FEBRUARFESTIVALER
Vi fortsetter våre månedlige oversikter over norske klassiske musikkfestivaler, og oppfordrer arrangører til å melde fra om det er noen som har unngått vår oppmerksomhet. Her er februar-oversikten.
ILIOS – Festival for ny musikk
Harstad: 1.-3.februar
Som vanlig møter Harstad solens tilbakekomst med ny musikk. I år er det den tidligere festivalsjefen, mezzosopranen Marianne Beate Kielland, som står for åpningskonserten sammen med Arctic Sinfonietta. Ellers kan man blant annet oppleve slagverkensemblet SISU i en «sentimental, men hardtslående Westernpromenade» og performance med Tori Wrånes. Av andre tilbud er et kurs for musikkritikk med Hild Borchgrevinck og Ida Habbestad.
Programmet finner du her.
Foto: Westernpromenade med SISU. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen / Berlinkontoret
OPERAEN I KRISTIANSUND
Kristiansund 7. – 23. februar
Operafestuken i Kristiansund har tradisjoner tilbake til 1920-tallet og er nå vokst til en stor festival. Den rommer over 50 evenementer og de dreier seg ikke om opera alene. I løpet av drøye to uker byr man nok først og fremst på opera i svært mange ulike fasetter, men også på en 100-årsmarkering for Kirsten Flagstads debut, konserter med TrondheimSolistene, rapperen ONKLP, Silya, folkemusikk, jazz og Vinje, baby- og barneprogram, unge talenter, Marthe Werring Holmern Show, skjeggete menn og mye annet. Men først og fremst byr man på to Verdioperaer: Macbeth og Rigoletto, opera til sjøs, på brygge, skjær og pub, opera for barn og unge, opera til lunsj, middag og mere til.
Programmet finner du her.
Foto: Plakat til Macbeth. Operaen i Kristiansund
VIGELAND-MUSEETS VINTERKONSERTER
Oslo, 10. og 17. februar
Fiolinisten Ole Bøhn har ikke bare en serie med sommerkonserter i Vigeland-museet i Oslo, han tar årlig turen hjem fra sitt professorat i Sydney, Australia, for å arrangere vinterkonserter to søndager i februar.
I den første får han følge av Odd Hannisdal (fiolin), Mark Tukh (bratsj), Emery Cardas (cello), Dan Styffe (kontrabass), Andrei Majewski (klarinett), Jon Halvor Lund (fagott) og Max Semenov (horn), i Seks lyriske stykker av Grieg, arrangert for strykekvartett av Bøhns elev Jonathan Mui: en urfremførelse av en duo for fiolin og kontrabass av Magne Amdahl, samt Franz Berwalds Septett i B-dur.
På den siste konserten står stryketrioer av Franz Schubert, Elliott Carter og Ludwig van Beethoven på programmet. Her har Bøhn med seg den australsk-østerrikske bratsjisten James Dong og den israelske cellisten Haran Meltzer.
Foto: Vigeland museet.
HEMSINGFESTIVALEN
Aurdal 20.-24.2
Årets tema er Røter og forgreiningar, der røttene representerer tradisjonen og grenene representerer nåtid og fremtid. Sentralt i programmet står Hemsing-familien, med søstrene Ragnhild og Eldbjørg, bror Andris og mor Bente. Alle er i sving både praktisk og musikalsk i de fem dagene festivalen varer. Blant gjestene er pianisten Michal Friedlander og hennes ektemann Karl-Heinz Steffens (klarinettist og tidligere sjefdirigent i Den Norske Opera & Ballett), pianisten Julien Quentin, cellisten Andreas Brantelid, domorganist Kåre Nordstoga, den britiske fløytisten Sharon Bezaly og Modigliani Quartet fra Paris. Dessuten kommer tidligere operasanger Svein Erik Sagbråten med Valdres Kammerkor og barne- og ungdomsorkesteret Valdresstrykerne. Temaet Røter og forgreiningar blir spesielt synlig gjennom brødrene Gjermund og Einar Olav Larsen, som sammen med Hemsing-søstrene opererer i grenselandet mellom klassisk og folkemusikk i ensemblet To Damer, To Herrer. Komponisten Lasse Thoresen får en sentral rolle også som kåsør og programleder. En viktig bonus for festivalgjestene, er skiturer i Aurdals vakre natur og kortreiste kulinariske Valdres-delikatesser.
Programmet finner du her.
Foto: Hemsingfestivalen