Lewnadowska, Berit Norbakken Solset, Marianne Beate Kielland, Victor Sordo Vicente og Stephan MacLeod under årets høydepunkt av en konsert.

Én kommentar til “STEMMEFEST I NORD

Legg igjen en kommentar